Sfințirea bisericii greco-catolice „Ss Apostoli Petru și Pavel” din Drighiu
12.10.2023, Oradea (Catholica) - Comunitatea greco-catolică sălăjeană din localitatea Drighiu (protopopiatul Șimleu Silvaniei), s-a bucurat duminică, 8 octombrie a.c., de momente extraordinare, cu prilejul sfințirii noii biserici greco-catolice din localitate cu hramul „Ss Apostoli Petru și Pavel”. Ceremonia de sfințire a lăcașului de cult a fost celebrată de PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, împreună cu Mons. Tuomo Vimpari, însărcinat ad interim la Nunțiatura Apostolică de la București, afla în vizită în Eparhia de Oradea.
Preasfințiile lor au celebrat apoi Sfânta Liturghie arhierească, din duminica a XX-a după Rusalii, înconjurați de un numeros sobor de preoți și seminariști, alături de care au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai administrației locale și județene, invitați de onoare și un mare număr de credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, condus de maestrul lect. univ. dr. Radu Mureșan. Studenților teologi greco-catolici orădeni li s-au alăturat seminariști ai Seminarului Arhiepiscopal Major „Bunavestire” din Blaj și ai Seminarului Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” de la Cluj-Napoca. Întreg evenimentul a fost transmis de Radio Maria România.
Pr. protopop de Șimleu Nicolae Bodea, a dat citire hrisovului de sfințire a bisericii greco-catolice din Drighiu, ctitorită după opt ani de omenească trudă și osteneală binecuvântată de Dumnezeu, pe parcursul cărora lucrările au fost susținute cu dragoste nemărginită, cu spirit de jertfă și multă generozitate de bunii credincioși ai locului și binefăcători din țară și străinătate. Parohia greco-catolică Drighiu a fost redeschisă de pr. Florin Mărincean în anul 1996. În anul 2011 preotul paroh de atunci, pr. Marius Chiriloaiei, cu ocazia întâlnirii protopopiale a tinerilor a sfințit locul de biserică și a pus piatra de temelie. Lucrările efective au putut fi începute în anul 2015 sub îndrumarea pr. Ciprian-Ioan Burdaș.
„Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu înțelepciunea Harului Spiritului Sfânt, s-a început ctitorirea acestui Sfânt lăcaș de închinare cu hramul Ss Apostoli Petru și Pavel spre veșnica pomenirea a lui Dumnezeu, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioare Maria, prin sfințirea locului și a pietrei de temelie în anul Domnului 2011, cu binecuvântarea PS Sale dr. Virgil Bercea. Sub îndrumarea pr. paroh Ciprian Ioan Burdaș, proiectul de arhitectură a fost realizat de arhitect Eugen Vereș, iar execuția lucrărilor a fost condusă cu deosebită măiestrie de meșterii constructori Adrian Bulzan, Gabriel Gal, Radu Pop, acoperișul fiind realizat de meșterii Costel Opriș, Ioan Vlad și Erno Deak. Iconostasul a fost realizat de Câmpean Nicolae de la SC MOBICOM din Sânmărghita, iar poarta din stejar de la intrare a fost sculptată de meșterul popular Ardelean Dumitru, din Buciumi. Icoanele din biserică au fost realizate de Rodica Cârcu, artist plastic din Baia-Mare (…) Pilaștri ai necontenitelor eforturi de ridicare a construcției sunt vrednicii curatori: Aurel Creț, Mihail Vigu, Viorel Borciu.”
Salutând cu bucurie prezența lui Dinu Iancu Sălăjanu, președinte al Consiliului Județean Sălaj, a lui Gavril Pușcaș primar al comunei Halmășd și a reprezentanților diverselor instituții din țară, PS Virgil Bercea a vorbit despre evanghelia duminicală care „ne spune că Mântuitorul, intra în Nain după o mulțime mare și de aici, ieșea o altă mulțime. Dacă stăm să gândim profund, ce dorește să însemne acest lucru, cele două cortegii, unul era cortegiul morții – îl scoteau pe fiul unei văduve, cu toți prietenii și sătenii – pe de altă parte intra în acel sat cortegiul lui Isus, care este cortegiul vieții: moartea iese, durerea și suferința pleacă și vine bucuria și mântuirea. Iar dacă stăm mai departe să înțelegem acest fragment evanghelic (Luca 7, 11-16), vedem câteva cuvinte importante. Îi spune Mântuitorul femeii văduve – tristă și îndurerată pentru moartea singurului ei fiu – «Nu plânge!» I s-a făcut mila Mântuitorului, care era atât de impresionat de toate problematicile pe care poporul le avea la data respectivă. El a încercat întotdeauna să dăruiască și să ducă speranță, bucurie și împlinire, adică Viață. Ce putea să înțeleagă această femeie care își pierduse soțul, iar acum pierduse lumina ochilor vieții ei. Ce îi mai rămânea? Durerea și suferința. Și totuși Isus îi spune «Nu plânge», iar tânărului, care de fapt era mort, îi spune «Scoală-te».”
