Papa Francisc: Preoții nu sunt meniți să meargă singuri

07.06.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit joi dimineață, în Vatican, cu participanții la Adunarea Plenară a Dicasterului pentru Cler, concentrându-se pe trei aspecte principale: formarea continuă a preoților, promovarea vocațiilor și diaconatul permanent. Sfântul Părinte a subliniat importanța ca preoții să trăiască în cadrul unei rețele de relații fraterne, deoarece „nu suntem meniți să călătorim singuri”, și și-a exprimat recunoștința pentru generozitatea cu care lucrează majoritatea preoților, în fața numeroaselor dificultăți.
Pontiful i-a salutat cu afecțiune pe participanții la audiență, profitând de ocazie pentru a-și exprima recunoștința față de preoții și diaconii din întreaga lume: „Am avertizat deseori împotriva riscurilor clericalismului și a mondenității spirituale, dar sunt foarte conștient că marea majoritate a preoților se dedică cu mare generozitate și credință binelui poporului sfânt al lui Dumnezeu, purtând povara multor munci și confruntându-se uneori cu dificultăți pastorale și spirituale provocatoare”.
Papa a abordat fiecare dintre cele trei teme discutate în plenară, începând cu problema centrală a formării. A subliniat că aceasta trebuie să fie continuă, mai ales într-o lume în continuă schimbare, precum cea în care trăim astăzi. „Suntem chemați să consolidăm, să întărim și să dezvoltăm ceea ce am învățat în seminar”, a spus el, „ca parte a unui parcurs care ne ajută să ne maturizăm, să creștem spiritual, să găsim limbajele potrivite pentru evanghelizare și să aprofundăm ce avem nevoie pentru a aborda în mod adecvat noile probleme ale timpului nostru”.
Pentru Papa, problema singurătății pe care o trăiesc mulți preoți este de o importanță fundamentală. „Această călătorie nu este menită să fie făcută de unul singur”, a spus el, menționând că multor preoți le lipsește „colacul de salvare” reprezentat de „sentimentul de apartenență”. „Țeserea unei rețele puternice de relații fraternale este o sarcină prioritară a formării continue… este esențial ca preoții să se simtă «acasă». Voi, ca Dicaster, ați început deja să țeseți o rețea mondială: vă îndemn să faceți tot ce este posibil pentru a vă asigura că aceasta continuă și dă roade în întreaga lume”.
Scăderea vocațiilor la viața preoțească și consacrată este „una dintre marile provocări pentru Poporul lui Dumnezeu”, a observat Sfântul Părinte. A adăugat că această criză afectează și vocațiile la căsătorie. Din acest motiv, a explicat el, mesajele sale recente pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații a lărgit accentul „pentru a include toate vocațiile creștine”, în special „vocația fundamentală a uceniciei” care îi unește pe toți indivizii botezați. „Nu ne putem resemna”, a avertizat Pontiful, „în fața faptului că pentru mulți tineri a dispărut de la orizont perspectiva unei oferte radicale de viață. În schimb, trebuie să reflectăm împreună și să rămânem atenți la semnele Duhului, iar voi puteți îndeplini această sarcină prin intermediul Operei Pontificale pentru Vocațiile Preoțești. Vă invit să reactivați această realitate cu metode adaptate vremurilor noastre.”
Papa Francisc a abordat apoi cea de-a treia temă a plenarei: diaconatul permanent, a cărui „identitate specifică” este adesea pusă în discuție astăzi. I-a invitat pe participanți să contribuie la reflecția în curs de desfășurare asupra acestui minister, așa cum recomandă raportul de sinteză al primei sesiuni a Adunării Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor din octombrie anul trecut, concentrându-se în special „pe diaconia carității și a slujirii săracilor”. „Însoțirea acestor reflecții și evoluții este o sarcină foarte importantă a Dicasterului vostru. Vă încurajez să lucrați în acest sens și să mobilizați toate resursele necesare.” Sfântul Părinte și-a încheiat discursul invitându-i pe participanți să lucreze „pentru ca Poporul lui Dumnezeu să aibă păstori după inima lui Cristos”, însoțiți de Maria, „model al oricărei vocații”.