Papa Francisc: Cititul literaturii poate îmbogăți viața creștină
05.08.2024, Vatican (Catholica) - Într-o scrisoare făcută publicată duminică, 4 august 2024, Papa Francisc prezintă beneficiile lecturii literare pentru preoți și pentru toți cei care doresc să își îmbogățească viața de credincioși creștini. Deși a spus că scrisoarea sa a fost inițial destinată bărbaților care primesc formare preoțească, a continuat afirmând că toți creștinii – nu doar cei implicați în slujirea preoțească – beneficiază de încorporarea poeziei și literaturii în timpul lor personal de studiu sau de petrecere a timpului liber. „Timpul petrecut citind poate foarte bine să deschidă noi spații interioare care să ne ajute să evităm să fim prinși în capcană de câteva gânduri obsesive care pot sta în calea creșterii noastre personale”, scrie Pontiful în scrisoarea sa, semnată pe 17 iulie, care vine în plină vară, când mulți oameni își iau timp liber pentru a se odihni și a se recrea.
Sfântul Părinte, în vârstă de 87 de ani, consideră că lectura de opere literare permite persoanelor individuale să învețe arta discernământului personal reflexiv, a empatiei cu ceilalți, precum și să intre în dialog cu cultura timpului nostru, într-un mod mai profund decât mijloacele audiovizuale moderne. „Suntem îmbogățiți de ceea ce primim de la autor și acest lucru ne permite la rândul nostru să creștem lăuntric, astfel încât fiecare nouă lucrare pe care o citim să ne reînnoiască și să ne extindă viziunea asupra lumii”, scrie el. În scrisoarea sa, Papa Francisc laudă seminariile care au încorporat momente dedicate lecturii literaturii și poeziei, contracarând actuala „obsesie cu ‘ecranele’ și cu știrile false toxice, superficiale și violente”.
Lectura, insistă Papa, nu ar trebui abordată cu un „simț al datoriei” anevoios sau rigid, ci mai degrabă cu flexibilitate, deschidere și „disponibilitate de a învăța”. „Fiecare va găsi cărți care să vorbească despre propria viață și care să devină companioni autentici pentru călătoria lor. Nu există nimic mai contraproductiv decât să citești ceva dintr-un sentiment de datorie, făcând un efort considerabil doar pentru că alții au spus că este esențial”, împărtășește el. Pornind de la exemplul Sfântului Paul, care „a cules semințele poeziei păgâne”, Pontiful a spus că creștinii ce cunosc operele literare ale timpului lor îi pot aduce pe alții mai aproape de Dumnezeu prin persoana lui Isus.
„Trebuie să avem mereu grijă să nu pierdem niciodată din vedere «carnea» lui Isus Cristos: acea «carne» făcută din pasiuni, emoții și sentimente, cuvinte care provoacă și consolează, mâini care ating și vindecă, priviri care eliberează și încurajează, carne făcută din ospitalitate, iertare, indignare, curaj, neînfricare; într-un cuvânt, iubire”, scrie Papa Francisc. În „a asculta vocea celorlalți” și „a vedea prin ochii celorlalți”, Pontiful crede că există un fel de înțelepciune și bogăție insuflate cititorilor cuvântului literar care caută adevărul, lărgește perspectivele și îmbunătățește gândirea critică și cognitivă. „Ne deschide cuvintele umane pentru a primi Cuvântul care este deja prezent în vorbirea umană, nu atunci când se vede pe sine ca o cunoaștere care este deja deplină, definitivă și completă”, observă el, „ci atunci când devine o ascultare și o așteptare a Celui care vine să facă toate lucrurile noi (cf. Ap 21, 5)”.