Papa Francisc: Europa are nevoie de speranță

28.09.2023, Vatican (Catholica) - Pentru a face față în mod corespunzător crizelor cu care se confruntă, Europa trebuie mai întâi să aibă speranță, a declarat Papa Francisc miercuri, 27 septembrie 2023, la audiența generală săptămânală din Piața San Pietro. „Speranța trebuie să fie redată societăților noastre europene, în special noilor generații”. „Societățile noastre, de multe ori îmbolnăvite de individualism, de consumism și de escapismul gol, trebuie să se deschidă, sufletele și spiritele lor trebuie oxigenate, și atunci vor putea să citească criza ca pe o oportunitate și să o abordeze în mod pozitiv”, a continuat el. În cadrul audienței sale generale, Papa Francisc a vorbit despre vizita sa din 22-23 septembrie în Marsilia, Franța, pentru a participa la Întâlnirea mediteraneeană, o întâlnire a Episcopilor, primarilor și tinerilor, care a abordat problemele cu care se confruntă regiunea mediteraneeană, inclusiv imigrația.
Papa a luat cuvântul la întâlnire în penultima zi a acesteia, 23 septembrie. „Ce a reieșit din evenimentul din Marsilia? O perspectivă asupra Mediteranei pe care aș numi-o pur și simplu umană, nu ideologică, nu strategică, nu corectă din punct de vedere politic și nici instrumentală; nu, umană, capabilă să raporteze totul la valoarea primară a persoanei umane și la demnitatea sa inviolabilă”, a spus Sfântul Părinte. A observat, de asemenea, că există o perspectivă plină de speranță și fraternitate, chiar și, în mod surprinzător, din partea celor care „au trăit situații inumane”. „Această speranță, această fraternitate nu trebuie să se `evapore`; nu, mai degrabă trebuie să fie organizată, concretizată prin acțiuni pe termen lung, mediu și scurt, astfel încât oamenii, în deplină demnitate, să poată alege să emigreze sau să nu emigreze”, a îndemnat el.
„De fapt, cum putem să îi primim pe alții dacă noi înșine nu avem mai întâi un orizont deschis spre viitor?”, a întrebat Papa Francisc. „Cum pot tinerii, săraci în speranță, închiși în viața lor privată, preocupați de gestionarea propriei precarități, să se deschidă la întâlnirea cu ceilalți și la împărtășire?” Pontiful a spus că a văzut multă pasiune și entuziasm în timpul vizitei sale în Marsilia, un oraș portuar din sudul Franței, inclusiv la Liturghia pe care a celebrat-o la 23 septembrie. El a încurajat continentul european să cultive, de asemenea, această pasiune și acest entuziasm, astfel încât regiunea mediteraneeană să poată fi „un mozaic de civilizație și speranță”, mai degrabă decât „un mormânt” sau un „loc de conflict”. „Marea Mediterană este opusul total al ciocnirii dintre civilizații, al războiului, al traficului de persoane”.
Papa Francisc a spus că Marea Mediterană este un canal de comunicare între Africa, Asia și Europa și, deși „marea este întotdeauna un abis care trebuie depășit într-un fel sau altul și poate deveni chiar periculoasă”, totuși „apele sale protejează comorile vieții; valurile și vânturile sale transportă vase de toate tipurile”. Evanghelia lui Isus Cristos a plecat chiar de pe malul estic al Mediteranei, a remarcat el. La finalul audienței sale, Sfântul Părinte a amintit că, la 27 septembrie, Biserica Catolică sărbătorește ziua Sfântului Vincențiu de Paul, un preot catolic francez care a cofondat Congregația Misionară sau a Vincențienilor. „Memoria liturgică de astăzi a Sfântului Vincențiu de Paul ne amintește de centralitatea iubirii aproapelui. Îi îndemn pe toți să cultive atitudinea de grijă față de ceilalți și de deschidere față de cei care au nevoie de noi”.