A doua ediție a simpozionului „Catedra Primirii”, cu participare din partea Eparhiei de Oradea
27.02.2024, Oradea (Catholica) - „Vulnerabilitate și comunitate. Între ospitalitate și incluziune” este tema simpozionului „Catedra Primirii”, care se desfășoară în perioada 27 februarie – 1 martie 2024 în comuna Sacrofano, din apropierea Romei, la centrul de ospitalitate Fraterna Domus. La dorința PS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, la evenimentul organizat de Federația Națională Italiană a Comunităților de Primire (CNCA) împreună cu alte asociații – printre care Sant’Egidio Internațional, Acțiunea Catolică Italiană, Societatea Cooperativă Auxilium, Asociația Fraterna Domus – participă în aceste zile și o delegație din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea formată din: pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General; pr. Paul Popa, director al Biroului Pastoral; Cornel Sfârle, consilier economic al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea; Andrei Cristea, director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, împreună cu soția.
„Când sunt slab, atunci sunt puternic” (2Corinteni 12,10) sunt cuvintele apostolului Pavel care trasează firul roșu al reflecțiilor din aceste zile, susținute de diverși reprezentanți ecleziali, politicieni, academicieni și operatori sociali. Printre invitați se află vicepreședintele Parlamentului European, Pina Picierno; fostul ministru al Republicii Italiene, Rosy Bindi; călugărul Luciano Manicardi din Comunitatea Bose; don Mattia Ferrari, capelan al asociației „Mediterranea Saving Humans”. Simpozionul „Catedra Primirii” continuă provocarea de a educa la ospitalitate, dorind în acest an să aprofundeze profilurile antropologice și etice ale acestei dimensiuni fundamentale a ființei umane. Cele patru zile de formare vor cuprinde totodată discuții despre profilurile religioase din diferitele tradiții, cu o referire particulară la cea creștină, precum și despre provocările juridico-economice ale „sistemului de primire”.
Această a doua ediție a simpozionului a fost precedată de patru webinarii de aprofundare pe marginea temelor principale, vulnerabilitate și noile forme de sărăcie, urmând ca în aceste zile participanții să aprofundeze în cadrul cursului rezidențial relația dintre comunitățile incluzive și problemele care apar într-un țesut social tot mai răvășit și fragil, precum cel contemporan. Vulnerabilitatea – a oamenilor și a teritoriilor – privită ca o provocare urgentă este un factor care a făcut de multă vreme obiect de analiză și reflecție politică, socială și economică, și se dorește a fi analizată în dinamica sa, pentru a putea dezvălui deopotrivă potențialul și elementele sale pozitive. Pe parcursul săptămânii de formare, un loc important îl au spațiile de dialog și proximitate, prin care să putem renaște sau să întărim legăturile sociale și energia de a putea răspunde nevoilor unei umanități care are nevoie de tot mai multă consolare, fiind din ce în ce mai confuză din cauza tensiunile internaționale prezente.
Pe lângă experți și cadre universitare, la simpozion vor fi prezenți Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și Cardinalul Michael Czerny, prefectul Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale din Vatican, care a prezidat Sfânta Liturghie din prima zi a întâlnirii. Pe parcursul simpozionului sunt prevăzute numeroase discuții ale participanților despre vulnerabilitate și narațiunea acesteia în secțiunea specială intitulată „Spiritualitate în mișcare”. De remarcat este în acest sens dialogul programat dintre Matteo Garrone, regizorul filmului italian «Io Capitano», și pr. Antonio Spadaro, subsecretar al Dicasterului pentru Cultură și Educație; dezbaterea dintre jurnalista italiancă Francesca Fialdini și scriitorul Daniele Mencarelli; precum și reflecția despre „puținele lucruri care contează” a pr. Luigi Verdi de la ONG-ul „Fraternità di Romena”. Potrivit organizatorilor, se dorește ca această a doua ediție a „Catedrei Primirii” să se încheie cu audiența acordată de Papa Francisc participanților și o vizită la structurile asociației Caritas Diecezan Roma. (Biroul de presă EGCO)