Sf. John Henry Newman: Meditații și rugăciuni pentru întregul an
04.07.2024, Târgu Lăpuș (Catholica) - La Editura Galaxia Gutenberg a apărut recent cartea „Meditații și rugăciuni pentru întregul an”, semnată de John Henry Newman și tradusă în limba română de Ana-Maria Botnaru. Volumul de 154 de pagini, format 13×20, poate fi comandat actualmente la prețul promoțional de 25 de lei (33 de lei prețul normal). Fostul anglican devenit catolic, apoi Cardinal, a intrat în galeria sfinților prin beatificarea sa de către Papa Benedict al XVI-lea în 2010. Acesta spunea: „Învățătura Fericitului John Henry despre rugăciune explică modul în care creștinul credincios se pune definitiv în slujba singurului Maestru adevărat, singurul care are dreptul la dăruirea noastră necondiționată.” Papa Francisc l-a canonizat mai apoi, în 2019.
A te ruga înseamnă a fi creștin, a fi sfânt înseamnă a te fi rugat des – citim pe coperta IV a cărții. Cardinalul John Henry Newman a fost un om al rugăciunii, iar această carte conține punctul culminant al gândirii sale teologice. Meditațiile lui Newman sunt pline de doctrina credinței. Doctrina este expresia Adevărului și, mai presus de orice, el dorea să dea mărturie despre Adevăr. Newman și-a extras învățătura din Scripturi, din Părinții Bisericii și din Biserica vie, propunându-ne meditații și rugăciuni adesea surprinzător de simple și directe, care îmbină limbajul tradițional al devoțiunii catolice cu vocea proprie și distinctă a unui om sfânt. Iată câteva dintre temele meditațiilor: Speranță în Dumnezeu Creatorul; Suferințele spirituale ale Domnului; Preoția lui Isus; Pătimirea Domnului; Dumnezeu, fericirea sufletului; Un Act de iubire; Urmările păcatului; Puterea Crucii; Temple ale Duhului Sfânt; Numai Dumnezeu; Răbdarea lui Isus; Dumnezeu este de-ajuns; Dumnezeu este iubire; Despărțirea Domnului de Apostolii Săi; Căile Domnului nu sunt căile noastre; S-a înălțat la ceruri; Paracletul, cel de viață dǎtǎtor; Paracletul, izvorul iubirii; Sfânta Jertfă; Sfânta Împărtășanie; Hrana sufletului; Inima Preasfântă a lui Isus; Perfecțiunea infinită a lui Dumnezeu.
Sfântul Cardinal John Henry Newman, citim pe site-ul editurii, este o personalitate importantă din istoria religioasă a Angliei secolului al XIX-lea. Inițial, academician evanghelic al Universității Oxford și preot în Biserica Angliei, Newman a fost atras apoi de High Church of England. A devenit cunoscut ca lider al Mișcării Oxford, o grupare de anglicani care doreau să readucă în Biserica Anglicană multe din principiile și ritualurile liturgice catolice de dinaintea Reformei engleze, dar și ca un polemist iscusit. S-a retras de la Oxford pentru a medita și a se ruga. Timp de trei ani a dus o viață cvasi-monahală, rugându-se pentru a fi călăuzit. În 1845 a fost primit în Biserica Catolică de către părintele (acum Fericit) Dominic Barberi. A fost hirotonit preot și a continuat să fie un lider religios influent. În 1879, a fost creat Cardinal de către Papa Leon al XIII-lea, în semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru cauza Bisericii Catolice din Anglia. A avut un rol esențial în fondarea Universității Catolice din Irlanda, care a evoluat în University College Dublin, astăzi cea mai mare Universitate din Irlanda. Ultimii ani i-a petrecut în liniște în Oratoriul din Birmingham, pe care îl fondase, dedicându-și timpul predicării, scrierii și îndrumării spirituale. Newman a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea la 19 septembrie 2010, în timpul vizitei sale în Regatul Unit. A fost apoi canonizat de Papa Francisc în 13 octombrie 2019.