Grecia, prima țară creștin ortodoxă ce legalizează căsătoria între persoane de același sex
16.02.2024, Atena (Catholica) - Grecia a legalizat în această săptămână căsătoria între persoane de același sex la nivel național, devenind prima țară creștin ortodoxă care face acest lucru. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat joi, pe rețelele de socializare, că măsura a fost adoptată de Parlamentul elen și că Grecia este „mândră să devină a 16-a țară [din Uniunea Europeană] care legiferează egalitatea în materie de căsătorie”. „Aceasta este o piatră de hotar pentru drepturile omului, care reflectă Grecia de astăzi – o țară progresistă și democratică, dedicată cu pasiune valorilor europene”, a declarat Mitsotakis.
Puțin peste majoritatea legislatorilor – 176 din 300 – au votat în favoarea măsurii, în timp ce 76 au respins-o. Alte câteva zeci de persoane nu au fost prezente, iar doi legislatori s-au abținut. Grecia este prima țară cu ortodoxia ca religie oficială ce recunoaște căsătoria între persoane de același sex. De asemenea, legea permite cuplurilor de același sex să adopte copii. Țara a extins deja de ani de zile unele drepturi cuplurilor de același sex care coabitează, cum ar fi beneficiile de angajare. Constituția Greciei stipulează că „religia predominantă în Grecia este cea a Bisericii Ortodoxe Răsăritene a lui Cristos”.
„Biserica Ortodoxă a Greciei, recunoscându-l pe Domnul nostru Isus Cristos ca fiind capul ei, este unită în mod inseparabil în doctrină cu Marea Biserică a lui Cristos din Constantinopol”, se spune în constituție, „și cu orice altă Biserică a lui Cristos cu aceeași doctrină, respectând neabătut, așa cum o fac și ele, sfintele canoane apostolice și sinodale și tradițiile sacre.” Sfântul Sinod al Bisericii Greciei s-a pronunțat anterior împotriva legislației propuse, afirmând într-o declarație de luna trecută că „dualitatea sexelor și complementaritatea lor nu sunt invenții sociale, ci vin de la Dumnezeu”. „Căsătoria creștină nu este un simplu acord de coabitare, ci un Sacrament Sfânt, prin care harul lui Dumnezeu este acordat relației de comuniune dintre un bărbat și o femeie”, a declarat Sinodul.
„Evident, statul legiferează”, a subliniat Sinodul, „dar acest element nu privează Biserica de libertatea de exprimare și nici nu o scutește de datoria de a-i informa pe credincioși”. Odată cu votul Greciei, 21 de țări europene recunosc oficial căsătoria între persoane de același sex, în timp ce alte câteva recunosc o anumită formă de uniune între persoane de același sex.