Papa Francisc a reflectat asupra Imperiului Roman într-o vizită la vechea Colină Capitolină

10.06.2024, Roma (Catholica) - Papa Francisc a contemplat ruinele antice ale Forumului Roman în timpul unei vizite la celebra Colină Capitolină din Roma, luni, în care a reflectat asupra modului în care „Roma Cezarilor” s-a transformat în „Roma Papilor”. Stând umăr la umăr cu primarul Romei, Roberto Gualtieri, Sfântul Părinte a admirat, de la un balcon cu vedere la Arcul lui Septimius Severus din secolul al III-lea, priveliștea sitului arheologic a ceea ce a fost cândva inima Romei antice.
Papa Francisc a lăudat Roma antică drept „un centru radiant al civilizației”, care, cu dezvoltările sale juridice și capacitățile sale organizatorice, a construit instituții solide și durabile și o cultură antică cu „multe valori bune, care, pe de altă parte, avea nevoie să se ridice, să se confrunte cu un mesaj mai mare de fraternitate, iubire, speranță și eliberare”. „Vestea cea bună, sau mai degrabă credința creștină, în timp, va pătrunde și va transforma viața oamenilor și a instituțiilor înseși”, a spus el. „Avea să ofere oamenilor o speranță mai radicală și fără precedent. … Mărturia luminoasă a martirilor și dinamismul carității primelor comunități de credincioși a venit pe fondul nevoii de a auzi cuvinte noi, cuvintele vieții veșnice”, a adăugat el. „Olimpul nu mai era de ajuns; trebuia să se meargă la Golgota și la mormântul gol al Celui Înviat pentru a găsi răspunsurile la dorința de adevăr, de dreptate și de iubire.”
În reflecția sa asupra Imperiului Roman, Pontiful a remarcat, de asemenea, cum prevalența sclaviei în Roma antică este un exemplu despre cum „chiar și civilizațiile rafinate pot prezenta elemente culturale atât de înrădăcinate în mentalitatea oamenilor și a întregii societăți încât nu mai sunt percepute ca fiind contrare demnității ființei umane”. A comparat acceptarea sclaviei de către romani cu modul în care unele societăți de astăzi „riscă să fie selective și parțiale în apărarea demnității umane, marginalizând sau eliminând anumite categorii de persoane, care ajung să se trezească fără o protecție adecvată”. Papa Francisc a reamintit cum orașul Roma „încă de la nașterea sa, în urmă cu aproximativ 2.800 de ani, a avut o vocație clară și continuă de universalitate”.
„Multe lucruri s-au schimbat, dar vocația Romei la universalitate a fost confirmată și înălțată”, a adăugat el. „De fapt, dacă orizontul geografic al Imperiului Roman își avea inima în lumea mediteraneeană și, deși foarte vast, nu implica întreaga lume, misiunea Bisericii nu are granițe pe acest pământ, pentru că trebuie să îl facă cunoscut pe Cristos, acțiunea Sa și cuvintele Sale de mântuire tuturor popoarelor.” După discurs, Papa a adresat un salut de la balconul Palatului Senatorial cu vedere spre Piazza del Campidoglio, piața publică proiectată de Michalangelo în vârful anticului Capitoliu al Romei, și a oferit o rugăciune pentru orașul Roma, care se pregătește pentru Jubileul din 2025.
Vaticanul și orașul Roma se așteaptă ca aproximativ 35 de milioane de oameni să se adune în Orașul Etern pentru Anul Jubiliar al Speranței 2025 – primul jubileu ordinar de la Marele Jubileu din 2000. Papa Francisc a remarcat că, deși afluxul de pelerini, turiști și migranți în orașul Roma poate părea a fi „o povară” pentru cetățenii locali, realitatea este că Roma este „unică în lume” și, odată cu aceasta, are „o responsabilitate … față de familia umană”. „Comoara imensă de cultură și istorie cuibărită pe dealurile Romei este onoarea și povara cetățenilor și a conducătorilor săi și se așteaptă să fie apreciată și respectată în mod corespunzător”, a adăugat el.
Peste 350 de proiecte de construcție și renovare au loc în orașul Roma în vederea pregătirii pentru Anul Jubiliar, inclusiv transformarea Pieței Pia în valoare de 79,5 milioane de euro și reamenajarea Pieței Risorgimento în valoare de 4 milioane de euro. Sfântul Părinte le-a spus oficialilor orașului că, deși Jubileul este un eveniment religios, fiind „un pelerinaj de rugăciune și penitență”, acesta va fi, de asemenea, „capabil să aibă un impact pozitiv asupra feței orașului însuși, îmbunătățind decorul acestuia și făcând serviciile publice mai eficiente”. „Roma este un oraș cu un spirit universal. Acest spirit vrea să fie în slujba carității, în slujba primirii și a ospitalității”, a spus Papa Francisc. „Pelerinii, turiștii, migranții, cei aflați în dificultate gravă, cei mai săraci, cei singuri, bolnavii, deținuții, exclușii sunt martorii cei mai veridici ai acestui spirit”, a adăugat el. „Și aceștia pot mărturisi că autoritatea este pe deplin astfel atunci când se pune în slujba tuturor, când își folosește puterea legitimă pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și, în special, ale celor mai slabi, ale celor mai mici.”