Papa către preoții din Verona: Spovada nu trebuie să fie o tortură, iertați totul
18.05.2024, Verona (Catholica) - Papa Francisc s-a deplasat sâmbătă la Verona pentru o vizită pastorală de o zi, întâlnindu-se mai întâi cu diaconii, preoții și persoanele consacrate din acest oraș din nordul Italiei. În timp ce s-au adunat în ceea ce a descris ca fiind una dintre cele mai frumoase Bazilici romanice din Italia, Bazilica San Zeno, Pontiful a spus că arhitectura îi amintește de o barcă și că împreună fac parte din barca Domnului, „navigând pe mările istoriei pentru a răspândi bucuria Evangheliei”. Cu această imagine în minte, a oferit două reflecții despre viața religioasă.
„Mai întâi de toate”, a început el, „trebuie să îmbrățișăm chemarea pe care am primit-o”. A amintit de Isus la începutul activității Sale în Galileea, când „merge pe malul lacului și își fixează privirea pe o barcă și pe două perechi de frați pescari… Se apropie și îi cheamă să îl urmeze.” Papa i-a invitat pe cei prezenți să nu uite niciodată această imagine, care arată că în centrul vieții creștine se află întâlnirea cu Domnul, care vine „indiferent de meritele sau eforturile personale”. În același mod, a continuat el, „la originea vieții consacrate” se află „chemarea Domnului”. Sfântul Părinte le-a cerut tuturor celor adunați să încerce „să nu piardă niciodată minunea chemării! Ea se hrănește din amintirea darului primit prin har, o amintire pe care trebuie să o păstrăm mereu vie în noi. Aceasta este prima temelie a consacrării noastre și a ministerului nostru”, a subliniat el.
Pontiful a trecut apoi la cel de-al doilea punct de reflecție: misiunea. A subliniat nevoia de îndrăzneală în asumarea misiunii și a privit, din nou, la imaginea lui Isus în momentul în care s-a întâlnit cu discipolii Săi lângă Marea Galileii. „Îndrăzneala este un dar pe care această Biserică îl cunoaște bine”, a spus el. „Dacă există într-adevăr o caracteristică a preoților și a persoanelor consacrate din Verona, aceasta este tocmai aceea de a fi întreprinzători, creativi și capabili să întruchipeze profeția Evangheliei.”
Papa a continuat să celebreze moștenirea istorică a Veronei în ceea ce privește contribuțiile sociale bazate pe credință. A descris această moștenire ca fiind alcătuită din numeroșii „martori ai credinței care au fost capabili să unească proclamarea Cuvântului cu slujirea generoasă și plină de compasiune a celor aflați în nevoie”. A menționat, în special, „creativitatea socială” care a dus la crearea de școli de formare profesională, spitale, centre de îngrijire, adăposturi și locuri de spiritualitate.” Reflectând asupra învățăturilor Sfântului Zeno, le-a reamintit celor adunați în Bazilică de pericolele normalizării lăcomiei și de importanța carității active. A remarcat: „ați moștenit din istoria voastră îndrăzneala unei credințe în caritatea activă”. Din acest motiv, a reiterat cuvintele Sfântului Paul și a cerut celor prezenți să i se alăture în acest sens: „Nu obosiți în a face binele”. „Nu cedați descurajării”, a continuat, adăugând: „Fiți îndrăzneți în misiune, să știți să fiți astăzi o Biserică ce se apropie, ce vindecă rănile, ce mărturisește milostivirea lui Dumnezeu”.
În acest context, Pontiful s-a adresat preoților prezenți și, vorbindu-le lor ca slujitori ai Sacramentului Spovezii, le-a cerut: „vă rog, iertați totul, iertați totul”. Le-a cerut să nu îi ancheteze pe cei care vin să se spovedească: „Dacă în acel moment nu sunteți capabili să înțelegeți, mergeți înainte: Domnul a înțeles. Dar, vă rog, nu îi torturați pe penitenți”. Oprindu-se câteva momente în plus asupra importanței chestiunii, a explicat că „Biserica are nevoie de iertare și voi sunteți instrumentele ale iertării”. Încheindu-și discursul, Papa Francisc a încurajat Verona și pe toți cei prezenți să fie un oraș al iubirii și să o semene, conform Evangheliei. Menționând „geniul lui Shakespeare”, care s-a inspirat din frumusețea orașului pentru a spune povestea aventurilor lui Romeo și Julieta, „noi, creștinii, inspirați de Evanghelie, să lucrăm pentru a semăna o iubire care este mai puternică decât ura și moartea”, a spus Papa Francisc. „Visați Verona în acest fel, ca oraș al iubirii”, a conchis Papa. „Și fie ca iubirea lui Dumnezeu să vă însoțească și să vă binecuvânteze”.