Cardinalul Hollerich: Repornim de la primele roade ale sinodalității
09.07.2024, Vatican (Catholica) - La conferința de presă pentru „Instrumentum laboris” al celei de-a doua sesiuni a Sinodului privind sinodalitatea o intervenție i-a aparținut Cardinalului iezuit Jean-Claude Hollerich. Vatican News i-a cerut prelatului luxemburghez, care este raportor general al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, să aprofundeze câteva teme ale documentului – de la ecleziologie la co-responsabilitatea laicilor, bărbați și femei, la misiunea de evanghelizare a Bisericii și la drumul nostru comun, bazat pe un Botez comun, cu alte Biserici și comunități creștine.
– Eminența Voastră, de unde repornim? Cum a fost construit Instrumentum laboris, prezentat astăzi, în raport cu documentele anterioare, cum ar fi raportul de sinteză și Instrumentum laboris din prima sesiune?
– Documentul de lucru nu a fost întocmit de la zero. Avem raportul de sinteză al primei sesiuni, apoi avem din nou reacțiile din partea tuturor Bisericilor. Este o reflecție teologică asupra a ceea ce s-a spus în prima sesiune. Toate acestea împreună formează „Instrumentum laboris”, care este un instrument de lucru, nu rezultatul Sinodului. La începutul Sinodului, membrii au ideile lor, iar instrumentul de lucru este realizat pentru a stimula dezbaterile necesare în timpul sesiunii Sinodului.
– Ce teme vor aborda aceste dezbateri?
– Tema ecleziologiei, cum să fim o Biserică sinodală, dar în misiune. Acest lucru este important: suntem în misiune – Biserica, poporul celor botezați, a fost trimisă de Dumnezeu să proclame Evanghelia lumii. Și aceasta este sarcina noastră. Am descoperit, nu doar noi, delegații la Sinod, ci tot poporul lui Dumnezeu care a trăit elemente de sinodalitate în diferite moduri în ultimii trei ani, că există roade ale sinodalității, iar aceste roade sunt pentru misiune.
– Pentru misiune, Biserica are nevoie de laici, bărbați și femei. Se vorbește mult despre responsabilitatea, aprecierea laicilor. La ce ne putem aștepta în această privință?
– Da, cu siguranță. Biserica nu este o Biserică clericală; Biserica este o Biserică a celor botezați. Femei și bărbați, toți sunt chemați de Dumnezeu să proclame Evanghelia și să formeze Biserica. Prin urmare, există o participare din partea tuturor și o co-responsabilitate în proclamarea Evangheliei. Aceasta nu înseamnă că slujirile hirotonite, Episcopii, preoții sunt abandonați, ci își găsesc sensul deplin într-o Biserică sinodală.
– În ce măsură laicii, bărbații și femeile, pot primi responsabilități în cadrul Bisericii?
– Privitor la laici, nu există nici o diferență pentru Biserică în ceea ce privește participarea și co-responsabilitatea între bărbați și femei. Totul este deschis femeilor și bărbaților. Am văzut deja acest lucru atunci când Papa a deschis slujirile laice de acolit și lector pentru femei, iar apoi în noua slujire de catehet – există egalitate între femei și bărbați. Sinodul nu abordează problema hirotonirii întru preoție a femeilor deoarece aceasta nu a fost ridicată de întreaga lume. Unele Biserici locale au ridicat problema diaconatului femeilor și există o comisie pentru a aprofunda reflecția teologică asupra acestui punct – pentru a înțelege mai bine ce este diaconatul, care este participarea la o slujire hirotonită, dar nu preoțească, mai degrabă de slujire.
Așadar, a doua întrebare, după această reflecție, ar fi dacă această slujire hirotonită poate fi deschisă femeilor. Dar aceasta face parte dintr-un proces și nu trebuie să credem că toate procesele se încheie cu această sesiune a Sinodului. Biserica va avansa într-un mod sinodal; Poporul lui Dumnezeu va păși prin istorie într-un mod sinodal. Și vor exista întrebări la care va trebui să se răspundă.
– A merge împreună într-un mod sinodal înseamnă, de asemenea, a face acest lucru cu Bisericile surori?
– Este clar, pentru că dacă suntem poporul lui Dumnezeu și suntem poporul celor botezați, avem Botez și în alte Biserici și comunități creștine, și respectăm acest Botez și aceste Biserici, și le iubim. Și vedem că și în aceste Biserici Duhul Sfânt este la lucru. Prin urmare, această sarcină de a evangheliza lumea este o sarcină comună pentru toate Bisericile. Trebuie să proclamăm Evanghelia lumii împreună, în diversitatea noastră. Și cred că și delegații fraterni din alte confesiuni creștine au fost foarte deschiși în acest Sinod. Din partea lor, există o cerere mai mare de participare, ceea ce înseamnă că și ei se simt implicați.