Clujul a găzduit Congresul din 2024 al Echipei Europene de Cateheză
03.06.2024, Cluj (Catholica) - În perioada 29 mai – 3 iunie 2024, la Cluj-Napoca, a avut loc o nouă ediție a Congresului Echipei Europene de Cateheză (EEC). Evenimentul s-a desfășurat în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, de organizarea lui în acest an ocupându-se Nicoleta Marțian și Sorin Marțian, conferențiari la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, respectiv de Teologie Greco-Catolică. Bunul mers al lucrărilor s-a datorat și colaborării cu economul eparhial Cristian Teglaș, diaconul cancelar eparhial Ovidiu Marișca și secretariatului congresului, asigurat de Alexandra și Cătălin Marțian. În urma discuției cu PS Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, încă de acum doi ani tema fixată a fost „Cateheză, liturghie și experiență umană”. Congresul, având peste 40 de participanți din mai multe țări europene, a beneficiat de infrastructura oferită de Grand Hotel Napoca, unde participanții au fost cazați și unde s-au ținut conferințele.
Deschiderea evenimentul a avut loc miercuri seara, cu o cină și un prim moment comunitar: o rugăciune și discursul președintelui, Stijn Van den Bossche (EEC). A doua zi a început cu o Liturghie celebrată în biserica Sf. Mihail, urmată de deschiderea festivă în Aula Magna a UBB, unde au vorbit vice-rectorul UBB, Horia Poenar, ca reprezentant al rectorului Daniel David, în calitate de gazdă din partea Universității, și PS Claudiu, ca Episcop gazdă, precum și reprezentanți ai mai multor Biserici din oraș. Întorși la hotel, participanții au audiat apoi două conferințe, mai întâi dintr-o perspectivă răsăriteană – pr. prof. dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din UBB, a prezentat „Cateheza și identitatea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”; apoi dintr-o perspectivă apuseană – Joël Molinario, profesor la Institutul Catolic din Paris, a vorbit despre evoluția legăturii dintre cateheză și liturgie în mișcarea catehetică din Franța. Participanții s-au împărțit apoi pe grupuri lingvistice, discutând pe marginea acestor prezentări. Ultima conferință a zilei a fost ținută de Roland Lacroix, conferențiar la același Institut Catolic din Paris, cu titlul „Legătura dintre cateheză, liturgie și experiența de viață: acțiunea mistagogică”.
Vineri, conferințele s-au reluat: despre „Cateheză, liturgie și viață în postmodernitate” a vorbit Elena Massimi, profesor la Facultatea Pontificală de Științe ale Educației Auxilium din Roma; Nicoleta și Sorin Marțian au prezentat „Dimensiunea catehetică a icoanei în spațiul Bisericii Greco-Catolice”; pr. Liviu Vidican-Manci, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a vorbit despre „Liturghie și cateheză în Biserica Ortodoxă”. Prin intermediul internetului, Pavel Kolar și Veroiiika Matejkova, din Praga, au prezentat „Cateheza liturgică în Biserica Husită Cehoslovacă”. Dimineața zilei de vineri a inclus și alegerea noului comitet de conducere a EEC pentru perioada 2024-2028 (Carl-Mario Sultana – președinte, Malta; Angela Kaupp – Germania; Nicoleta Marțian – România; Rinaldo Paganelli – Italia; Luís Miguel Figueiredo Rodrigues – Portugalia), iar seara a fost petrecută de participanți la Centrul iezuit Manresa, pentru Sfânta Liturghie și cină, la acel moment de comuniune participând și Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană, iezuit.
Ziua de sâmbătă a inclus două conferințe, dimineața: Angela Kaupp, profesor la Institutul pentru Teologie Catolică din Koblenz, Germania, a vorbit despre „Liturgie, cateheză și femei”, iar Carl-Mario Sultana, profesor la Facultatea de Teologie a Universității din Malta, despre „Liturgie, cateheză și familie”. După aceasta, participanții au vizitat Salina de la Turda. După-amiază au revenit în Cluj, plimbarea prin centrul orașului incluzând vizitarea Catedralei ortodoxe, dar și a bisericii greco-catolice Bob, unde parohul, pr. Nicolae Țap, le-a prezentat participanților aspecte din istoria lăcașului de cult și a fondatorului ei. După-masa s-a încheiat la biserica piaristă cu celebrarea Sfintei Liturghii care a fost prezidată de Mons. Franz-Peter Tebartz-van Elst, delegat pentru cateheză în cadrul Dicasterului pentru Evanghelizare al Vaticanului, prezent la toate lucrările acestui congres. Monseniorul a vorbit despre Jubileul din 2025, despre logoul, motoul evenimentului și așteptările existente.
Duminica, ultima zi plină a congresului, a fost pentru Biserica Greco-Catolică o zi specială de sărbătoare: aniversarea a 5 ani de la beatificarea, în 2 iunie 2019, la Blaj, de către Papa Francisc, a Episcopilor martiri greco-catolici români. Organizatorii au ales pentru această zi să îi invite pe participanții la congres la Catedrala în construcție din Piața Cipariu, unde își desfășoară activitatea parohia din cartierul Andrei Mureșanu, fiind aici martorii unei zile speciale de sărbătoare, nu doar a Episcopilor martiri, ci și a copiilor care au primit Prima Împărtășanie solemnă. Celebrantul principal a fost PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla. Participanții au avut apoi ocazia să îl asculte pe parohul și protopopul Mircea Marțian împărtășind din experiența sa pastorală în această parohie. După-masa a fost timpul concluziilor. José María Perez Navarro, directorul național pentru cateheză din Spania, a prezentat o sinteză a acestor zile, iar apoi participanții au putut să exprime în plen opinii și concluzii personale. Între constante a fost aprecierea pentru buna organizare a evenimentului, Sorin și Nicoleta Marțian fiind în mod repetat aplaudați. S-au făcut sugestii pentru următoarea întâlnire, care va fi aniversară, dată fiind împlinirea a 75 de ani de existență a acestui „grup de prieteni”, după cum s-au definit participanții. Congresul a fost o oportunitate pentru Biserica Greco-Catolică de a-și face cunoscută activitatea catehetică, potrivit invitației din Evanghelie: „Veniți și vedeți!”