Episcopii din Scoția reacționează la sondajul ce arată că majoritatea cetățenilor sunt fără religie

10.06.2024, Edinburgh (Catholica) - Episcopii catolici din Scoția au declarat că noile date care indică faptul că majoritatea scoțienilor nu au nici o religie nu reprezintă o surpriză. Rezultatele recensământului din anul 2022 privind etnia, identitatea și religia în Scoția au fost publicate pe 21 mai a.c., dezvăluind că 51,1% dintre respondenții la recensământ au declarat că nu au „nici o religie”, comparativ cu 36,7% dintre respondenți în 2011. Persoanele neafiliate religios – sau „nones”, cum sunt adesea denumite – reprezintă cea mai mare categorie religioasă inclusiv din SUA, potrivit unui nou raport al Pew Research Center.
Într-un schimb de emailuri cu CNA, un purtător de cuvânt al Bisericii Catolice din Scoția a declarat că pierderea credinței nu este surprinzătoare în contextul dificultăților economice, al unei pandemii globale recente și al războaielor majore din lume. „Nu este surprinzător faptul că în țara noastră – cu toate problemele economice și greutățile recente, cu dezamăgirea tot mai mare în politică și în instituții, inclusiv în biserici, cu pandemia, cu războaie pe toate continentele – credința oamenilor se clatină. Înțelegem că oamenii se luptă să creadă”, a declarat purtătorul de cuvânt. El a adăugat: „Așa cum a spus regretatul Papă Benedict al XVI-lea: «Când marea era agitată și vântul sufla împotriva noastră și părea că Domnul doarme».”
Întrebat dacă eșecul Ierarhiei Bisericii de a evangheliza a fost un factor care a contribuit la acest lucru, purtătorul de cuvânt a declarat pentru CNA: „Putem face întotdeauna mai bine. Evanghelizarea este întotdeauna o prioritate pentru Episcopi. Din păcate, în ultimul deceniu de la ultimul recensământ, terenul a fost deosebit de arid, cu toate problemele menționate mai sus.” Biserica Scoției (presbiteriană) rămâne cel mai mare grup în rândul celor care au declarat că au o religie, dar numărul total al persoanelor care s-au identificat ca fiind Biserica Scoției a scăzut, de asemenea, în ultimul deceniu. În 2011, 32,4% dintre respondenți au declarat că aparțin Bisericii Scoției, dar această cifră este acum de 20,4%, potrivit celor mai recente rezultate. Aceasta înseamnă o scădere de 610.000 de persoane din 2011 și de peste 1 milion de persoane din 2001.
Între timp, al doilea cel mai mare grup religios din Scoția este cel romano-catolic, cu 13,3% care se identifica astfel în 2022. Numărul persoanelor care se descriu ca fiind catolice a scăzut cu 117.7000 din 2011, potrivit unei declarații despre recensământul din Scoția, publicată pe 21 mai. Cu toate acestea, numărul persoanelor care se identifică drept musulmani în Scoția a crescut cu 43.100 între 2011 și 2022. Rev. David Cameron, de la Biserica Scoției, a declarat pentru BBC că scăderea numărului de membri este un motiv de îngrijorare. „Dă de gândit și știm că, atunci când Biserica este măsurată în acest fel, se poate resimți negativ pentru membrii noștri și poate fi o sursă de anxietate pentru mulți”, a spus el. „Dar credința noastră și relevanța noastră nu pot fi exprimate pur și simplu printr-un set de cifre într-un tabel.”
Ian Bradley, un fost jurnalist scoțian și pastor al Bisericii Scoției care servește ca șef al Facultății de Teologie la Universitatea din St. Andrews, a declarat, de asemenea, că rezultatele nu sunt surprinzătoare. Reflectând asupra motivului declinului religiei, el a declarat pentru La Croix International: „Biserica Scoției nu este suficient de atractivă, în special pentru tineri. Ea se luptă să se debaraseze de imaginea oarecum demodată și plictisitoare.” A adăugat: „Biserica Scoției pare mult mai progresistă decât Biserica Romano-Catolică, dar rămâne opusă avortului și morții asistate… Biserica Scoțiană este considerată prea liberală de unii și prea tradițională de alții.”