Misionarii Milostivirii Divine: exerciții spirituale la Mănăstirea Timișul de Sus

20.06.2024, București (Catholica) - În perioada 13 – 16 iunie 2024, membrii mișcării Misionarii Milostivirii Divine s-au reunit la mănăstirea Congregației lui Isus de la Timișul de Sus pentru trei zile de exerciții spirituale. Prelegerile au fost susținute de către Pr. Emil Moraru, care a condus meditațiile și discuțiile grupului, alături de pr. Mihai Baciu, pr. Alexandru Cobzaru, pr. Francisc Șerban și pr. Alois Arcana. Exercițiile au avut ca temă principală Rugăciunea ca mod de viață de credință, ca dialog sincer, personal și constant al credinciosului catolic cu Dumnezeu, precum și în viața unor sfinți, între care și Sfânta Faustina. De asemenea, în cadrul programului, membrii mișcării s-au rugat în fiecare zi la ora 15 Calea Crucii și Coronița Milostivirii Divine și au avut prilejul de a participa zilnic la Sfânta Liturghie.
Liturghia duminicală, ținută în curtea mănăstirii, a fost celebrată într-o atmosferă marcată de bucurie spirituală și de momentul sfințirii crinilor și a copiilor, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Anton. În prelegerea de deschidere a exercițiilor spirituale, pr. Emil Moraru a vorbit despre importanța rugăciunii, despre nevoia de rugăciune și despre îndemnul constant de a ne ruga neîncetat, a prezentat o serie de definiții ale acestei practici spirituale fundamentale care este rugăciunea, subliniind rolul ei esențial în viața noastră, ca o modalitate prin care ne conectăm cu Dumnezeu și îi prezentăm toate cererile, grijile și mulțumirile noastre. Totodată, prin rugăciune ne arătăm dependența de Dumnezeu, ne recunoaștem limitele umane și ne întoarcem mereu către El pentru putere și îndrumare.
Mai mult decât atât, rugăciunea ne aduce în comuniune cu ceilalți credincioși, căci, așa cum ne învață Isus, „unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.” Atunci când ne adunăm împreună în rugăciune, puterea comunității se întărește și ne simțim susținuți și încurajați de ceilalți frați și surori în credință. De asemenea, rugăciunea nu este doar o formă de comunicare cu Dumnezeu, ci și un act de ascultare față de Acesta, care trebuie însoțit și susținut de puterea faptelor, după principiul ora et labora, roagă-te și lucrează, și de milostivirea față de aproapele. Pr. Moraru a reiterat importanța rugăciunii după modelul transmis de Isus zi de zi, prin exemplul sublim personal, de adresare către Tatăl Ceresc, prin învățăturile către Apostoli, pentru orice situație în care credinciosul se află.
Isus este, fără nici o exagerare, „Maestrul rugăciunii” pentru creștini. El, deja rugându-se, ne învață și pe noi, peste mai bine de două mii de ani, cum să ne rugăm. Și în același timp, ne dă și indicații precise privind modul de a ne ruga. Căci pentru ca o rugăciune să fie adevărată și să aducă roade, așa cum a spus Isus, este necesar: „spuneți: Tată”; „nu spuneți multe, ca păgânii, care cred că vor fi ascultați pentru vorbăria lor […] căci Tatăl vostru știe de ce aveți nevoie, înainte ca să-i cereți”; „dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, în fața altarului, du-te, împacă-te mai întâi cu fratele tău și apoi vino să-ți oferi darul”; „rugați-vă pentru cei care vă persecută, ca să fiți fiii Tatălui vostru cel din ceruri”; „cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide”.
La cererea: „Doamne, învață-ne să ne rugăm”, Isus răspunde învățând rugăciunea Tatăl nostru, adevărată sinteză a întregii Evanghelii, care ne pune în comuniune cu Tatăl și cu Isus Cristos, ne revelează pe noi nouă înșine și răspunde la șapte cereri adresate lui Dumnezeu Tatăl, de mărire a Tatălui, de împlinire a dorințelor din viața noastră, de hrană trupească și sufletească, de vindecare de păcat, de eliberare de cel rău, acompaniate de Amin-ul final, care exprimă fiat-ul nostru la cele șapte cereri: așa să fie!
Programul dens al prelegerilor susținute de pr. Moraru și intervențiile celorlalți preoți participanți a mai cuprins teme precum gradele rugăciunii, nevoia de rugăciune, cum să ne rugăm, rugăciunea jubileu. Prelegerile au fost completate cu vizionarea unor scurte filme documentare de cateheză. Preoții Emil Moraru, Alexandru Cobzaru și Francisc Șerban au împlinit și datoria de credință de a merge la cimitir și a se ruga pentru răposații ce au slujit biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” și Mănăstirea „Congregatio Jesu” din Timișul de Sus, în special pentru pr. Ioan Gherman, preot greco-catolic care și-a petrecut ultimii ani ai vieții la Timișul de Sus, ca asistent spiritual al comunității, trecut la Domnul în 2019. (Luminița Sălăgeanu, vicepreședinte al Mișcării Misionarii Milostivirii Divine, pentru ARCB.ro)