Papa Francisc: Cine spunem noi că este Isus?

27.08.2023, Vatican (Catholica) - Cine spunem noi că este Isus? Această întrebare a fost propusă credincioșilor astăzi de Papa Francisc, ca ecou la lectura evanghelică din ritul latin. De asemenea Sfântul Părinte a invitat la rugăciuni pentru vizita sa în Mongolia, care va avea loc săptămâna viitoare. Redăm alocuțiunea papală de la rugăciunea Îngerul Domnului după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Astăzi în evanghelie (cf. Mt 16,13-20) Isus îi întreabă pe discipoli – o întrebare frumoasă: „Cine spun oamenii că este Fiul Omului?” (v. 13). Este o întrebare pe care putem să ne-o punem și noi: ce spun oamenii despre Isus? În general lucruri frumoase: mulți îl văd ca un mare învățător, ca o persoană specială: bună, dreaptă, coerentă, curajoasă… Dar acest lucru este suficient pentru a înțelege cine este, și mai ales este îi este suficient lui Isus? Se pare că nu. Dacă El ar fi numai un personaj din trecut – așa cum erau pentru oamenii din acel timp figurile citate în aceeași evanghelie, Ioan Botezătorul, Moise, Ilie și marii profeți – ar fi numai o amintire frumoasă a unui timp care a existat. Și aceasta pentru Isus nu merge. De aceea, imediat după aceea, Domnul le pune discipolilor întrebarea decisivă: „Dar voi – voi! – cine spuneți că sunt Eu?” (v. 15). Cine sunt Eu pentru voi, acum? Isus nu vrea să fie un protagonist al istoriei, ci vrea să fie protagonist al prezentului tău, al prezentului meu; nu un profet îndepărtat: Isus vrea să fie Dumnezeul apropiat!
Cristos, fraților și surorilor, nu este o amintire din trecut, ci Dumnezeul din prezent. Dacă ar fi numai un personaj istoric, a-l imita astăzi ar fi imposibil: ne-am afla în fața marii prăpastii a timpului și în fața modelului Său, care este ca un munte foarte înalt și de neatins; voitori să îl escaladăm, dar lipsiți de capacitatea și de mijloacele necesare. În schimb, Isus este viu: să ne amintim aceasta, Isus este viu, Isus trăiește în Biserică, trăiește în lume, Isus ne însoțește, Isus este alături de noi, ne oferă cuvântul Său, ne oferă harul Său, care luminează și răcoresc pe drum: El, ghid expert și înțelept, este fericit să ne însoțească pe cărările mai dificile și pe escaladările mai periculoase.
Iubiți frați și surori, pe drumul vieții nu suntem singuri, pentru că Cristos este cu noi, Cristos ne ajută să mergem, așa cum a făcut cu Petru și cu ceilalți discipoli. Chiar Petru, în evanghelia de astăzi, înțelege aceasta și prin har îl recunoaște în Isus pe „Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu” (v. 16). „Tu ești Cristos, Tu ești Fiul lui Dumnezeu cel viu”, spune Petru; nu este un personaj din trecut, ci Cristos, adică Mesia, cel așteptat; nu este un erou răposat, ci Fiul lui Dumnezeu cel viu, făcut om și venit să împărtășească bucuriile și trudele drumului nostru. Să nu ne descurajăm dacă uneori vârful vieții creștine pare prea înalt și calea este prea prăpăstioasă. Să privim la Isus, mereu; să privim la Isus care merge alături de noi, care primește fragilitățile noastre, împărtășește eforturile noastre și sprijină pe umerii noștri slabi brațul său tare și gentil. Cu El aproape, și noi să ne întindem mâna unii altora și să reînnoim încrederea: cu Isus ceea ce singuri pare imposibil nu mai este așa, cu Isus se poate merge înainte!
Astăzi ne va face bine să ne repetăm întrebarea decisivă, care iese din gura Sa: „Voi cine spuneți că sunt Eu?” (cf. v. 15). Tu – Isus îți spune – tu, cine spui că sunt Eu? Să auzim vocea lui Isus care ne întreabă aceasta. Cu alte cuvinte: pentru mine cine este Isus? Un mare personaj, un punct de referință, un model la care nu se poate ajunge? Sau este Fiul lui Dumnezeu, care merge alături de mine, care poate să mă ducă până în vârful sfințeniei, acolo unde singur nu reușesc să ajung? Isus este cu adevărat viu în viața mea, Isus trăiește cu mine? Este Domnul meu? Eu mă încredințez Lui în momentele de dificultate? Cultiv prezența mea prin cuvânt, prin Sacramente? Mă las condus de El, împreună cu frații mei și cu surorile mele, în comunitate? Maria, Mama drumului, să ne ajute să îl simțim pe Fiul său viu și prezent alături de noi.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Joi voi pleca într-o călătorie de câteva zile în inima Asiei, în Mongolia. Este vorba de o vizită mult dorită, care va fi ocazia pentru a îmbrățișa o Biserică mică în numere, dar vie în credință și mare în caritate; precum și pentru a întâlni de aproape un popor nobil, înțelept, cu o mare tradiție religioasă pe care voi avea onoarea să îl cunosc, în special în contextul unui eveniment interreligios. Doresc acum să mă adresez chiar vouă, fraților și surorilor din Mongolia, spunându-vă că sunt fericit să călătoresc pentru a fi între voi ca frate al tuturor. Mulțumesc autorităților voastre pentru invitația respectuoasă și celor care, cu mare angajare, pregătesc venirea mea. Cer tuturor să însoțească această vizită cu rugăciunea.
Asigur amintirea în rugăciune pentru victimele incendiilor uriașe din aceste zile în nord-estul Greciei, și exprim apropiere solidară de poporul grec. Și să rămânem mereu apropiați și de poporul ucrainean, care suferă datorită războiului, și suferă mult: să nu uităm Ucraina! Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi salut grupul parohial venit din Madrid; preoții din Dieceza de Molfetta-Ruva-Giovinazzo-Terlizzi, cu Episcopul lor; credincioșii din San Gaetano da Thiene în Melia; familiile din cartierul Pizzo Carano din San Cataldo și cicliștii din Ciociaria. Salut ministranții din unitatea pastorală din Codevigo, în Dieceza de Padova, în pelerinaj la Roma cu parohul lor.
Astăzi este amintită Sfânta Monica, mama Sfântului Augustin: cu rugăciunile sale și lacrimile sale îi cere Domnului convertirea fiului; femeie puternică, femeie curajoasă! Să ne rugăm pentru atâtea mame, care suferă atunci când copii s-au pierdut un pic sau se află pe căi dificile în viață. Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!