Papa Francisc a lăudat sfântul catolic care a luptat împotriva sclaviei în Africa

20.09.2023, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a lăudat miercuri „zelul apostolic” al Sfântului Daniele Comboni, preot misionar și Episcop italian care a luptat pentru a pune capăt sclaviei în Africa. Sfântul a fost martor la „oroarea sclaviei” ca misionar la mijlocul secolului al XIX-lea în ceea ce este acum Sudanul. În scrierile sale, el a vorbit despre sclavie de peste 450 de ori și a denunțat modul în care comerțul cu sclavi „degradează omenirea și reduce ființele umane – înzestrate ca noi toți cu lumina inteligenței, o rază de divinitate și imaginea Preasfintei Treimi – la condiția jalnică de animale”. Papa Francisc a împărtășit povestea vieții fondatorului ordinelor misionare comboniene în cadrul audienței sale generale din 20 septembrie 2023.
„Visul lui Comboni a fost acela al unei Biserici care face cauză comună cu cei care sunt răstigniți în istorie, pentru a trăi împreună cu ei învierea”, a spus Papa Francisc. Vorbind în fața a aproximativ 15.000 de persoane în Piața San Pietro, Pontiful l-a indicat pe Comboni ca un exemplu despre cum creștinii sunt „chemați să lupte împotriva oricărei forme de sclavie”. „Sclavia, ca și colonialismul, nu este ceva din trecut, din păcate”, a adăugat el. „În Africa… exploatarea politică a făcut loc unui colonialism economic la fel de sclavagist”, a spus Sfântul Părinte, citând un discurs pe care l-a ținut în Republica Democrată Congo la începutul acestui an.
Comboni a rezumat viziunea sa pentru evanghelizarea în Africa prin cuvintele „Salvați Africa cu Africa”, o mentalitate pe care Papa Francisc a numit-o „o intuiție puternică lipsită de colonialism”. „Sf. Daniel Comboni dorea ca fiecare creștin să participe la demersul de evanghelizare”, a spus el. „În acest spirit și-a înglobat el gândurile și acțiunile, implicând clerul local și promovând slujirea laică a cateheților”. Comboni s-a născut în 1831 într-o familie săracă, într-un oraș de pe malul lacului Garda, în nordul Italiei. După ce și-a descoperit vocația la preoție, a fost inspirat de relatările pe care le-a auzit de la preoții misionari care se întorceau din Africa.
La vârsta de 26 de ani, s-a alăturat unei expediții misionare cu destinația Khartoum, Sudan, în 1857, la trei ani după ce fusese hirotonit preot. După doi ani în Africa, trei dintre ceilalți cinci misionari cu care Comboni călătorise au murit, iar Comboni s-a îmbolnăvit și el. Comboni le-a scris părinților săi: „Va trebui să muncim, să transpirăm, să murim, dar gândul că vom transpira și vom muri pentru iubirea lui Isus Cristos și pentru binele celor mai abandonate suflete din lume este prea dulce pentru a ne face să renunțăm la marele angajament”. Preotul misionar italian a scris mai târziu că poporul african „a pus stăpânire pe inima mea, care trăiește numai pentru el”. Papa Francisc a evidențiat că „marea pasiune misionară a lui Comboni” venea din „bucuria Evangheliei, care venea din iubirea lui Cristos, care apoi a condus la iubirea lui Cristos”. Preotul a scris: „Isus euharisticul este puterea mea”.
Comboni a fost numit Vicar apostolic pentru Africa Centrală și a fost consacrat Episcop în 1877. A murit în Sudan în 1881, în timpul unei epidemii de holeră. Moștenirea lui dăinuie în ordinele religioase pe care le-a fondat, care sunt cunoscute în prezent sub numele de Misionarii Combonieni ai Inimii lui Isus și Surorile Misionare Comboniene și sunt prezente în 42 de țări de pe cinci continente. „Sfântul Daniele dă mărturie despre iubirea Bunului Păstor care merge în căutarea celui care s-a pierdut și își dă viața pentru turmă. Zelul său a fost energic și profetic în a se opune indiferenței și excluderii”, a spus Papa Francisc. „În scrisorile sale, el a chemat Biserica lui iubită care a uitat de prea mult timp de Africa… Mărturia lui pare să vrea să ne repete tuturor, bărbați și femei din Biserică: Nu îi uitați pe cei săraci – iubiți-i – pentru că Isus răstignit este prezent în ei, așteptând să învie.”