Papa Francisc: Armonizați credința și știința în căutarea adevărului

20.06.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a adresat joi participanților la cea de-a doua conferință a Observatorului Vaticanului (Specola Vaticana), care s-a axat pe tema „Găuri negre, unde gravitaționale și singularități spațio-temporale”. Sfântul Părinte i-a salutat călduros pe toți cei prezenți, aducând un omagiu Arhiepiscopului George Lemaître, căruia i-a fost dedicată conferința oamenilor de știință. Pontiful a remarcat faptul că valoarea științifică a preotului și cosmologului belgian a fost recunoscută de Uniunea Astronomică Internațională, care, a precizat el, „a decis că binecunoscuta lege Hubble ar trebui să se numească mai corect legea Hubble-Lemaître”.
În timp ce oamenii de știință s-au reunit pentru a dezbate „cele mai recente întrebări puse de cercetarea științifică în domeniul cosmologiei”, Papa Francisc i-a asigurat că „Biserica este atentă la astfel de cercetări și le promovează, pentru că ele ating sensibilitatea și inteligența bărbaților și femeilor din timpul nostru”. În continuare, a subliniat că începutul universului, evoluția sa ultimă și structura profundă a spațiului și a timpului „pun ființa umană în fața unei căutări frenetice de sens, într-un scenariu vast în care riscă să se piardă”. A remarcat că, printre altele, prin intermediul Psalmilor, devine clar că aceste teme au o relevanță deosebită pentru teologie, filosofie, știință și, de asemenea, pentru viața spirituală.
Un exemplu în acest sens a fost, de fapt, George Lemaître, pe care Sfântul Părinte l-a descris ca fiind „un preot și om de știință exemplar”, al cărui „parcurs uman și spiritual reprezintă un model de viață din care putem învăța cu toții”, întrucât a înțeles că „știința și credința urmează două căi diferite și paralele, între care nu există nici un conflict”. De fapt, a continuat Papa Francisc, „aceste căi se pot armoniza una cu cealaltă, deoarece atât știința, cât și credința, pentru un credincios, au aceeași matrice în Adevărul absolut al lui Dumnezeu”.
Încheindu-și discursul, Sfântul Părinte i-a invitat pe oamenii de știință prezenți să continue să se confrunte în spirit loial și umil cu privire la problemele pe care le discută. „Fie ca libertatea și lipsa de condiționări, pe care le experimentați în această conferință, să vă ajute să progresați în domeniile voastre spre Adevăr, care este cu siguranță o emanație a Iubirii lui Dumnezeu”. În fine, a reiterat: „Credința și știința pot fi unite în iubire dacă știința este pusă în slujba bărbaților și femeilor din timpul nostru, și nu denaturată în detrimentul lor sau chiar pentru a-i distruge”.