Papa Francisc a lăudat conciliul istoric din China ca „o călătorie sinodală autentică”

23.05.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a lăudat primul conciliu al Bisericii Catolice din China de acum 100 de ani ca fiind „o călătorie sinodală autentică”, ce a deschis calea pentru ca Biserica din China „să aibă din ce în ce mai mult un chip chinezesc”. Într-un mesaj video înregistrat pentru o conferință de la Roma despre Biserica Catolică din China, Sfântul Părinte a remarcat faptul că credincioșii catolici chinezi au îndurat „timpuri de încercare și de răbdare” în ultimul secol. „Domnul a protejat în China credința poporului lui Dumnezeu de-a lungul timpului. Iar credința poporului lui Dumnezeu a fost busola care a arătat calea de-a lungul acestui timp”, a spus Pontiful în discursul din 21 mai.
Papa s-a referit la conciliu eclezial care a avut loc în Shanghai cu 25 de ani înainte de Revoluția comunistă chineză ca exemplu de moment în care „comuniunea dintre Sfântul Scaun și Biserica din China și-a manifestat roadele, roade de bine pentru tot poporul chinez”. Conciliul din 1924, numit „Primum Concilium Sinense”, a reunit 105 misionari, Episcopi și catolici chinezi pentru a stabili un cadru pentru o ierarhie autohtonă chineză. „Părinții reuniți la Concilium Sinense au trăit o experiență autentic sinodală și au luat decizii importante împreună”, a spus Sfântul Părinte. „Amintirea Conciliului de la Shanghai poate sugera și astăzi noi drumuri pentru întreaga Biserică și deschide căi care să fie întreprinse cu îndrăzneală pentru a vesti și a da mărturie despre Evanghelie în prezent”, a adăugat el.
Printre cei din audiență care au ascultat mesajul video al Papei s-au aflat reprezentanți ai Republicii Populare Chineze, printre care și Episcopul Shen Bin din Shanghai, care a fost instalat în mod unilateral de autoritățile chineze ca Episcop de Shanghai în aprilie 2023, fără mandat papal, încălcând astfel termenii acordului dintre Vatican și China. Papa Francisc a confirmat numirea sa în iulie 2023. Sfântul Scaun a încheiat pentru prima dată un acord provizoriu de doi ani cu Beijingul privind numirea Episcopilor în 2018, care a fost reînnoit de două ori de atunci și urmează să fie reînnoit din nou în această toamnă. Sfântul Părinte a ales să nu vorbească în mesajul său despre eforturile diplomatice ale Vaticanului cu Beijingul sau despre libertatea religioasă în China, dar a spus că catolicii chinezi de astăzi „dau mărturie despre credința lor prin fapte de milostivire și de caritate, iar prin mărturia lor aduc o contribuție reală la armonia conviețuirii sociale”.
O statuie mare a Maicii Domnului din Sheshan se afla pe biroul Papei în timp ce acesta vorbea. Sfântul Părinte a remarcat că în luna mai mulți catolici chinezi merg de obicei în pelerinaj la Sanctuarul marian de la Sheshan, situat în apropiere de Shanghai. „Urc și eu, în chip spiritual, pe dealul de la Sheshan, ca să îi încredințăm împreună Mariei, Ajutorul creștinilor, pe frații și surorile noastre în credință care se află în China, pe tot poporul chinez și pe toată lumea noastră săracă, cerând mijlocirea ei, pentru ca pacea să învingă întotdeauna pretutindeni”, a spus Pontiful. După mesajul papal, Shen Bin a ținut un discurs de 15 minute în limba chineză în auditoriul plin al Universității Pontificale Urbane de pe Colina Janiculum, cu vedere la Bazilica San Pietro. În discursul său, Episcopul chinez a oferit o interpretare diferită de cea a Papei cu privire la Conciliul din 1924, spunând că „Conciliul de la Shanghai nu a dus la o schimbare imediată și radicală în Biserica din China”, adăugând că, până la Revoluția comunistă din 1949, „doar 29 din cele 137 de Dieceze din China aveau Episcopi chinezi și doar trei din 20 de Arhiepiscopi erau chinezi”.
„Biserica Catolică din China nu s-a eliberat cu adevărat de puterile străine pentru a deveni o lucrare condusă de creștinii chinezi și nu a reușit încă să scape de eticheta de «religie străină»”, a spus el. Shen Bin, care a deținut poziții de conducere în cadrul Asociației Patriotice Catolice Chineze, înființată de Partidul Comunist Chinez și aflată sub controlul Departamentului de Lucru al Frontului Unit, a continuat să apere bilanțul Beijingului în materie de libertate religioasă și a subliniat necesitatea ca Biserica din China să „urmeze calea sinicizării”. „Politica de libertate religioasă pusă în aplicare de guvernul chinez nu are nici un interes să schimbe credința catolică, ci doar speră ca clerul și credincioșii catolici să apere interesele poporului chinez și să se elibereze de controlul puterilor străine”, a declarat Shen Bin în discursul său. „Astăzi, poporul chinez conștientizează marea renaștere a națiunii chineze într-un mod global, cu o modernizare în stil chinezesc, iar Biserica Catolică din China trebuie să se îndrepte în aceeași direcție, urmând o cale de sinicizare care să fie în concordanță cu societatea și cultura chineză de astăzi”, a adăugat Episcopul din Shanghai.
Conferința, intitulată „100 de ani de la ‘Concilium Sinense’: Între istorie și prezent”, s-a desfășurat în limbile chineză și italiană în Aula Mare a Universității Pontificale Urbane. Comisia pastorală pentru China și Agenzia Fides, serviciul de informare al Societăților Pontificale de Misiune, au organizat conferința, la care au luat cuvântul secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, și Cardinalul Luis Antonio Tagle. Vorbind cu jurnaliștii în marja conferinței, Mons. Parolin a declarat că Sfântul Scaun ar dori să sporească și să aprofundeze contactele sale în China. „Sperăm de mult timp să avem o prezență stabilă în China, chiar dacă inițial aceasta nu va avea forma unei reprezentări papale de genul Nunțiaturii Apostolice”, a spus secretarul de stat.