Papa către Societățile de Misiune: Fiți creativi și tenaci

28.05.2024, Vatican (Catholica) - Adresându-se sâmbătă, 25 mai 2024, în Vatican, participanților la Adunarea Generală Anuală a Societăților Pontificale de Misiune, adunați în Sacrofano, lângă Roma, pentru anuala adunare generală, Papa Francisc și-a concentrat reflecția asupra a trei caracteristici fundamentale deosebit de relevante pentru slujirea lor în misiunea Bisericii: comuniunea, creativitatea și tenacitatea. Pontiful a subliniat în primul rând dimensiunea de comuniune a acestei misiuni. Având în vedere că iubirea cu care Dumnezeu vine să ne caute și să ne mântuiască este și baza naturii misionare a Bisericii pelerine pe pământ, „suntem chemați să trăim o spiritualitate de comuniune cu Dumnezeu și cu frații și surorile noastre”.
În acest sens, Papa a avertizat împotriva prozelitismului: misiunea creștină „nu este pentru a transmite un adevăr abstract sau o convingere religioasă – avem nevoie de mai puțin prozelitism – ci în primul rând este pentru a permite celor pe care îi întâlnim să aibă o experiență fundamentală a iubirii lui Dumnezeu”. În timp ce Societățile Misionare își reînnoiesc statutele în conformitate cu constituția sa apostolică „Praedicate Evangelium”, Sfântul Părinte le-a îndemnat să crească în această „spiritualitate a comuniunii misionare”, care „este fundamentul actualului parcurs sinodal al Bisericii”. „Întrucât un parcurs de convertire misionară este necesar pentru toți, este esențial să se ofere oportunități de formare personală și comunitară pentru a crește în dimensiunea spiritualității misionare comunitare.”
Pontiful a insistat asupra acestei dimensiuni sinodale: „Să nu uităm că chemarea la comuniune implică un stil sinodal: să mergem împreună, să ne ascultăm unii pe alții, să ne angajăm în dialog”. Papa Francisc a vorbit în continuare despre creativitate, amintind că „creativitatea evanghelică provine din iubirea divină și că orice activitate misionară este creativă în măsura în care caritatea lui Cristos este originea, forma și scopul ei”. „O astfel de caritate inspiră noi modalități de evanghelizare și de slujire a celorlalți, mai ales a celor mai săraci. Nu trebuie să ne permitem să înăbușim libertatea creatoare a misionarilor!” Creativitatea, a continuat Papa, este importantă și pentru a încuraja generozitatea persoanelor, grupurilor și instituțiilor care doresc să sprijine eforturile misionare ale Bisericii.
În fine, Sfântul Părinte a evocat tenacitatea, adică „fermitatea și perseverența în scop și în acțiune”. A reamintit că misiunea divină „este o ieșire neobosită către toți oamenii” și, de aceea, a îndemnat Societățile de Misiune să persevereze în lucrarea lor, în ciuda dificultăților și a greutăților, și să nu cedeze în fața defetismului, amintind că unii creștini merg până la martiriu pentru a-și mărturisi credința în Cristos. Vorbind liber, a amintit mărturia catolicilor uciși recent în Kivu de Nord, în Republica Democrată Congo, pentru credința lor, și a martirilor copți uciși de așa-numitul Stat Islamic în Libia în 2015. „Biserica martirilor este Biserica tenacității pe care Domnul o duce mai departe.”
„Deși puteți întâlni multe provocări, situații complexe, greutăți și oboseală care însoțesc viața eclezială, nu vă descurajați!”, a îndemnat Papa. „Concentrându-ne pe aspectele pozitive și pe bucuria care vine din contemplarea operei lui Dumnezeu, vom ști să înfruntăm cu răbdare chiar și situațiile problematice, evitând inactivitatea și spiritul de defetism.” A insistat, de asemenea, asupra importanței răbdării față de slăbiciunile celor care au căzut pe marginea drumului: „Nu vă lăsați șocați, fiți compătimitori și așteptați. Unul dintre lucrurile care mă frapează este răbdarea Domnului: El știe să aștepte.” În încheiere, a mulțumit pentru generozitatea și dăruirea cu care este promovată responsabilitatea misionară a credincioșilor, „mai ales în grija față de copiii din Opera Pontificală a Copilăriei Misionare”.