Nunțiul din Kenya: Biserica din Europa își pierde „busola interioară”
31.05.2024, Eldoret (Catholica) - Biserica din Africa, ce timp de mulți ani a fost considerată un teritoriu misionar, a evoluat și devine „mai puternică” în comparație cu Biserica din Europa, care pare să fi „slăbit”, potrivit reprezentantului Sfântului Părinte în Kenya. Arhiepiscopul Hubertus van Megen, care a predicat în timpul consacrării episcopale a pr. John Kiplimo Lelei ca Episcop auxiliar al Diecezei kenyene de Eldoret, a evidențiat unele dintre slăbiciunile Bisericii din Europa, care, în opinia sa, reflectă o orientare spre secularism. Mons. Van Megen l-a citat pe președintele Simpozionului Conferinței Episcopale din Africa și Madagascar (SECAM), Cardinalul Fridolin Ambongo, din Arhidieceza de Kinshasa, din Republica Democratică Congo, cu privire la progresul Bisericii din Africa.
„După cum spunea acum câteva luni Arhiepiscopul de Kinshasa, Cardinalul Ambongo, «Biserica din Africa a fost întotdeauna considerată o fiică a Bisericii din Europa. Cu toate acestea, acum, pe bună dreptate, se poate spune că sunt Biserici surori.» Biserica din Europa este slăbită, Biserica din Africa este tot mai puternică”, a spus el în timpul celebrării din 25 mai de la Seminarul Maica Apostolilor, din Eldoret. Diplomatul Vaticanului de origine olandeză a adăugat: „Învățăturile societății occidentale privind avortul, eutanasia [și] teoria genului sunt simptome clare ale unei societăți care și-a pierdut busola interioară și plutește neajutorată pe marea furtunoasă a dorințelor umane, zdruncinată și slăbită din toate punctele de vedere.” „Este evident pentru toată lumea că Occidentul, o societate seculară, și-a pierdut vigoarea și este din ce în ce mai absorbit de sine”, a mai spus, adăugând că societatea occidentală a trecut „de la a fi o lumină pentru națiuni” la a-și pune „lampa sub obroc, lumina sa fiind din ce în ce mai slabă.”
Mons. van Megen a subliniat relevanța mesajului Evangheliei pentru societatea contemporană. Învățăturile lui Isus despre sfințenie și perfecțiune „nu sunt un vis”, a spus el. „Învățăturile lui Cristos sunt indispensabile; ele sunt singura măsură acceptabilă pentru toate ființele umane, așa cum busola este singurul instrument fiabil și indispensabil pentru un căpitan, ca să își găsească drumul prin mările întunecate și tumultoase.” Întorcându-se către Episcopul ales, Mons. van Megen a spus: „Episcopul este în multe feluri acel căpitan care navighează cu corabia Bisericii prin apele agitate ale vremurilor noastre.” „Dragă părinte John, vei fi criticat în multe feluri, iar oamenii vor încerca să te distrugă pentru simplul motiv că susții învățăturile lui Cristos”, i-a spus el. Pentru societatea contemporană, a continuat diplomatul Vaticanului, „învățăturile Bisericii sunt un scandal, o piatră de poticnire”.
Cu toate acestea, „aplicând învățăturile lui Cristos în viața noastră, ajungem să ne înțelegem neajunsurile și păcatele”, a afirmat el. „Pe stânca lui Cristos, mândria noastră este zdrobită, vanitatea noastră este dezvăluită. Oamenilor le este greu să accepte acest lucru”, a continuat. „Oamenii vorbesc mult despre smerenie, dar foarte puțini oameni sunt capabili să o trăiască. Învățăturile lui Cristos sunt pentru mulți o piatră de poticnire în loc să fie o lumină pentru națiuni.” Diplomatul Vaticanului stabilit la Nairobi, care l-a reprezentat pe Sfântul Părinte și în Sudanul de Sud, a evidențiat necesitatea de a căuta milostivirea lui Dumnezeu și a implorat: „Să ne apropiem cu încredere de tronul harului pentru a primi îndurare și pentru a găsi harul pentru un ajutor în timp util”. „Dragă John, în relația cu oile, gândește-te la propria ta istorie, o istorie de sfințenie, dar și o istorie de ispită, asemenea lui Cristos însuși. Cu toate acestea, Cristos a fost fără de păcat, în timp ce nici unul dintre noi nu poate pretinde să arunce primul piatra.”
În interacțiunea cu poporul lui Dumnezeu aflat în grija sa pastorală, Mons. van Megen i-a spus Episcopului ales să țină cont de „propria nevoie de milostivire” și să își amintească de „modul în care Cristos a fost milostiv cu tine de-a lungul anilor”. „Amintește-ți de propria păcătoșenie, pentru a arăta milostivire oilor care fug de turmă. Leagă-le rănile și poartă-le pe umerii tăi”, i-a spus Mons. Lelei. „Ascultă-l pe Cristos, Păstorul suprem, care a spus: «Învățați de la Mine, Eu sunt blând și smerit cu inima». Fie ca tu să fii, așadar, plăcut lui Dumnezeu prin blândețea și puritatea inimii tale, înălțând o jertfă plăcută Tatălui, prin Isus Cristos, Domnul nostru. Amin”, a implorat el cu referire la rugăciunea de hirotonire.
Născut în august 1958 în Dieceza de Eldoret, Mons. Lelei a fost hirotonit preot pentru aceeași Dieceză în octombrie 1985, după ce și-a finalizat studiile filozofice și teologice la Seminarul Superior Sfântul Augustin Mabanga din Dieceza de Bungoma din Kenya și, respectiv, la Seminarul Major Sfântul Toma de Aquino din Arhidieceza de Nairobi. La momentul numirii sale episcopale, Episcopul nou consacrat îndeplinea funcția de Vicar general al Diecezei de Eldoret. Înființat în iunie 1953 ca Prefectura Apostolică de Eldoret, sediul episcopal de 9.300 km2 a fost ridicat la rangul de Dieceză în octombrie 1959. Dieceza kenyană, care face parte din provincia ecleziastică Kisumu, are o populație de 892.000 de catolici, reprezentând 35,8% din populația totală a scaunului episcopal, potrivit statisticilor din 2021.