Liderul Bisericii armene și Papa Francisc s-au întâlnit în Vatican

13.06.2024, Vatican (Catholica) - Pentru prima dată în ultimii 10 ani, Papa Francisc s-a întâlnit miercuri cu Sanctitatea Sa Aram I, liderul Bisericii Armene din Cilicia, cu jurisdicție asupra a aproximativ 800.000 de creștini armeni din Liban, Siria, Cipru, Iran și Grecia. Întâlnirea a avut loc cu ușile închise în biroul personal al Sfântului Părinte, iar Vaticanul nu a oferit alte detalii. Sfântul Părinte s-a întâlnit ultima dată cu Catolicosul Aram I în Vatican în iunie 2014. Cu acel prilej, i-a mulțumit pentru angajamentul său în vederea realizării unității creștinilor și a afirmat că suferința martirilor armeni trebuie venerată „precum rănile trupului lui Cristos”.
Biserica armeană din Cilicia este în deplină comuniune cu Biserica Apostolică Armeană, care are peste 5 milioane de membri în întreaga lume. În plus față de prezența sa în regiunea de referință, Biserica armeană din Cilicia are două Episcopii și 34 de parohii în Statele Unite, alături de șase parohii în Canada. Deși se află în comuniune deplină, Biserica Armeană din Cilicia este independentă din punct de vedere administrativ de Biserica Apostolică din Armenia. Armenia a fost prima țară care a adoptat creștinismul ca religie de stat, când regele Tiridates al III-lea a fost convertit la credința creștină de către Sf. Grigore Luminătorul, la începutul secolului al IV-lea.
În 506, un Sinod armean a respins învățăturile cristologice ale Conciliului de la Calcedon (451), Conciliu la care nu participase nici un Episcop armean. Din acel moment, Biserica armeană s-a proclamat autonomă, sub jurisdicția unui Patriarh care a luat numele de Catolicos, titlu atribuit inițial conducătorului unei comunități creștine din afara granițelor Imperiului Roman. În decembrie 1996, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea și Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul tuturor armenilor, au semnat o declarație comună în care se afirma originea comună a Bisericii Armene și a Bisericii Romano-Catolice.
Sanctitatea Sa Aram I s-a născut la Beirut, în Liban, și a studiat la Seminarul Teologic Armean din Antelias și la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva. Este Catolicos al Bisericii Armene din Cilicia din 1995. Pe lângă faptul că este specializat în filozofie și istoria Bisericii din Orientul Mijlociu, este fondatorul Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu și, de asemenea, fondatorul dialogului teologic între ortodocșii bizantini și ortodocșii răsăriteni.