Episcopii germani opresc demersul pentru înființarea unui „Consiliu sinodal”
17.02.2024, Augsburg (Catholica) - Într-un recul semnificativ pentru proiectul „Calea sinodală” din Germania, Episcopii germani nu vor vota, la viitoarea lor adunare plenară, la cererea Vaticanului, asupra unui pas înainte spre un „Consiliu sinodal”. Purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale Germane (DBK), Matthias Kopp, a confirmat pe 17 februarie că Episcopii nu au în ordinea de zi a reuniunii lor din 19-22 februarie de la Augsburg votarea aprobării unui comitet care pregătește Consiliul sinodal, un organism mixt de laici și Episcopi ce ar urma, conform planurilor inițiale, să guverneze Biserica din Germania. Acest lucru vine după ce DBK a primit o scrisoare de la Vatican în aceeași zi.
„Această scrisoare cere ca adunarea generală – și din cauza apropiatelor discuții dintre reprezentanții Curiei Romane și reprezentanții Conferinței Episcopale Germane – să nu voteze asupra statutelor Comitetului sinodal”, a declarat Kopp pentru Agenția de Știri Catolice din Germania (KNA). Deși nu fusese inclus în mod explicit pe ordinea de zi disponibilă public a adunării DBK, era de așteptat ca la Augsburg să aibă loc un vot privind aprobarea comitetului de pregătire a Consiliului sinodal. Co-organizatorul DBK al Căii sinodale, Comitetul Central de lobby laic al catolicilor germani (ZdK), aprobase anterior statutul comitetului pregătitor la 25 noiembrie 2023 și probabil va critica dur Episcopii pentru că nu merg înainte cu acest lucru.
Eliminarea votului privind Consiliul sinodal de pe ordinea de zi a Episcopilor marchează probabil prima dată când presiunea Vaticanului a determinat DBK să se eschiveze de la înaintarea unei priorități a Căii sinodale de când a început presupusul efort de reformă în 2019. Dintre toate prioritățile Căii sinodale, Vaticanul a fost deosebit de critic față de Consiliul sinodal. În ianuarie 2023, șefii a trei departamente ale Vaticanului au scris către DBK criticând consiliul propus ca fiind incompatibil cu ecleziologia catolică, subliniind că nici Episcopii, nici Calea sinodală nu aveau autoritatea de a-l înființa. Mai recent, Papa Francisc a scris o scrisoare privată către patru laice catolice germane, descriind comitetul pregătitor, și nu doar Consiliul sinodal, ca fiind unul dintre „numeroșii pași făcuți de segmente semnificative” ale Bisericii din Germania „care amenință să o îndepărteze tot mai mult de calea comună a Bisericii universale”.
Comitetul, care include 27 de Episcopi din Germania printre membrii săi, a avut prima întâlnire în perioada 10-11 noiembrie, dar opt Episcopi au fost absenți, patru dintre ei respingând în mod categoric comitetul. Acești patru – Cardinalul Rainer Woelki de Köln, Episcopul Stefan Oster de Passau, Episcopul Rudolf Voderholzer de Regensburg și Episcopul Gregor Hanke de Eichstätt – au votat, de asemenea, în iunie, pentru a bloca finanțarea comitetului dintr-un fond comun inter-diecezan. După cum se arată în scrisoarea Vaticanului, reprezentanții DBK și ai Curiei Romane urmează să continue seria de întâlniri privind Calea sinodală. Prima a avut loc în iulie la Roma, iar Episcopii germani participanți la adunarea Sinodului din octombrie privind sinodalitatea s-au întâlnit și ei cu conducerea Vaticanului la acea dată. Într-un dialog cu National Catholic Register de săptămâna trecută, Kopp nu a confirmat că reprezentanții DBK și Vaticanul s-au întâlnit în ianuarie, așa cum a fost dat publicității anterior, dar a dezvăluit că se așteaptă să aibă loc mai multe întâlniri între cele două părți.