Întâlnirea Dicasterului pentru Cult se va concentra pe formarea liturgică adecvată
06.02.2024, Vatican (Catholica) - Dicasterul pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor își va ține adunarea plenară anuală în această săptămână, în perioada 6-9 februarie, la Curia Iezuită din Roma. „Intenția este de a aprofunda tema formării liturgice la 60 de ani de la promulgarea constituției apostolice «Sacrosanctum Concilium», urmărind căile practice privind indicațiile conținute în scrisoarea apostolică «Desiderio Desideravi» [a Papei Francisc], publicată în iunie 2022”, se arată într-un comunicat de presă al Dicasterului. Scrisoarea din 2022 se referea la ceea ce Sfântul Părinte a numit „formarea liturgică a poporului lui Dumnezeu”. Citând din „Desiderio Desideravi”, comunicatul Dicasterului din această săptămână a afirmat că „neacceptarea reformei liturgice… ne distrage atenția de la obligația de a găsi răspunsuri” la întrebările privind reforma liturgică.
„Cum să continuăm să ne lăsăm uimiți de ceea ce se întâmplă în celebrarea de sub ochii noștri?”, se arată în declarație, citându-l pe Sfântul Părinte. „Avem nevoie de o formare liturgică serioasă și dinamică.” Adunarea va fi compusă din diferite grupuri de lucru pentru a aborda „formarea liturgică de la «Sacrosanctum Concilium» la «Desiderio Desideravi»” pentru slujitorii hirotoniți, precum și „cursurile de formare liturgică pentru poporul lui Dumnezeu”. De asemenea, „va oferi Episcopilor sugestii practice pentru a dezvolta proiecte pastorale în Diecezele lor, cu scopul de a pune în practică reflecțiile documentului papal”. De asemenea, membrii adunării plenare vor fi primiți în audiență de Sfântul Părinte.
Sacrosanctum Concilium, sau Constituția despre Sfânta Liturghie, promulgată de Sfântul Papă Paul al VI-lea la 4 decembrie 1963, s-a concentrat pe punerea bazelor pentru constituția apostolică „Missale Romanum” din 1969 a Papei Paul al VI-lea, care a introdus forma ordinară a Liturghiei, cunoscută și sub numele de „novus ordo”. Reuniunea Dicasterului va încerca să realizeze o sinteză între documentul conciliar fundamental și „Desiderio Desideravi”, cel din urmă subliniind centralitatea liturgiei în viața catolicilor, subliniind totodată necesitatea de a fi fideli formelor liturgice ale Conciliului Vatican II. Subliniind importanța unei „formări liturgice serioase și dinamice”, Papa Francisc a remarcat în acel document că „ar fi banal să citim tensiunile, din păcate prezente în jurul celebrării, ca pe o simplă divergență între gusturi diferite cu privire la o anumită formă rituală”.
Pontiful a subliniat și că principiile enunțate în „Sacrosanctum Concilium” au fost fundamentale pentru reforma liturgiei și continuă să fie fundamentale pentru promovarea „celebrării ei depline, conștiente, active și fructuoase”. Un comunicat de presă din 2022 iunie al Dicasterului a precizat că scrisoarea Suveranului Pontif a reieșit din „propunerile care au rezultat în urma sesiunii plenare a Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor” din februarie 2019.