Prima sesiune de lucru în formă fizică a Comisiei pentru Migranți a CER
02.03.2024, București (Catholica) - În dorința de a răspunde cât mai adecvat la îndemnurile Sfântului Părinte, Papa Francisc, de a avea o atenție deosebită față de migranți și refugiați, în perioada 28 februarie – 1 martie 2024 a avut loc la Ciofliceni, la Mănăstirea Fraților Carmelitani Desculți, prima întâlnire oficială în formă fizică a Comisiei pentru Migranți, sub titlul „Migranții și refugiații nu sunt străini Bisericii și Biserica nu le este străină”. Din aceasta fac parte directorii Birourilor/Oficiilor pentru Migranți și Refugiați din toate Diecezele și Eparhiile din România sub conducerea PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș.
Întâlnirea a fost deschisă printr-o Sfântă Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și însărcinat din partea CER cu grija pastorală a românilor romano-catolici din afara granițelor României. La sesiunea de deschidere a participat și Mons. Tuomo T. Vimpari, însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice la București. La această întâlnire a participat în calitate de relator principal Mons. Pierpaolo Felicolo, directorul general al Fundației Migrantes din Italia, care a vorbit din vasta sa experiență în slujba migranților și a refugiaților indicând liniile directoare de lucru ale unei comisii de acest fel, atât la nivel diecezan/eparhial, cât și la nivel național.
În cadrul întâlnirii au fost invitați să împărtășească din experiența lor pr. Iulian Budău SJ, director general al Serviciului Iezuit pentru Refugiați, care a vorbit despre realitatea fenomenului migrației în România, și Codruța Fernea, președinte al Acțiunii Catolice din România, care a vorbit despre rolul Bisericii în combaterea traficului de persoane. Participanții s-au bucurat, de asemenea, și de prezența PS Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei greco-catolice Sfântul Vasile cel Mare din București care i-a încurajat pe participanți în activitatea lor.
Zilele de comuniune fraternă și împărtășire au fost binevenite pentru toți membrii comisiei, pentru că în cadrul acestei întâlniri au fost expuse realitățile din fiecare parte a țării, dar și pentru că s-a reușit o planificare a pașilor necesari în vederea unei coordonări fructuoase a acțiunilor în sprijinirea refugiaților și a migranților. Raportul acestei întâlniri va fi prezentat Episcopilor în următoarea sesiune plenară CER, când se vor aproba și planul de lucru și modalitățile de susținere a acestei comisii. (Pr. Florin-Petru Sescu, referent al Comisiei pentru Migranți a CER)