Seminariști implicați la școala de vară TEOSPOR

30.07.2023, Iași (Catholica) - În perioada 17-30 iulie 2023, Facultatea de Teologie Romano-Catolică și cea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, au organizat sub călăuzirea directorului de grant, dr. Marius Neculăeș, Școala de Vară „Experiență universitară timpurie pentru elevi: program punte în domeniile Educație Fizică și Sport și Teologie Romano-Catolică – TEOSPOR”, finanțată din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) de către Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare. În cadrul acestui proiect au participat 50 de liceeni care au dorit să descopere ambientul universitar, precum și viața de student prin intermediul celor două facultăți. Inevitabil poate apărea întrebarea: Ce legătură poate exista între teologie și sport? Încă de la festivitatea de deschidere a școlii de vară TEOSPOR, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, pr. dr. Ștefan Lupu, amintea de un dicton al latinilor: Mens sana in corpore sano, reușind, astfel, să dea un răspuns întrebării sus-menționate: credința creștină este o credință care caută să înțeleagă, iar pentru a reuși acest lucru este nevoie de un trup și o minte sănătoasă.
În acest sens, activitățile propuse au reușit să surprindă multe sfere ce alcătuiesc realitatea universitară, dintre care se pot aminti cursurile susținute de profesori din cadrul celor două facultăți, ateliere de orientare în carieră, vizite la Catedrala Romano-Catolică din Iași, la muzee, Seminarul Major, Grădina Botanică, Palatul Culturii, Centrul pentru vârstnici „Sfântul Iosif”, Sala „Pașilor pierduți”, Aula „Mihai Eminescu”, Centrul „Oxygen”. Totodată, a fost inclus și un schimb de experiență cu tinerii din parohia romano-catolică „Sfântul Anton” din Iași. În același timp, elevii au avut posibilitatea de a cunoaște câteva ligi studențești din Iași, inclusiv asociații în care se vor putea implica atunci când vor deveni studenți, de exemplu Caritas, Acțiunea Catolică, Asociația Studenților Catolici din Iași și Scout – Cercetașii României. Cu siguranță nu au lipsit din program competițiile sportive, jocurile recreative, bansurile sau „seara talentelor”.
Mai mult, pentru a încuraja dezvoltarea celor două realități ale omului, sufletul și trupul, fiecare participant s-a întors acasă la sfârșitul acestei experiențe cu câte o Biblie și o bicicletă. Obiectivele acestui proiect au fost îndeplinite, întrucât elevii au fost încântați de ambientul academic și de oportunitățile care se ivesc după încheierea studiilor universitare. (Gherghel Marius Petrișor pentru ITRCIasi.ro)