Prima Liturghie în limba singhaleză celebrată la Catedrala Sf. Iosif

04.04.2024, București (Catholica) - După cum scrie în Sfânta Evanghelie, „credința este o sămânță care cade în pământul inimii omului” (cf. Mt 13). Catolicii din Sri Lanka care au venit în România și-au păstrat și practicat credința în mijlocul necazurilor, al durerii, singurătății și al spinilor separării fizice și psihologice de familiile lor și de celebrarea Sacramentelor în limba lor maternă.
De mult timp, ei erau însetați de cuvântul lui Dumnezeu și de Sacramentul Reconcilierii. Sfânta Liturghie care a fost celebrată în Catedrala Sfântul Iosif din București în Duminica de Paști, 31 martie 2024, reprezintă un moment istoric pentru comunitatea catolică din Sri Lanka care trăiește în România, aducând o nouă speranță în iubirea lui Dumnezeu. Părintele polonez Ireneusz Mariusz Michalik, pr. Dominiyan Francis Fernando, terțiar franciscan, și fr. Sanil au făcut aranjamentele pentru celebrarea slujbei din Duminica Paștelui. În plus, această Sfântă Liturghie va fi considerată prima Liturghie în limba singhaleză care a fost celebrată vreodată în România pentru catolicii din Sri Lanka.
Sunt un preot franciscan, îi mulțumesc mereu lui Dumnezeu pentru că m-a făcut un instrument al harului Său pentru a celebra această sfântă celebrare euharistică pentru oile Sale iubitoare. Noi, comunitatea catolică din Sri Lanka, am avut această oportunitate datorită caracterului de bun păstor al Înaltpreasfințitului Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. În sensul propriu al cuvântului, el este „un bun păstor, trăind cu mirosul oilor… ca un păstor în mijlocul turmei sale” (Papa Francisc). Aceasta pentru că timp de mai mulți ani, catolicii din Sri Lanka care trăiesc și muncesc în România nu au avut un preot srilankez care să confere Sacramentele în limbile lor materne.
Este sigur că acei credincioși care au participat la Sfânta Liturghie în limba română au fost văzuți de Excelența Sa și de preoții din Dieceza de București. Așadar, cu gândirea misionară și evanghelică a Bisericii, Arhiepiscopul și preoții săi i-au privit, i-au ascultat și au găsit o soluție pentru nevoia acestui grup de credincioși. Când s-a cerut permisiunea și un loc pentru celebrarea Euharistiei în Duminica Paștelui, ÎPS Aurel Percă a acordat cu căldură permisiunea, din toată inima. Astfel, prima misiune pentru comunitatea catolică din Sri Lanka a fost programată în perioada 29 martie-31 martie în incinta Catedralei Sfântul Iosif din București, iar credincioșii au participat din plin la pregătirea programului. În mod special, credincioșii s-au spovedit după mult timp. În Duminica Paștelui, peste 270 de catolici din Sri Lanka au participat la Sfânta Liturghie. Dintre participanți, 95% au fost tineri.
Cei mai mulți dintre tineri erau în lacrimi în timpul celebrării Sfintei Liturghii. A fost un semn mare și concret al credinței lor vii și al setei lor pentru Isus. De aceea, acești credincioși au nevoie de o grijă pastorală specială a Bisericii. Acum, în zorii harului pascal, Domnul a început lucrarea pentru poporul Său, în primul rând în gândul Excelenței Sale și a preoților săi, cărora le cerem cu umilință permisiunea continuă și îndrumarea și îndemnul de a face această misiune în viitor. Când Pruncul Isus și Sfânta Fecioară au fugit în Egipt, Sfântul Iosif i-a protejat prin puterea lui Dumnezeu. Astfel, acum, prin mijlocirea Sfântului Iosif, Domnul își arată mila față de poporul său care îl caută. Așadar, mulțumim în mod special pr. Gabriel Daniel Popa, secretarul Arhiepiscopului, și tuturor celorlalți preoți-vicari din Arhidieceză pentru bunătatea inimii și pentru primirea lor de păstori. Noi, în calitate de catolici din Sri Lanka, promitem să ne rugăm pentru viața și misiunea dumneavoastră în Biserică. Dumnezeu să vă binecuvânteze! (Pr. M. Dominiyan Francis Fernando, franciscan terțiar)