Papa le cere copiilor să fie „artizani ai păcii”
19.04.2024, Vatican (Catholica) - Peste 6.000 de fete și băieți italieni membri ai Rețelei Naționale Italiane a Școlilor Păcii au vizitat vineri dimineață Vaticanul pentru o întâlnire specială cu Papa Francisc. În timpul unui discurs plin de viață, în care a cerut în mod repetat răspunsuri din partea copiilor, Papa Francisc a făcut un apel special pentru copiii care sunt afectați de război și de conflicte, în special de copiii din Ucraina, „care au uitat cum să zâmbească” și pentru copiii din Gaza, vânați de gloanțe și care suferă de foame. Rețeaua Școlilor Păcii a fost concepută după ani de muncă pentru promovarea educației permanente pentru pace și drepturile omului în programele școlare ale tuturor școlilor, la toate nivelurile. Rețeaua se angajează să educe tinerii în ceea ce privește pacea, dreptatea, cetățenia, drepturile omului și responsabilitatea.
Papa Francisc și-a început discursul adresat publicului tânăr mulțumindu-le pentru călătoria lor „plină de idei” care urmărește să promoveze „o nouă viziune asupra lumii”. Le-a mulțumit „pentru că sunt plini de entuziasm” și pentru angajamentul lor pasionat și generos de a lucra pentru un viitor mai bun. Privind la Summitul viitorului din toamna anului viitor, găzduit de ONU la New York, Pontiful a spus despre contribuția copiilor că este necesară pentru ca rezoluțiile luate pe hârtie să devină „concrete și realizate prin căi și acțiuni de schimbare”. Referindu-se la inițiativa italiană „Transformarea viitorului: Pentru pace, cu grijă”, i-a provocat pe băieți și fete să fie „protagoniști, și nu spectatori ai viitorului”. Acest lucru, a spus el, necesită crearea de rețele, conexiuni și ca oamenii să fie capabili să lucreze împreună în sinergie și armonie.
A avertizat că provocările actuale sunt cu adevărat globale, afectează pe toată lumea și necesită „curajul și creativitatea unui vis colectiv care să anime un angajament continuu pentru a face față împreună crizelor de mediu, economice, politice și sociale prin care trece planeta noastră”. A spus apoi că „este un vis care ne cere să fim treji, nu adormiți” și a insistat asupra faptului că astfel de vise se realizează prin rugăciune, „adică împreună cu Dumnezeu, și nu prin propriile noastre forțe”. Sfântul Părinte a continuat subliniind cele două cuvinte-cheie care se află în centrul angajamentului lor: „pace” și „grijă”. Aceste două idei sunt interconectate, a spus el, explicând că pacea adevărată nu este doar absența violenței, ci un „climat de bunăvoință, încredere și iubire care se poate maturiza într-o societate fondată pe relații de grijă”.
Adresându-se cu profundă afecțiune tinerilor, Suveranul Pontif i-a invitat să își facă și ei partea lor pentru a promova pacea în lumea noastră. „În această perioadă încă marcată de război, vă cer să fiți artizani ai păcii”, a spus el. „Într-o societate încă prizonieră a unei culturi a rebutului, vă cer să fiți protagoniști ai incluziunii; într-o lume sfâșiată de crize globale, vă cer să fiți constructori ai viitorului, pentru ca locuința noastră comună să devină un loc al fraternității.” La final, Papa Francisc a făcut un apel la copii să opună atitudinii de indiferență o atitudine de grijă, invitându-i să „aibă mereu grijă de soarta planetei noastre și a semenilor voștri” și „de viitorul care se deschide în fața noastră, pentru ca acesta să fie cu adevărat așa cum îl visează Dumnezeu pentru toți: un viitor de pace și de frumusețe pentru întreaga umanitate”.