Papa Francisc a celebrat Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor

23.07.2023, Vatican (Catholica) - Făcând apel la „o nouă legătură între tineri și bătrâni”, Papa Francisc a marcat cea de-a treia ediție anuală a Zilei Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor cu o Liturghie inter-generațională duminică în Bazilica San Pietro. Bătrânețea este un „timp binecuvântat”, a afirmat Sfântul Părinte în omilia sa, „pentru că este un timp pentru a ne împăca, un timp pentru a privi cu tandrețe lumina care a strălucit în ciuda umbrelor, încrezători în speranța că grâul bun semănat de Dumnezeu va prevala asupra buruienilor cu care diavolul a vrut să ne ciuruiască inimile”. „Cât de mult avem nevoie de o nouă legătură între tineri și bătrâni”, a spus Sfântul Părinte, „pentru ca seva celor care au în spate o lungă experiență de viață să hrănească mugurii de speranță ai celor care sunt în creștere. Din acest schimb fructuos putem învăța frumusețea vieții, putem construi o societate fraternă și, în Biserică, putem fi capabili să ne întâlnim unii cu alții și să dialogăm între tradiție și noutatea Spiritului”.
Duminică a fost pentru prima dată când Papa Francisc a prezidat această Liturghie papală specială de când a inițiat Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor în 2021. Celebrarea are loc acum în a patra duminică din iulie – duminica cea mai apropiată de sărbătoarea din 26 iulie a lui Ioachim și Ana, bunicii lui Isus. Alături de aproximativ 6.000 de bunici și persoane în vârstă, la Liturghie s-au alăturat tineri care se îndreptau spre Ziua Mondială a Tineretului din Lisabona, Portugalia, care începe la 1 august. Înainte de binecuvântarea finală a Liturghiei, cinci tineri și cinci persoane în vârstă, reprezentând cele cinci continente, au trecut prin fața Bazilicii. Persoanele în vârstă au pus apoi cruci de pelerin în jurul gâturilor tinerilor.
În omilia sa, Papa Francisc a reflectat asupra a trei parabole ale lui Isus din Evanghelia după Matei de duminică, concentrându-se pe tema „a crește împreună”. „Isus folosește parabole pentru a ne învăța despre Împărăția lui Dumnezeu. El relatează istorii simple, care ating inimile ascultătorilor Săi”, a observat Pontiful. „Un astfel de limbaj, plin de imagini, se aseamănă cu limbajul pe care bunicii îl folosesc adesea cu nepoții lor, poate în timp ce îi țin pe genunchi. În acest fel, ei transmit o înțelepciune importantă pentru viață”, a mai spus el. În prima parabolă, fermierul poruncește ca grâul și buruienile să fie lăsate să crească împreună până la vremea recoltei. „Această imagine”, a spus Sfântul Părinte, „ne ajută să vedem lucrurile în mod realist: în istoria omenirii, ca și în viața fiecăruia dintre noi, există un amestec de lumini și umbre, de iubire și egoism. Binele și răul sunt chiar întrepătrunse până la punctul de a părea inseparabile.”
Papa Francisc a spus că aceasta este o abordare care ne ajută să privim istoria evitând atât „optimismul steril”, cât și „pesimismul otrăvitor”. „Creștinii, motivați de speranța lui Dumnezeu, nu sunt pesimiști; nici nu trăiesc naiv într-un basm, prefăcându-se că nu văd răul și spunând că «totul este bine». Nu, creștinii sunt realiști: ei știu că în lume există grâu și buruieni”, a spus el. Creștinii recunosc această interacțiune nu doar în lumea în general, ci și în propriile lor vieți, a continuat el, conștientizând că „răul vine și din interiorul nostru”. Parabola pune întrebarea ce ar trebui făcut cu această situație, iar Sfântul Părinte a remarcat cum servitorii vor să smulgă buruienile. „Această atitudine vine din bune intenții, dar este impulsivă și agresivă”, a avertizat Papa. „Ei se amăgesc crezând că pot dezrădăcina răul prin propriile lor eforturi pentru a salva ceea ce este pur”, a continuat el. „Într-adevăr, asistăm frecvent la tentația de a căuta să realizăm o «societate pură», o «Biserică pură», în timp ce, lucrând pentru a ajunge la această puritate, riscăm să fim nerăbdători, intransigenți, chiar violenți față de cei care au căzut în eroare. În acest fel, împreună cu buruienile, smulgem grâul bun și îi împiedicăm pe oameni să avanseze, să crească și să se schimbe.”
În schimb, Isus spune că grâul și buruienile trebuie să crească împreună, a subliniat Sfântul Părinte. „Cât de frumoasă este această viziune a lui Dumnezeu, modul Său de a ne învăța despre milostivire. Ne invită să avem răbdare cu ceilalți și – în familiile noastre, în Biserică și în societate – să primim slăbiciunea și limitările, nu pentru a ne lăsa să ne obișnuim cu ele sau să le scuzăm, ci pentru a învăța să acționăm cu respect, îngrijind cu blândețe și răbdare grâul bun.” În orice caz, este lucrarea lui Dumnezeu, nu a noastră, să purificăm inima și să revendicăm victoria definitivă asupra răului, a spus Pontiful. El a remarcat apoi cum această atitudine ne ajută să privim înapoi la viața noastră, mai ales atunci când am trăit mai mult. Bătrânii, a remarcat el, privesc înapoi la viața lor și văd „atât de multe lucruri frumoase”, dar și „înfrângerile și greșelile”. „Cu toate acestea, astăzi Domnul ne oferă un cuvânt blând care ne invită să acceptăm misterul vieții cu seninătate și răbdare, să lăsăm judecata în seama Lui și să nu trăim o viață plină de regrete și remușcări”, a spus el. „Este ca și cum Isus ar vrea să ne spună: «Privește grâul bun care a răsărit pe drumul vieții tale și lasă-l să continue să crească, încredințându-mi totul Mie, pentru că Eu iert întotdeauna – în cele din urmă, binele va fi mai puternic decât răul»”.
Papa Francisc a vorbit și despre a doua și a treia parabolă, despre muștar și drojdie, ca imagini menite să îi încurajeze pe cei în vârstă și pe cei tineri să locuiască împreună. Scriptura ne cheamă să fim vigilenți pentru a nu îi marginaliza pe cei în vârstă, „pentru ca orașele noastre aglomerate să nu devină «centre de singurătate»; pentru ca politica, chemată să răspundă nevoilor celor mai fragili, să nu îi uite niciodată pe cei în vârstă și nici să permită pieței să îi alunge ca pe niște «deșeuri neprofitabile». Fie ca noi să nu alergăm după utopiile eficienței și ale performanței cu toată viteza, ca nu cumva să devenim incapabili să încetinim pentru a-i însoți pe cei care se străduiesc să țină pasul”, a îndemnat Papa. „Vă rog, lăsați-ne să ne amestecăm și să creștem împreună”.