Familia Ulma a fost beatificată în Polonia într-o „zi a bucuriei”

11.09.2023, Markowa (Catholica) - Într-o „zi a bucuriei” în Polonia, Biserica Catolică a beatificat duminică, pentru prima dată, o întreagă familie deodată: Jozef și Wiktoria Ulma și cei șapte copii ai lor, care au fost martirizați în timpul celui de-al doilea război mondial pentru că au adăpostit de naziști două familii de evrei. „Ar fi înșelător dacă ziua beatificării familiei Ulma ar servi doar pentru a readuce în memorie teroarea atrocităților comise de călăii lor, asupra cărora, de altfel, judecata istoriei cântărește deja greu”, a declarat pe 10 septembrie Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, în omilia sa la Liturghia de beatificare la care au participat aproximativ 30.000 de persoane în satul familiei, Markowa, în sud-estul Poloniei. „În schimb”, a continuat Cardinalul, „dorim ca astăzi să fie o zi a bucuriei, pentru că pagina Evangheliei scrisă pe hârtie a devenit pentru noi o realitate trăită, care strălucește în mărturia creștină a cuplului Ulma și în martiriul noilor Fericiți”.
Operațiunea „Reinhardt”, un program care avea ca scop uciderea tuturor evreilor din Polonia ocupată de Germania, a început să fie pus în aplicare în zona familiei Ulma din Polonia la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august 1942. Naziștii au început să îi deporteze pe cei aproximativ 120 de evrei din zona Markowa într-un lagăr de muncă și într-un lagăr de exterminare. Aproximativ 54 de evrei care se ascundeau au fost găsiți și împușcați la 14 decembrie 1942. Alți 29 de evrei au continuat să se ascundă în Markowa, inclusiv cei opt care au găsit refugiu la familia Ulma. La începutul zilei de 24 martie 1944, o patrulă nazistă a înconjurat casa lui Józef și a Wiktoriei Ulma de la periferia orașului Markowa. Aceștia i-au descoperit pe evreii care se ascundeau la ferma Ulma și i-au executat. Poliția nazistă i-a ucis apoi pe Wiktoria, în vârstă de 31 de ani, care era însărcinată și în travaliu prematur, și pe Józef, în vârstă de 44 de ani, în fața casei lor. Un ordin suplimentar a pecetluit soarta celorlalți membri ai familiei: „Omorâți-i și pe copii”. Stanisława, în vârstă de 7 ani, Barbara, în vârstă de 6 ani, Władysław, în vârstă de 5 ani, Franciszek, în vârstă de aproape 4 ani, Antoni, în vârstă de 2 ani, și Maria, în vârstă de 1 an, au fost executați.
Cel de-al șaptelea copil Ulma care a murit a fost fiul cuplului cu care mama era în travaliu. Băiatul a fost descris în mod incorect în unele știri ca fiind primul copil nenăscut care a fost beatificat, un detaliu cheie pe care Vaticanul l-a clarificat recent. Deși nu a fost timp pentru a boteza copilul, ceea ce s-a întâmplat în schimb a fost ceea ce Biserica numește un „botez al sângelui”. În reflecțiile sale de duminică, Cardinalul Semeraro a ținut, de asemenea, să onoreze memoria prietenilor evrei ai familiei Ulma, care au fost, de asemenea, uciși în acea zi. „Astăzi, împreună cu noii Fericiți, vrem să ne amintim și numele lor”, a spus el. Aceștia au fost: Saul Goldman cu fiii săi Baruch, Mechel, Joachim și Mojżesz, precum și Gołda Grünfeld și sora sa Lea Didner, împreună cu fiica ei cea mică, Reszla. Printre cei prezenți la ceremonia de beatificare de duminică s-a aflat și rabinul șef al Poloniei, Michael Schudrich. Beatificarea în Biserica Catolică este un pas înainte de canonizare, când o persoană recunoscută pentru sfințenia deosebită este declarată oficial sfântă. Cei beatificați primesc titlul de „Fericit” și pot primi venerație publică la nivel local sau regional, de obicei limitată la acele Dieceze sau institute religioase strâns asociate cu viața persoanei respective.