Liturghie pontificală la Iași în amintirea beatificării Fer. Anton Durcovici
18.05.2023, Iași (Catholica) - Miercuri, 17 mai 2023, s-au împlinit 9 ani de la beatificarea Episcopului martir Fericitul Anton Durcovici, pe Stadionul Municipal din Iași. Cu acest prilej, PS Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie din Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, din Iași. Au fost prezenți PS Petru Gherghel, Episcop emerit, pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, preoți din Episcopie și de la Seminar. A predicat pr. vicar Eduard Cristian David. Episcopul Diecezei de Iași a menționat în salutul său de la început motivul pentru care celebrarea este prezidată de mai mulți preoți, și anume evocarea beatificării Episcopului martir Anton: „Astăzi suntem în număr mare la altar: Episcopi, preoți și credincioși… Vrem să nu treacă neobservat acest moment important din viața Diecezei noastre. Să-i cerem lui Dumnezeu, prin mijlocirea lui, tot ajutorul de care avem nevoie fiecare, să punem în practică ceea ce ne-a lăsat în testamentul său, evlavia pe care s-o avem față de Mama noastră cerească.”
Lecturile biblice citite au reliefat importanța mărturiei și a martiriului ca marcă a identității unui discipol al lui Cristos. El a fost persecutat, la fel sunt și cei care își recunosc apartenența la el și învățătura sa. Pr. Eduard Cristian David, vicar la parohia Catedralei, a pus în lumină în cuvintele de la predică exemplul virtuos și sfințenia vieții Fericitului Anton Durcovici, afirmând că evocarea unui martir este unită cu invocarea lui, căci martirul este dat Bisericii: „Jertfa Episcopului Anton, unită cu jertfa lui Cristos, a fost și rămâne o piatră de temelie pentru credința catolicilor din Moldova.” Amintirea beatificării sale în plin timp pascal exprimă adevărul că sărbătoarea oricărui martir este o sărbătoare pascală, căci „fără credința în înviere nu am avea nici sfinți, nici martiri”.
Însă evocarea figurii unui sfânt nu este o ocazie de informare cu privire la biografia lui, nici o simplă expunere de date și de informații. Viața Fericitului Anton nu poate fi disociată de Evanghelie, altfel el ar rămâne în memoria noastră ca un simplu erou curajos. Privind la viața lui, ne dăm seama că „suntem chemați să trăim cu viața ceea ce recunoaștem cu buzele”. El ne spune că „nu există Evanghelie fără trăire, nu există Evanghelie fără vestire; nu există Evanghelie fără persecuție, fără rezistență, fără opoziție”. Episcopul martir ne permite o „mândrie sănătoasă”, aceea de a face parte din Biserica Catolică, fără să avem sentimentul superiorității față de alții, cu conștiința că avem garantată autenticitatea credinței noastre, pe care trebuie să o urmăm după puterile noastre.
La finalul celebrării a luat cuvântul pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, venit de la Roma pentru acest moment celebrativ: „Anton Durcovici a trăit Evanghelia și a trăit-o în mod eroic. Poate e o exagerare, el este Evanghelia vie.” Inspirat de predica pr. Cristian, a continuat cu acest gând: „Când viața unui sfânt nu ne mai spune nimic, problema e la noi, nu la el.” Parafrazând cuvintele Psalmului 137, a mai spus: „Să mi se usuce limba de cerul gurii, dacă voi uita să vorbesc des despre faptele minunate din viața (Fericitului Anton).” Pr. Isidor Iacovici a făcut public gândul organizării unui mare pelerinaj diecezan la Sighet anul următor, invitând la rândul său la un pelerinaj și în Cetatea Eternă.
După binecuvântarea finală, PS Iosif Păuleț a recitat o rugăciune în cinstea fericitului martir. Corul reunit, al seminariștilor și al Catedralei, a intonat cântecul „Te voi urma”, care a încheiat întreaga celebrare. Domnul să privească la ofranda de bună mireasmă a vieții martirului Anton Durcovici și să binecuvânteze credincioșii și preoții Diecezei de Iași cu harul unei credințe mature și statornice. (Pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)