Noul responsabil vatican cu doctrina salută dezbaterile teologice

13.09.2023, Vatican (Catholica) - Cardinalul ales Víctor Manuel Fernández, care este pregătit să preia funcția de șef al oficiului principal de doctrină al Vaticanului în zilele următoare, a semnalat o deschidere față de dezbaterile teologice, spunând că acestea ajută la aprofundarea înțelegerii Evangheliei de către Biserică. „Adevărata doctrină nu poate fi decât o lumină, o călăuză pentru pașii noștri, o cale sigură și o bucurie pentru inimă. Dar este clar că nici măcar Biserica nu înțelege încă pe deplin întreaga bogăție a Evangheliei”, i-a declarat Mons. Fernández jurnalistului veteran al Vaticanului Edward Pentin de la National Catholic Register, organul de presă afiliat CNA, într-un interviu exclusiv realizat prin e-mail pe 8 septembrie. „Doctrina nu se schimbă, Evanghelia va fi mereu aceeași, Revelația este deja stabilită”, a spus viitorul prefect al Dicasterului pentru Doctrina Credinței. „Dar nu există nici un dubiu că Biserica va fi întotdeauna micuță în mijlocul unei asemenea imensități de adevăr și de frumusețe și va trebui să continue să crească în înțelegerea ei.”
Teologul argentinian, în vârstă de 61 de ani, a criticat, de asemenea, Episcopii – atât pe cei „progresiști”, cât și pe cei din „grupurile tradiționaliste” – care cred că au un „dar special al Duhului Sfânt pentru a judeca doctrina Sfântului Părinte”, avertizând că se află pe un drum spre „erezie” și „schismă”. „Amintiți-vă că ereticii cred întotdeauna că știu adevărata doctrină a Bisericii”, a spus Mons. Fernández. Apropiat confident și presupus „ghostwriter” al Papei Francisc, Arhiepiscop de La Plata din 2018, prelatul și-a exprimat deschiderea de a lua în considerare binecuvântarea de către Biserică a uniunilor între persoane de același sex, cu condiția ca aceasta să nu ducă la „confuzie”. Dar, în interviul cu Pentin, s-a supărat pe afirmațiile mediatice potrivit cărora opiniile sale se aliniază cu așa-numita Cale Sinodală a Bisericii germane, care a cerut schimbări dramatice ale învățăturii Bisericii cu privire la moralitatea sexuală și alte probleme.
Cardinalul ales a spus că Biserica germană „are probleme serioase și, în mod evident, trebuie să se gândească la o nouă evanghelizare”, dar a mărturisit că știe „puține lucruri despre subiect” și, în schimb, a evidențiat ceea ce el numește propria sa „formulă pentru a face față indiferenței religioase a societății” în modul în care a evanghelizat ca preot și Episcop în Argentina. „Uite, cartea mea cea mai cunoscută se numește «Los Cinco Minutos del Espiritu Santo» („Cele 5 minute ale Duhului Sfânt”) și conține o meditație zilnică despre Duhul Sfânt care s-a vândut în 150.000 de exemplare. Știați aceasta?” a întrebat Mons. Fernández. „Pe de altă parte, am fost preot paroh și am fost și Episcop diecezan. Mergeți și întrebați-i pe credincioșii din parohia mea ce am făcut când eram paroh și veți vedea: Adorație euharistică, cursuri de catehism, cursuri biblice, misiuni la domiciliu cu Maica Domnului și o rugăciune de binecuvântare a casei. Am avut 10 grupuri de rugăciune și 130 de tineri”, a continuat el. „Ca Episcop diecezan, obișnuiam să îi întreb pe oameni despre ceea ce discutam în omiliile mele din Catedrală și în vizitele mele în parohii: despre Cristos, despre rugăciune, despre Duhul Sfânt, despre Maria, despre sfințire. Iar anul trecut am propus întregii Arhidieceze să ne concentrăm pe «a crește împreună spre sfințenie».”
La 1 iulie, Papa Francisc l-a numit pe Mons. Fernández ca succesor al Cardinalului Luis Ladaria Ferrer SJ, de 79 de ani, care a fost prefect al Dicasterului din 2017. „Ca nou prefect al Dicasteriului pentru Doctrina Credinței, vă încredințez o sarcină pe care o consider foarte valoroasă”, a scris Papa Francisc într-o scrisoare adresată Mons. Fernández, publicată odată cu anunțul numirii sale. A spus că, uneori, dicasterul a promovat urmărirea „erorilor doctrinare” în detrimentul „promovării cunoașterii teologice”. „Ceea ce aștept de la dumneavoastră este cu siguranță ceva foarte diferit”, a spus Pontiful. „Vă cer ca prefect să vă dedicați angajamentul personal într-un mod mai direct scopului principal al dicasterului, care este «păzirea credinței».” Mons. Fernández a făcut referire la aceasta în discuția despre noul său rol în interviul acordat lui Pentin. „Cred că acest dicaster poate fi un spațiu care să primească aceste dezbateri și să le încadreze în doctrina sigură a Bisericii, evitând astfel pentru credincioși unele dintre dezbaterile mediatice mai agresive, mai confuze și chiar mai scandaloase”, a spus el.