„Dragilor, mai au valoare aceste cuvinte pentru noi astăzi, acum și aici?” – a invitat la reflecție în cuvântul de învățătură Episcopul greco-catolic de Oradea. „Putem să facem diverse legături, putem să realizăm că Mântuitorul este prezent constant și mereu în viața noastră. El vine, cu un cortegiu de îngeri și de sfinți ca să ne mângâie. I se face milă de noi, de toate durerile și suferințele, de toate încercările noastre. Și nouă, fiecăruia dintre noi, care suntem împovărați de toate greutățile și păcatele noastre, ne spune «Ridică-te». Avem curajul cu adevărat să ne ridicăm constant, mereu și întotdeauna? Ascultăm aceste cuvinte ale Mântuitorului care ne șterge nouă lacrimile de pe față spunând: «Nu plânge. Ridică-te! Mergi înainte!» Suntem aici și celebrăm această binecuvântată sfințire a noii biserici, lângă cealaltă biserică din Deal, fostă biserică greco-catolică. Reușim cu adevărat să ne ridicăm și să ne ștergem lacrimile? Să mergem înainte senini, încrezători în Domnul, unii cu alții, greco-catolici și ortodocși!”
La rândul său, Dinu Iancu Sălăjan a mulțumit în numele tuturor cetățenilor județului Sălaj invitaților prezenți la eveniment. „Vă felicit pe toți pentru jertfa și puterea pe care ați manifestat-o prin zidirea acestei biserici!” A vorbit de asemenea, Marin Pop, de la Muzeul de Istorie și Artă Zalău, care a rememorat figuri istorice elocvente ale locului, premergători în credință și jertfă. Localitatea Drighiu are o deosebită istorie: a fost un centru de rezistență împotriva regimului comunist, mai mulți credincioși fiind persecutați alături de pr. Ilie Borz, care și-a dat viața pentru credința sa nestrămutată greco-catolică, murind în lagărul de exterminare de la Aiud în 1954, la vârsta de 42 de ani.
Parohia greco-catolică Drighiu a fost cât se poate de prolifică, atât în ceea ce privește vocațiile la preoție, dând Bisericii de-a lungul istoriei opt preoți, dar și mulți oameni de cultură, printre care este de amintit neobositul Gavril Neaga, un pasionat promotor al tradițiilor populare locale, care a ținut și ține vie tradiția satului și a întregii văi a Barcăului, și o face cunoscută în toată lumea, prin munca neobosită cu tinerii și cu copiii formați în cadrul Clubului Elevilor din Șimleu Silvaniei, fiind și actualmente directorul acestuia.
La finalul evenimentului de sfințire a bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Drighiu, părintele paroh Ciprian Burdași a transmis un cuvânt de gratitudine pentru toți acești ani de osteneală, de efort uneori supra-omenesc și de căldură sufletească a credincioșilor care s-au alăturat inițiativei, făcând posibil ca acest proiect să prindă contur și să se finalizeze. Înainte de încheiere, PS Virgil Bercea a mulțumit duminică în mod cu totul deosebit pr. Ciprian, căruia i-a fost oferită în semn de prețuire pentru ctitorirea acestei biserici, o cruce pectorală, binecuvântându-l pentru întreaga activitate pastorală. Nu în ultimul rând, fiecare credincios prezent duminică la sfințirea bisericii „Ss Apostoli Petru și Pavel” a avut prilejul să intre și să se închine la Sfântul Altar din biserica, în masa căruia au fost depuse moaște ale Sfântului Vincențiu de Paul și ale Fericitului Episcop martir Valeriu Traian Frențiu, Episcop de Oradea. Toți cei prezenți, s-au bucurat de o agapă frățească pregătită de comunitatea greco-catolică din Drighiu. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi)