Papa a încurajat Comunitatea din Sant’Egidio să persiste în căutarea păcii

12.09.2023, Vatican (Catholica) - „Nu ne putem resemna în fața tragediilor și a războiului din jurul nostru, ci trebuie să credem că există speranță printr-o îndrăzneală a păcii.” Papa Francisc a dat această încurajare în mesajul pe care l-a trimis la întâlnirea internațională promovată de Comunitatea Sant’Egidio în „Spiritul de Assisi”. Întâlnirea s-a concentrat pe tema „Îndrăzneala păcii”, participanții întâlnindu-se la Berlin, în Germania, între 10 și 12 septembrie 2023.
Papa Francisc a participat de multe ori la această întâlnire, mai ales în ultimii ani, când a avut loc la Colosseum sau la Campidoglio din Roma, cu un format modificat din cauza pandemiei. Sfântul Părinte a colaborat cu Comunitatea Sant’Egidio în numeroase inițiative la Roma și în străinătate încă de la începutul pontificatului său. A amintit că întâlnirea lor între liderii creștini, liderii religiilor lumii și autoritățile civile a ales anul acesta ca loc de desfășurare capitala Germaniei, lângă Poarta Brandenburg, și „continuă cu fidelitate pelerinajul de rugăciune și dialog inițiat de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea la Assisi în 1986”.
Papa a calificat locul întâlnirii lor drept deosebit de sugestiv, având în vedere că este exact acolo unde a căzut zidul care despărțea cele două Germanii și împărțea cele două lumi ale Europei de Vest și de Est. Căderea zidului, a observat el, a deschis noi orizonturi, cum ar fi libertatea popoarelor, reunificarea familiilor și speranța unei noi păci mondiale după războiul rece. Cu toate acestea, a deplâns faptul că, de-a lungul anilor, promisiunea unui astfel de viitor nu a fost construită pe această speranță comună, ci pe „interese speciale” și „neîncredere reciprocă”.
Astăzi, a observat Papa, războiul face încă ravagii în prea multe părți ale lumii. „Mă gândesc la mai multe zone din Africa și din Orientul Mijlociu, dar și la multe alte regiuni ale planetei, inclusiv Europa, care îndură un război în Ucraina”, a spus Pontiful, numindu-l „un conflict teribil, la care nu i se întrevede sfârșitul”, care „a provocat moarte, răni, durere, exil și distrugere”. Sfântul Părinte și-a amintit că a fost prezent la întâlnirea Comunității de anul trecut la emblematicul Colosseum din Roma pentru a se ruga pentru pace, recunoscând că „am ascultat strigătul unei păci care a fost mânjită și călcată în picioare”.
„Nu ne putem resemna cu acest scenariu”, a spus Papa, insistând: „Este nevoie de ceva mai mult. Avem nevoie de «îndrăzneala păcii», care se află în centrul întâlnirii voastre”. „Realismul nu este suficient, considerațiile politice nu sunt suficiente, abordările strategice implementate până acum nu sunt suficiente. Este nevoie de mai mult, pentru că războiul continuă”, a argumentat el, făcând apel la această „îndrăzneală a păcii”. Îndrăzneala păcii, a explicat el, este „profeția cerută celor care au în mâinile lor soarta țărilor aflate în război, a comunității internaționale, a noastră, a tuturor”. Această îndrăzneală, a continuat Sfântul Părinte, „îi provoacă în mod special pe credincioși să o transforme în rugăciune, să invoce din cer ceea ce pare imposibil pe pământ”.
Rugăciunea insistentă, a spus el, este primul tip de îndrăzneală necesară. „În Evanghelie”, a subliniat Papa, „Cristos subliniază necesitatea de a ne ruga mereu și de a nu ne pierde curajul, spunând: Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide”. Sfântul Părinte a făcut un apel pentru a deveni „cerșetori de pace”, împreună cu toți frații și surorile de alte religii și cu toți cei „care nu se resemnează în fața inevitabilității conflictului”. Pontiful le-a spus participanților la întâlnire că li se alătură în rugăciunea lor pentru încetarea războiului și le-a mulțumit din inimă pentru tot ceea ce fac. „Este într-adevăr necesar să mergem înainte pentru a depăși zidul imposibilului, construit pe raționamente aparent irefutabile, care decurg din memoria unei dureri atât de mari și a atâtor răni suferite în trecut”, a spus el.
„Nu este imposibil pentru credincioși, care trăiesc îndrăzneala unei rugăciuni pline de speranță”, a afirmat el, „dar nu trebuie să fie imposibil nici pentru politicieni, lideri sau diplomați”, a adăugat el, invitând: „Să continuăm să ne rugăm pentru pace fără să ne pierdem curajul, să batem cu spirit umil și insistent la ușa mereu deschisă a inimii lui Dumnezeu și la ușile umanității”. Pontiful a încheiat îndemnând: „Să cerem să se deschidă căi spre pace, mai ales pentru iubita Ucraina, sfâșiată de război”.