Pelerinaj pe urmele Maicii Margherita Maria Lazzari

13.06.2024, Iași (Catholica) - Un grup de 67 de mame, din Dieceza de Iași, care fac parte din Uniunea Mamelor Milostive Creștine, însoțite de asistenții spirituali, pr. Alois Bulai și pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, și de sr. Elisabetta Barollo, au făcut un pelerinaj în Italia, în perioada 6-9 iunie 2024, pe urmele Maicii Margherita Maria Lazzari, fondatoarea Congregației „Misionarele Pătimirilor lui Isus” și a mișcării Uniunea Mamelor Milostive Creștine (UMMC). Au vizitat localitățile Torino, Villanova Mondovi, Padova și Schio.
Maica Margherita a dorit să aparțină congregației și mame creștine care să colaboreze cu rugăciunea pentru că din familie se nasc noi vocații la preoție, la viața consacrată, la viața de familie. În zorii zilei de 6 iunie, sub paza și ocrotirea bunului Dumnezeu, de pe aeroportul din Bacău, grupul de mame a luat zborul spre Torino, unde la 6 iunie 1885, a văzut lumina zilei Margherita Lazzari. Primul obiectiv vizitat a fost Bazilica „Sfânta Fecioară Maria Ajutorul Creștinilor” unde Madre Margherita participa zilnic la Sfânta Liturghie. Tot aici ne-am putut ruga la mormintele sfinților Don Bosco, Dominic Savio și la cel al Fericitului Filippo Rinaldi, confesorul Maicii Margherita. După prânz, ne-am putut pleca capetele și implora haruri de la Dumnezeu în Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul”, în fața Giulgiului din Torino, unde Maica Margherita împreună cu primele surori au reînnoit prima lor oferire ca misionare ale pătimirii lui Isus.
Seara am participat la Sfânta Liturghie în biserica „Madona del Carmine” împreună cu membrii comunității catolice de români din Torino. Am avut bucuria ca Sfânta Liturghie să fie celebrată de PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iași. Prima zi s-a încheiat cu o cină oferită de comunitatea română din Torino. A doua zi, după rugăciunea de dimineață am pornit spre „Chiesa della Visitazione”, unde Maica Margherita a avut viziunea cu Orele Pătimirii lui Isus. După participarea la Sfânta Liturghie, am vizitat Biserica „Gran Madre di Dio”, unde a fost celebrată Liturghia de înmormântare a Maicii Margherita Lazzari. Trăiri intense ne-au cuprins vizitând Muzeul „Don Bosco”, apoi Cottolengo Torino, unde Maica Margherita desfășura opere de caritate și Sanctuarul Madona della Consolata. Nu puteam încheia altfel ziua decât aducând mulțumire și lauda lui Dumnezeu prin recitarea Sfântului Rozariu, a Litaniei la Preasfânta Inimă a lui Isus și oferirea orei, o rugăciune lăsată chiar de Madre Margherita.
O nouă zi, noi emoții, bucurii, haruri și binecuvântări primite prin vizitarea Sanctuarului „Di Vicoforte”, a mormântului și muzeului Maicii Margherita de la Villanova de Mondovi. Aici am pus la picioarele lui Isus din Preasfântul Sacrament toate gândurile, dorințele, bucuriile și necazurile noastre cu care am venit în acest pelerinaj. Totul a culminat cu Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. În cadrul Sfintei Liturghii 10 mame din Italia au depus adeziunea la Uniunea Mamelor Milostive Creștine, iar mamele din România și cele din Italia care fac parte din această mișcare au reînnoit adeziunea, exprimând astfel strânsa legătură dintre cele două grupuri de mame. Înaltpreasfințitul Aurel ne-a felicitat pentru rugăciunile și acțiunile pe care le desfășurăm în cadrul grupului, ne-a încurajat și ne-a îndemnat să fim statornice. După Sfânta Liturghie copii, tineri, mame în floarea vârstei, ba chiar și vârstnici, prin cânt și dans ne-am exprimat bucuria trăirii împreună, arătându-ne iubirea unii față de alții așa cum ne învață Cristos.
Nu trebuie să uităm de vizita la Sanctuarul de la Padova, unde l-am putut venera pe Sfântul Anton, atât de iubit de noi, românii, și unde în cadrul Sfintei Liturghii alte șase mame, din România, au depus adeziunea la UMMC. Am vizitat apoi biserica închinată Sfintei Giuseppina Bakita din Schio, o sfântă de origine africană, care prin sacrificiul vieții ei și modul ei de trăire a credinței, ne dă forța și curajul de a-l iubi, mărturisi și preamări pe Cristos cu toată ființa noastră. Peste tot am fost întâmpinați cu căldură și ospitalitate, atât de italieni, cât și de comunitățile de români împreună cu preoții care îi păstoresc. Pelerinajul s-a încheiat cu zborul spre casă, în miez de noapte. Lăudat și preamărit să fie Domnul, în toți și în toate! (Maria Gabor pentru Ercis.ro)