Vizită pastorală a PS Ioan în parohia Peciu Nou

13.11.2023, Lugoj (Catholica) - În sâmbăta a XXV-a după Rusalii, 11 noiembrie 2023, Preasfințitul Ioan, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia greco-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Peciu Nou, protopopiatul de Timișoara. Motivul acestei vizite pastorale a fost sfințirea unei noi mese de altar. În fața bisericii, Preasfinția Sa a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie de către pr. Răzvan Oprișa, protopop de Timișoara, pr. Vasile Chindriș, parohul locului, și preoții invitați. Copiii l-au întâmpinat pe ierarh cu flori, pâine și sare.
Celebrarea a început cu sfințirea mesei altarului. Părintele protopop Răzvan Oprișa a dat citire hrisovului, documentul care a fost introdus apoi în masa Sfântului Altar. În masa Sfântului Altar s-au reașezat Moaștele Fericitului Episcop Ioan Bălan, martir pentru credință. Bunii credincioși ai parohiei au susținut realizarea acestui proiect. După sfințirea noii mese de altar a urmat celebrarea Sfintei Liturghii. Alături de ierarh au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Răzvan Oprișa, protopop de Timișoara, pr. Ioan Dunca, paroh la Parța, pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei, pr. Ioan Rad, paroh la Coșarii, pr. Daniel Muntean de la Timișoara – Sf. Iosif, pr. Mircea Romocea, paroh la Uivar, pr. Florin Faur, paroh la Jamu Mare, pr. Alin Taichiș, paroh la Izvin, pr. Vasile Chindriș, parohul locului și preotul romano-catolic Simion Ciubotariu.
În cuvântul său, Episcopul a vorbit pe marginea Evangheliei prescrisă la sfințiri de biserici care descrie un episod de la „Sărbătoarea Înnoirii în Ierusalim”. A subliniat importanța locului sacru în care credincioșii se adună pentru a-L întâlni pe Dumnezeu. A citat cuvintele Mântuitorului: „Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?” (Luca 2,49), evidențiind că Biserica este casa unde locuiește Dumnezeu pe pământ. În continuare, Preasfinția Sa a arătat semnificația slujbei de sfințire a unui altar. „A sfinți”, a spus Episcopul, „înseamnă a separa, a destina exclusiv, a spune și a arăta că aici este cu totul altceva. A consacra înseamnă a dărui, a oferi.” A spus că Biserica este un dar oferit lui Dumnezeu de către credincioși, pentru ca aceasta să devină locul întâlnirii cu El prin rugăciune, celebrarea Sfintelor Taine, și prin comuniunea propriu-zisă credincioșilor între ei. „Unde doi sau trei sunt adunați în numele Meu, sunt și Eu acolo, în mijlocul lor” (Matei 18,20).
La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul a adresat câteva mulțumiri celor care au contribuit la realizarea noii mese a altarului; a salutat prezența celor doi preoți din partea Bisericii Ortodoxe Române; a salutat prezența primarului Gabriel-Răzvan Drăgan, viceprimarului Nicoleta Grubacichi și pe cei care reprezintă autoritățile locale. A mulțumit lui Dorin Imbrescu, un susținător al parohiei greco-catolice. „Nu înainte de a încheia”, a spus Episcopul, „vreau să aduc mulțumire pr. Tegzeș Tudor de pie memorie, care a început și a condus în prima fază lucrările acestei biserici și, de asemenea, adresez o mulțumire particulară pr. Alexandru Ploștinaru pentru slujirea sa și pentru frumoasele realizări pe care le-a lăsat în Eparhia de Lugoj și în parohia dvs”.
Părintele paroh Vasile a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfințitului Ioan pentru vizită, preoților concelebranți, autorităților locale și tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite. Momentul final a fost cel în care toți credincioșii au putut intra în Sfântul Altar, pentru a săruta și venera nou sfințita masă de altar. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)