Arhiepiscopul de Buenos Aires subliniază curajul Mamei Antula
09.02.2024, Roma (Catholica) - Duminică, 11 februarie, Papa Francisc o va ridica la cinstea altarelor pe cea care va deveni prima femeie sfântă a Argentinei, Mama Antula – cunoscută și sub numele de María Antonia a Sfântului Iosif -, o laică consacrată considerată de mulți drept „mama țării”. La ceremonia care va avea loc în Bazilica San Pietro vor fi prezenți reprezentanți ai Bisericii Catolice din Argentina, precum și lideri politici, printre care Javier Milei, președintele Argentinei – țara natală a Sfântului Părinte. Pentru a participa la mult-așteptata canonizare, Arhiepiscopul Jorge Ignacio García Cuerva de Buenos Aires, Episcopul auxiliar Alberto Germán Bochatey de La Plata și Episcopul Vicente Bokalic de Santiago del Estero au călătorit la Roma. Prelații, împreună cu Silvia Correale, postulator al cauzei viitorului sfânt, s-au întâlnit cu jurnaliștii pe 8 februarie la biroul de presă al Sfântului Scaun.
María Antonia de Paz y Figueroa a aparținut de provincia argentiniană Santiago del Estero, fiind o laică consacrată recunoscută pentru că și-a dedicat viața proclamării Evangheliei, în special în rândul celor mai săraci dintre oameni. A fondat Sfânta Casă de Exerciții Spirituale din Buenos Aires și de acolo a răspândit spiritualitatea iezuită, menținând vie moștenirea ignațiană. Vorbind în Roma cu ACI Prensa, partenerul de știri în limba spaniolă al CNA, Arhiepiscopul García și-a exprimat bucuria pentru acest „eveniment foarte important – acela de a avea propria noastră sfântă”, subliniind în același timp „provocarea” de a-i urma exemplul astăzi. Arhiepiscopul capitalei argentiniene a evidențiat, de asemenea, „îndrăzneala și creativitatea apostolică” a Mamei Antula, care în secolul al XVIII-lea, „când iezuiții fuseseră expulzați din Viceregatul de Río de la Plata prin decizia regelui Carlos al III-lea al Spaniei, a avut inițiativa de a prelua această importantă experiență a exercițiilor spirituale propuse de Sfântul Ignațiu și de a continua să le răspândească în Argentina”.
„Ea s-a străduit să facă mai mult, iar aceasta mi se pare a fi o caracteristică a sfințeniei în lumea de astăzi, ca noi să ne străduim să facem mai mult, să ne străduim să trăim temeinic Evanghelia în societatea de astăzi”, a remarcat el. Prelatul a mai subliniat că Mama Antula nu a făcut discriminări și a inclus persoane din toate clasele sociale. „La exercițiile spirituale au participat rude ale viceregelui, membri ai aristocrației din Buenos Aires, familii simple și sclavi”, a spus el, menționând că toți „au rămas împreună timp de 10 zile”. Luând ca exemplu această atitudine, Mons. García a făcut apel la „trăirea fraternității și la concretizarea magisteriului Papei Francisc”, mai ales într-o lume „în care căutăm doar ceea ce ne desparte”. Prelatul a evidențiat, de asemenea, „bucuria și buna dispoziție” a mamei Antula, care avea o mare devoțiune față de Sfântul Filip Neri, cunoscut ca „sfântul bucuriei”. În cele din urmă, a precizat că, deși în multe dintre imagini este reprezentată cu un veșmânt care poate părea cel al unei călugărițe, „era o laică”. Prelatul a subliniat că „noi toți suntem Biserica, în mod fundamental laicii, care trebuie să aibă un rol mai mare și să fie ascultați mai mult”. În ceea ce privește o posibilă vizită a Pontifului în Argentina, Arhiepiscopul de Buenos Aires a spus că „există o dorință enormă ca Papa să se întâlnească cu poporul său. Îl așteptăm cu inimile și brațele deschise.”
Silvia Correale, postulatoarea cauzei Mama Antula, a numit-o pe sfânta care va fi canonizată în curând „mama țării” și a subliniat că și în prezent ea continuă să fie „un model foarte important de viață”. Vorbind cu ACI Prensa, Correale a descris poziția ei de postulator ca fiind „o slujire pentru evanghelizare” și a remarcat că „sfinții sunt ca Evanghelia întruchipată în fiecare moment istoric dat, deoarece Dumnezeu lucrează și se manifestă prin ei”. A subliniat că „Domnul s-a manifestat prin intermediul unei femei”, o laică consacrată care „a avut o credință impresionantă și a avut încredere totală în providență. Era o persoană care se încredea foarte mult în acțiunea lui Dumnezeu, foarte smerită, austeră și rugătoare. Aproape tot ceea ce a făcut ea a fost făcut din nimic, cu o austeritate totală. Avea o credință impresionantă, foarte puternică și o mare caritate; a fost o persoană care a săvârșit multe opere de milostenie”, a subliniat postulatoarea.
Correale a descris-o, de asemenea, pe cea care va deveni în curând prima sfântă argentiniană ca fiind „o femeie în mișcare, cu o credință activă și milostivă, care a exercitat și slujirea ascultării, deoarece ea nu predica în timpul exercițiilor [spirituale], ci preoții o făceau”. Postulatorul a explicat că în Sfânta Casă a Exercițiilor Spirituale „femeile care erau eliberate din închisoare erau acceptate pentru a face un parcurs spiritual și pentru a se putea reintegra în societate. De asemenea, lucrau cu fetele, unde erau învățate catehismul, cum să brodeze, să citească… a făcut o măreață muncă socială și educativă”. Sfânta Casă, a subliniat Correale, „a fost centrul spiritualității și al valorilor morale din Buenos Aires. De asemenea, când o familie avea o problemă, se ducea la ea – există povestiri foarte frumoase în acest sens.” În fine, Correale a spus că prin această canonizare Papa Francisc demonstrează că „prezența unei femei în societate și în Biserică poate lăsa urme pentru multe generații și poate face mult bine, răspunzând cu generozitate la chemarea Domnului.” „Cu toții avem o misiune în viață, o carismă personală”, a spus el. „Dumnezeu ne cheamă în viață pentru o misiune; noi trebuie să o descoperim și să avem curajul de a-l urma și de a lăsa o amprentă, așa cum a făcut Mama Antula.”
Episcopul Vicente Bokalic de Santiago del Estero, orașul în care s-a născut Mama Antula, a declarat pentru ACI Prensa că viitoarea canonizare „este un cadou și un dar de la Dumnezeu, care a găsit în această femeie colaborarea pentru a face o lucrare monumentală”. „Este, de asemenea, un stimulent și o provocare pentru a relua ceea ce a făcut ea”, a continuat el. „Ea a călătorit ca pelerin prin țară, desculță, mergând din oraș în oraș, invitând oameni din toate clasele sociale la exercițiile spirituale prin care au trecut aproape 80.000 de persoane.” De asemenea, Episcopul a subliniat că viața mamei Antula „este un dar al iubirii lui Dumnezeu capabil să transforme societățile” și a menționat că „a petrecut 22 de ani însoțindu-i pe părinții iezuiți” în activitatea lor.