Cardinalul Sarah s-a adresat studenților de la teologie

02.06.2023, Roma (Catholica) - Cardinalul Robert Sarah i-a îndemnat pe studenții care studiază la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino să ceară în rugăciune „o uniune intimă și profundă cu Domnul și unii cu alții”. Luând cuvântul la o Liturghie care a marcat încheierea anului academic la universitatea din Roma cunoscută sub numele de Angelicum, Cardinalul guineean a vorbit despre pericolul divizării în Biserică și despre importanța rugăciunii. „Isus cere ca fiecare persoană să trăiască în iubire și într-o unitate adevărată, o comuniune profundă, după chipul comuniunii trinitare. O uniune care să ne cufunde viața pe deplin în Isus, așa cum viața lui Isus este cufundată în Tatăl”, a spus prelatul în omilia sa.
Și a adăugat: „O astfel de unire se exprimă, fără îndoială, într-o viață creștină de rugăciune profundă și intensă adresată Domnului, care în viața de zi cu zi se manifestă printr-o privire în caritate către frații și surorile pe care îi întâlnim”. Seminariști, preoți, religioși și laici care studiază filosofia și teologia la universitatea pontificală au participat la Liturghia din 25 mai. Prefectul emerit al Dicasterului pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din Vatican a reflectat asupra rugăciunii sacerdotale a lui Isus la Cina cea de Taină, în care Domnul s-a rugat: „ca toți să fie una, precum Tu, Tată, ești în Mine și Eu în Tine, așa să fie și ei în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis” (Ioan 17,21).
Cardinalul Sarah a spus: „Isus îi cheamă să fie o familie a lui Dumnezeu … Isus știe bine că spiritul de divizare, de ură sau de dispreț reciproc ar distruge Biserica și misiunea ei. Nu contează cum este îmbrăcat diavolul. Tot ceea ce dezbină este totuși inspirat de el. Pericolul diviziunii, al luptelor interne, al confuziei în învățătura doctrinară și morală este atât de grav încât Isus se aventurează într-o rugăciune ambițioasă, înaltă, aproape imposibilă: El îi cere Tatălui ca discipolii Săi să aibă aceeași unitate care există între Ei doi.” Cardinalul, în vârstă de 77 de ani, le-a reamintit studenților că „dacă studiul teologic nu ne face să creștem în iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui, dacă ne străduim doar să trecem examenele, atunci ne chinuim degeaba”.
„În timpul nostru, este urgent să se reia angajamentul misionar pentru a duce cu curaj Evanghelia lui Cristos pretutindeni, dar predicarea trebuie să înceapă cu rugăciunea și cu mărturia concretă a acelei iubiri evanghelice care s-a exprimat prin moartea lui Isus pe cruce și care ne împinge să privim la ceilalți înainte de a ne privi pe noi înșine, să ne cheltuim viața pentru Evanghelie și nu pentru propriul interes sau avantaje”, a spus el. Cardinalul Sarah este autorul mai multor cărți, printre care „Puterea tăcerii: Împotriva dictaturii zgomotului”, „Din adâncul inimilor noastre” și „Catehismul vieții spirituale”, apărute în traducere la Editura Sapientia. El a spus: „Isus ne spune că trebuie să putem întotdeauna să ne începem rugăciunea cu această atitudine de a ne ridica ochii spre cer, de a ne detașa atenția, chiar și fizic, de grijile noastre, de preocupările noastre pământești și de a ne întoarce spre înalt, spre cer, spre Tatăl care locuiește în el.”
„O privire aplecată și închisă asupra noastră nu ne deschide către Dumnezeu, nu ne permite să intrăm într-o relație profundă și intimă cu El. Înainte de a începe să ne rugăm, trebuie, asemenea lui Isus, să ne ridicăm privirea, să o îndepărtăm de gândurile noastre, chiar și de gândul la studiu și la examene, pentru a ne putea cufunda cu adevărat și pe deplin în El, în dimensiunea Sa divină”. Cardinalul Sarah le-a spus studenților că „cu cât îl cunoaștem mai mult pe Domnul, cu atât îl putem iubi mai mult”. Angelicum, care este una dintre cele șapte universități pontificale din Roma, are 1.000 de studenți care provin din aproape 100 de țări din întreaga lume. „Suntem chemați, asemenea Sfântului Paul, să avem curaj și să ne dăruim viața pentru Domnul în tot ceea ce ne este dat să trăim, fără să ne temem de cruce, ci, asemenea lui Isus, să o îmbrățișăm cu tandrețe, întrucât această cruce este drumul spre veșnicie, spre plinătatea gloriei lui Dumnezeu”, a spus Cardinalul Sarah. „Să îi cerem Domnului, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să tindem prin viața noastră la o unire intimă și profundă cu Domnul și între noi, pentru a deveni martori credibili ai Celui Înviat.”