Cardinalul Czerny și-a încheiat vizita în Sudanul de Sud
09.02.2024, Vatican (Catholica) - Nu este doar o barcă, ci un simbol. Simbolul unei noi vieți pe „ape mai pașnice”, lăsând în urmă ura, violența, răzbunarea și revendicările. În ultima sa zi de vizită în Sudanul de Sud, Cardinalul Michael Czerny, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, a binecuvântat o barcă ce va servi migranților forțați să traverseze Nilul. Aceasta poartă numele Josephine Bakhita, după sfânta din Darfur care a fost cândva sclavă și care este venerată ca sfântă protectoare a tuturor victimelor sclaviei vechi și noi. Organizația locală Caritas va folosi barca din lemn și fier pentru a transporta refugiați din Sudanul vecin. Această țară a fost devastată de un conflict care durează de zece luni și care a declanșat o urgență umanitară de proporții uriașe, 25 de milioane de persoane având nevoie de asistență și protecție, potrivit estimărilor ONU.
Barca îi va ajuta pe oamenii care fug din țară să traverseze vastul râu, unde pericolele și obstacolele sunt numeroase. Aceasta va naviga de la granița Renk până la Malakal. „Va fi o barcă ce va lăsa în urmă furtuna conflictului, a violenței, a urii și a răzbunării și va naviga pe ape mai pașnice, unde oamenii pot trăi împreună ca frați și surori”, a declarat Mons. Czerny, vizibil emoționat, în timpul ceremoniei din portul Juba. A fost ultimul act realizat de Cardinal în călătoria începută la 2 februarie pentru a reitera apelul Papei Francisc pentru pace, la un an după „pelerinajul” ecumenic pe care Pontiful l-a întreprins împreună cu primatul anglican, Mons. Justin Welby, și cu moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoției, rev. Iain Greenshields.
Diferite opriri au marcat vizita prelatului. Ultima a fost la Malakal, pentru a celebra Sfânta Liturghie cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane, în timpul căreia Cardinalul a denunțat falșii „dumnezei” sau „idoli”, cum ar fi lăcomia pentru bani și putere, foamea de control și dominație, excluderea rezultată din naționalism și tribalism, toate rele care încă distrug viețile altora și au „devastat” însuși Sudanul de Sud. În Malakal, Mons. Czerny a putut vedea și aprecia munca de primire făcută de Dieceză și de comunitatea locală, în ciuda resurselor locale limitate. În Renk, a vizitat centrul de primire pentru repatriați și refugiați sudanezi. În capitala Juba, unde a prezidat duminica trecută o celebrare euharistică în Catedrala Santa Teresa, capul dicasterului a dorit să pecetluiască acest pelerinaj pe urmele Papei cu un gest simbolic, semn al marii atenții a Bisericii pentru urgența și, de atâtea ori, tragedia pe care o presupun migrațiile.
Înainte de reflecția sa, Mons. Czerny a ales să se oprească asupra Evangheliei lui Luca (8,22-25) despre furtuna potolită de Isus. Un pasaj care „ne ajută să apreciem importanța acestei bărci, deoarece ne putem gândi că furtuna de pe mare este un simbol, o reprezentare a conflictelor și suferințelor teribile pe care le-a avut Sudanul de Sud”, a spus Cardinalul. Isus, aflat pe barcă, a adăugat el, a potolit furtuna pentru ca discipolii să poată ajunge la țărm. Acesta este un mesaj că putem și trebuie „să ne continuăm misiunea, călătoria și îndatoririle noastre”. Barca Josephine Bakhita „va face lucrarea Bisericii”, a adăugat Mons. Czerny: „Suntem foarte recunoscători pentru binele pe care îl va face. Și suntem recunoscători acum pentru binecuvântarea lui Dumnezeu, astfel încât această barcă să poată servi întotdeauna scopului pentru care a fost construită și reconstruită și să fie cu adevărat un semn al iubirii lui Dumnezeu, un semn al prezenței lui Isus, al prezenței Sale vindecătoare, al lui Isus printre noi, calmând toate furtunile care ne tulbură.”