Episcopii americani au aprobat un plan pentru pastorația tinerilor

21.06.2024, Washington (Catholica) - Episcopii din SUA au aprobat un nou cadru pastoral pentru tineret și adulți tineri, intitulat „Ascultați, învățați, trimiteți”, în urma întâlnirii lor de la Louisville, Kentucky, de săptămâna trecută. Cadrul a fost aprobat luni, 17 iunie 2024, trecând cu 188 de voturi pentru, patru împotrivă și patru abțineri, a anunțat marți, într-un comunicat de presă, Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite (USCCB). Votul inițial a avut loc în cadrul adunării plenare a Episcopilor, dar nu au fost prezenți pentru a vota un număr suficient de Episcopi cu drept de vot, și aceștia au fost contactați pentru a-și exprima votul ulterior, se arată în comunicat. „Sperăm că «Ascultați, învățați, trimiteți» poate oferi o nouă viață acestei pastorații din Bisericile noastre locale”, a explicat la Adunarea plenară din Louisville Episcopul Robert Barron, care conduce inițiativa în calitate de președinte al Comitetului pentru Laici, Căsătorie, Viață de familie și Tineret al USCCB.
Episcopul Barron a remarcat că au trecut 30 de ani de la „ultimul moment major” pentru lucrarea Bisericii cu tinerii, adunarea de la Ziua Mondială a Tineretului din Denver, care a fost însoțită de publicarea a două cadre naționale privind tinerii și adulții tineri. „De atunci, sincer, entuziasmul a scăzut, în timp ce abandonarea Bisericii a crescut”, le-a spus el Episcopilor reuniți la Louisville. „Cadrul «Ascultați, învățați, trimiteți», combinat cu încurajările Sfântului Părinte în Sinod și Christus Vivit, sperăm din tot sufletul că va fi un alt moment de cotitură”. În urmă cu cinci ani, Papa Francisc a publicat Christus Vivit, o exortație apostolică adresată tinerilor și „întregului popor al lui Dumnezeu” după Sinodul Tinerilor.
Documentul american urmărește întâlnirea lui Isus cu cei doi ucenici pe drumul spre Emaus și evidențiază modul în care El îi ascultă, le dezvăluie Scriptura și îi trimite mai departe. „«Ascultați, învățați, trimiteți» este o chemare adresată Bisericii pentru a-și reînnoi angajamentul față de tineri și adulții tineri, imitându-l pe Isus Cristos în călătoria spre Emaus”, a explicat Episcopul Barron. „La fel ca Domnul în acea relatare familiară, suntem chemați profund să ascultăm realitățile cu care se confruntă tinerii, cu grijă pastorală și compasiune; să îi învățăm într-un mod nou, care să le împărtășească tinerilor lumina lui Cristos și să ducă la o convertire a inimii; și, în cele din urmă, să trimitem tinerii și adulții tineri mai departe, astfel încât aceștia să aleagă cu entuziasm să urmeze chemarea lui Dumnezeu și misiunea lor de a transforma lumea”.
În procesul de redactare a documentului, „ceea ce am auzit a fost o dorință puternică de a dezvolta un cadru care să fie simplu și direct, un cadru care să poată fi folosit nu doar de păstori și de lucrătorii în pastorație, ci și de familii și de tinerii înșiși, care pot să evanghelizeze și să îi călăuzească pe camarazi lor spre Cristos”, a spus Episcopul Barron. „Am auzit o dorință de a identifica și de a aborda problemele, inclusiv sexualitatea, sănătatea mintală, abandonarea Bisericii, justiția rasială, polarizarea și dorința atâtor tineri de a transforma societatea noastră”, a continuat el. „Cel mai important, am auzit că nu putem fi tăcuți sau inactivi atunci când vine vorba de implicarea și însoțirea tinerilor și a adulților tineri”.
Cadrul evidențiază ascultarea reciprocă, mentoratul, evanghelizarea și vocația, menționând că formarea ar trebui să aibă loc acasă și prin intermediul părinților, al bunicilor și al familiilor, dar poate avea loc într-o varietate de contexte. USCCB va lansa în acest an resurse complementare și suplimentare, cu idei concrete pentru punerea în aplicare a cadrului la nivel local. „În acest sens, încurajăm liderii din pastorație și familiile să stabilească condiții pentru ca ascultarea reciprocă să aibă loc: în care generațiile mai în vârstă să îi poată asculta cu adevărat pe tineri și în care tinerii să îl poată asculta cu adevărat pe Dumnezeu care le vorbește prin Cuvântul și prin înțelepciunea Bisericii”. Documentul arată că tinerii „au nevoie de părinți plini de credință și de lideri din pastorație (și de camarazi) care să poată să interpreteze cu iubire istoriile tinerilor prin prisma credinței și să încurajeze o convertire a inimii”.
„Prea mulți tineri și tineri adulți din zilele noastre nu au mentori în viața lor, și totuși aceste figuri înțelepte pot face atât de mult pentru a călăuzi un tânăr pe calea cea bună”, continuă documentul. „Această experiență de însoțire este ceva care începe în familie și se extinde la profesori, adulți respectați, lideri ai Bisericii și oameni de la locul de muncă pe care o persoană tânără îi întâlnește pe măsură ce se maturizează în viață.” Cadrul explică importanța transmiterii întregii Evanghelii, inclusiv a ceea ce îi poate provoca pe tineri. „Învățăturile lui Cristos sunt contraculturale și transformatoare: căutarea Împărăției lui Dumnezeu mai presus de toate, iubirea dușmanilor, trăirea unei vieți morale și sacrificarea propriului eu pentru binele altora, în special al celor marginalizați și uitați”, se arată în document. „Poate fi nevoie de timp pentru a îmbrățișa aceste adevăruri și tinerilor ar trebui să li se ofere medii iubitoare în care să poată să pună întrebări fără a fi judecați și să se lupte cu problemele dificile.”
„Pe măsură ce tinerii sunt însoțiți într-un pelerinaj al credinței, ei trebuie să audă o proclamare clară a mesajului mântuirii, a implicațiilor trăirii Evangheliei (inclusiv a efectelor păcatului), a îmbrățișării milostivirii lui Dumnezeu și a iubirii necondiționate pe care Cristos o oferă celor care îl urmează – toate acestea fiind inculturate în viețile lor într-un limbaj și într-un stil pe care le pot înțelege, aprecia și însuși în cadrul propriei vieți”, se arată în document. Acesta se încheie subliniind că tinerii au misiunea de „a merge acolo unde îi cheamă Cristos”, evidențiind importanța de a ajunge la cei vulnerabili și marginalizați, de a îmbrățișa chemarea universală la sfințenie și de a se lăsa transformați de Cristos prin „deschidere în rugăciune”, recunoscând lucrarea lui Dumnezeu în viața lor.