Adrienne von Speyr: Misiunea profeților

25.07.2024, Târgu Lăpuș (Catholica) - Editura Galaxia Gutenberg anunță apariția cărții „Misiunea profeților”, de Adrienne von Speyr. Cartea a fost tradusă în limba română de pr. Ion Riba, volumul de 122 de pagini, format 13×20, putând fi comandat de pe GalaxiaGutenberg, în perioada promoțională, la 21 de lei.
Adrienne von Speyr, căreia Hans Urs von Balthasar îi atribuie o influență majoră asupra propriei sale scrieri, cercetează vocația a 34 de personaje din istoria mântuirii, de la Avraam, la Moise, David, Ilie și Isaia, până la perioada Noului Testament și la Maica Domnului. Misiunea este esențială pentru viața creștină și, dacă vrem să respectăm ceea ce Dumnezeu alege pentru noi, putem învăța de la cei aleși din Scriptură, văzând cum și-au asumat chemarea și au trăit o viață de slujire. Contemplarea Adriennei asupra acestor misiuni unice ne ajută să ne deschidem și să răspundem la chemarea lui Dumnezeu în propria noastră viață.
Această cărțulie este introducerea sau prima parte dintr-o vastă operă despre misiunile Noului Testament care va fi publicată mai târziu și care se oprește în mod special asupra premiselor metodei: considerarea și contemplarea, în rugăciune, a realității supranaturale ascunsă în cuvântul lui Dumnezeu; de aici, o obiectivitate, o atitudine de slujire până la limita uitării de sine, menită să pună în evidență numai caracterul obiectiv al revelației.
În centru se află conceptul de misiune, care în Vechiul ca și în Noul Testament capătă un rol foarte important. O misiune nu este rezultatul a două componente (așa cum adesea, în mod fals se crede): un har general atribuit în același mod tuturor și caractere istorice diferite, de temperament, biografice care sunt specifice unui singur destinatar. Misiunea este mai degrabă forma unică și specifică a harului lui Dumnezeu pregătit special pentru o singură persoană trimisă și destinată ei. Acest har se află cu siguranță într-o tainică și niciodată contestabilă armonie cu condițiile naturale ale celui trimis, dar el poate să dispună în mod suveran de aceste condiții, care trebuie să i se supună în întregime, rămânând disponibile.
Din sumar vedem capitolele: Avram, Isac, Iacob, Iosif, Moise, Aron, Iosua, Balaam, Ghedeon, Samson, Iefte, Samuel, Saul, David, Solomon, Ilie, Elizeu, Isaia, Ieremia, Ezechiel, Daniel, Osea, Ioel, Amos, Abdia, Iona, Miheea, Nahum, Sofonia, Habacuc, Aggeu, Zaharia, Malahia și, capitol aparte, Maica Domnului.