Papa Francisc: Fără reformă liturgică nu există reformă a Bisericii
08.02.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit joi dimineață cu membrii Dicasterului pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din Vatican pentru a discuta despre importanța reformei liturgice ca element central al „reînnoirii mai largi a Bisericii”. Discursul are loc în contextul în care Dicasterul se reunește pentru adunarea sa plenară anuală, care abordează „formarea liturgică de la Sacrosanctum Concilium la Desiderio Desideravi” pentru slujitorii hirotoniți, precum și „cursurile de formare liturgică pentru poporul lui Dumnezeu”. De asemenea, reuniunea va încerca să „ofere Episcopilor sugestii practice pentru a dezvolta proiecte pastorale în Diecezele lor cu scopul de a pune în practică reflecțiile documentului papal”, se arată într-un comunicat de presă al dicasterului din 5 februarie.
Amintind că au trecut 60 de ani de la promulgarea documentului fundamental al Conciliului Vatican II privind liturgia, Sacrosanctum Concilium, Papa a subliniat în discursul său din 8 februarie că reforma liturgică subliniază obiectivul Părinților Conciliari de a reînnoi „dimensiunile fundamentale” ale Bisericii, cum ar fi activitatea „spirituală, pastorală, ecumenică și misionară”. „Fără reformă liturgică nu există reformă a Bisericii”, a spus Sfântul Părinte. „O Biserică ce nu simte pasiunea pentru creșterea spirituală, care nu încearcă să vorbească într-un mod inteligibil bărbaților și femeilor din timpul său, care nu simte durere pentru diviziunea dintre creștini, care nu tremură de neliniștea de a-l anunța pe Cristos oamenilor, este o Biserică bolnavă, iar acestea sunt simptomele”, a subliniat Sfântul Părinte în discursul său. Pontiful a nuanțat aceste remarci spunând că „nu putem face o astfel de afirmație decât înțelegând ce este liturgia în sensul ei teologic”.
Vorbind în mod specific despre tema întâlnirii adunării din 2024, Papa a remarcat că munca lor trebuie să se concentreze pe a face formarea mai accesibilă, astfel încât să nu fie „o specializare pentru câțiva experți, ci o dispoziție interioară a întregului popor al lui Dumnezeu”. „Acest lucru nu exclude, firește, să existe o prioritate în formarea celor care, în virtutea Sacramentului Preoției, sunt chemați să fie mistagogi, adică să îi ia de mână și să îi însoțească pe credincioși în cunoașterea sfintelor mistere”, a continuat Papa Francisc. De asemenea, Sfântul Părinte a remarcat că formarea liturgică se bazează pe iubirea față de Cristos, subliniind reprezentarea teologică a Bisericii ca mireasă a lui Cristos, spunând: „Fiecare instanță de reformă a Bisericii este întotdeauna o chestiune de fidelitate conjugală”. „Biserica este o femeie, Biserica este o mamă, Biserica își are figura în Maria și în femeia-Biserică”.
Pontiful a adăugat că Biserica „este mai mult decât Petru… nu poate fi redus totul la slujirea hirotonită. Femeia în sine are un simbol foarte mare în Biserică… De aceea am spus că orice instanță de reformă a Bisericii este întotdeauna o chestiune de fidelitate conjugală, pentru că ea [Biserica] este o femeie.” Papa a reflectat, de asemenea, asupra centralității liturgiei în viața noastră, spunând că „este locul de excelență în care îl întâlnim pe Cristos cel viu”, care „animă și reînnoiește continuu viața baptismală”. A mai spus că este dorința sa ca acest Dicaster să întreprindă această lucrare în colaborare cu Dicasterul pentru Cultură și Educație, Dicasterul pentru Cler și Dicasterul pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică pentru a reflecta „spiritul de colaborare sinodală”.