ÎPS Aurel Percă la hramul bisericii Preasfânta Inimă a lui Isus din București
10.06.2024, București (Catholica) - Vineri, 7 iunie 2024, comunitatea parohiei Preasfânta Inimă a lui Isus din București (biserica Sacré-Cœur) a trăit bucuria celebrării hramului, în sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus. Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; care au concelebrat pr. Francisc Doboș, parohul parohiei Preasfânta Inimă a lui Isus și mai mulți preoți din Arhidieceză, printre care pr. Ioan Ciobanu, care a fost paroh la biserica franceză în perioada 1991-2010 și pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al Arhidiecezei de București, care a rostit cuvântul de învățătură. Pr. Ioan-Thomas Răileanu, rector ecclesiae pentru comunitatea francofonă, a stat la dispoziția credincioșilor pentru Sacramentul Spovezii.
După cuvântul de bun venit al pr. Francisc Doboș, ÎPS Aurel Percă a subliniat că pentru fiecare dintre noi, Inima lui Isus ocupă un loc aparte. „Așa cum inima este centrul vital al omului, de unde pulsează viața, la fel, pentru noi, creștinii, este Inima lui Isus, de unde primim har peste har. Este ziua în care îi mulțumim lui Isus, pentru că prin Inima sa ne arată iubirea sa permanentă față de noi și ne împarte atâtea haruri, mai ales atunci când suntem încercați.” În cadrul omiliei, Pr. Tarciziu Șerban a comentat în mod impresionant fragmentul din Evanghelia Sf. Ioan despre străpungerea Inimii lui Isus: „Dacă o întrebăm pe Mama lui Isus ce a simțit atunci când și-a văzut Fiul murind pe cruce și mai ales când l-a văzut pe soldatul acela cum îi înfige sulița în pieptul care încetase să respire, ea ne va arăta inima ei prin care a trecut sabia. Inima Preacurată a Mariei nu sângerează doar pentru că își vede Fiul ucis și batjocorit în modul cel mai umilitor, ci pentru că Cel care venise să propună iubirea și fraternitatea ca mod de viață este acum redus la tăcere.”
Predicatorul a continuat: „Dar, atât pentru prezent și cât și pentru viitor, apare un pericolul imens; este, inevitabil, cel semnalat de Alexander Soljenițin la sfârșitul cărții sale intitulate: Arhipelagul Gulag. El spune: «Trecând sub tăcere dreptatea și adevărul și lăsând să se instaleze viciul (brutal), noi îl afundăm adânc în trupul nostru, ca nu cumva să iasă la iveală. Astfel, noi îl semănăm, și pe viitor, el va face să crească 1000 de alți lăstari. O, cât de ne-ospitalieră va fi atunci această țară; o cât de înspăimântătoare va fi ea»… Sfântul evanghelist Ioan, după o îndelungă reflecție cu privire la străpungerea coastei lui Isus cu sulița descoperă că: Acestea s-au făcut ca să se împlinească Scriptura care spune: „Vor privi la cel pe care l-au străpuns!. Altfel spus, pentru a nu ne abrutiza, avem nevoie și noi să privim la Cel Străpuns… să privim la Inima din care țâșnește iubirea și viața. Avem nevoie să vedem și să simțim iubirea care face inima lui Isus să bată pentru fiecare dintre noi.”
În continuare, pr. Tarciziu Șerban a subliniat că aparițiile lui Isus din ultimele secole, inclusiv cea a Sf. Faustina Kowalska, ne oferă posibilitatea de a începe să simțim iubirea lui Dumnezeu manifestată în Jertfa de sine a lui Isus pe Calvar. „Sărbătoarea de astăzi vrea să ne mai spună ceva esențial în rugămintea pe care Isus i-o adresează sfintei Margareta Maria Alacoque: «Cât te privește pe tine, Margareta, fă-mi, te rog, plăcerea de a-mi răspunde cu aceeași iubire cu care te iubesc Eu». Notați bine aceste cuvinte a lui Isus spuse Margaretei: «fă-mi, te rog plăcerea, de a răspunde…» Aceste cuvinte schimbă complet percepția noastră religioasă influențată de mentalitatea consumistă! Isus ne cheamă să ieșim din logica de a tot cere și de a consuma ceea ce El ne ar fi să ne ofere. Isus ne cheamă la o relație vie și personală cu El… o relație a dialogului iubirii… o relație de iubire profunde dintre cei mai buni prieteni.”
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Francisc Doboș i-a mulțumit ÎPS Aurel Percă și preoților prezenți, credincioșilor și tuturor celor care au contribuit la buna organizare a sărbătorii. ÎPS Aurel Percă a amintit, totodată, că solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus este Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților, instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în 1995. Arhiepiscopul de București a mulțumit echipei Angelus TV, prezentă la celebrare, Liturghie, pentru transmiterea în direct a Sfintei Liturghii, un ajutor spiritual important pentru cei care, din motive de sănătate, nu pot fi prezenți fizic în biserică. După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă în curtea casei parohiale. Sfânta Liturghie au fost transmisă în direct de Angelus TV.