Tabăra ecumenică internațională de la Loreto: „From EurHope to EurHome” 2024
07.08.2024, Oradea (Catholica) - În perioada 28 iulie – 3 august a avut loc cea de-a XIV-a ediție a Taberei ecumenice internaționale de la Loreto. La această ediție au participat tineri din Italia, România, Ungaria, Ucraina și Suedia, în calitate de creștini din Bisericile Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe și Luterane. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a participat un grup ecumenic de 11 tineri, însoțiți de pr. Zima Zorel și prof. Zima Carmen. Ei sunt tineri activi în viața Bisericii, unii din Oratoriul „Colț de rai” din Beiuș, alții din Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, respectiv parohia greco-catolică Sântandrei. La plecarea lor, PS Virgil Bercea i-a primit într-o audiență, adresându-le un salut cordial și binecuvântarea Preasfinției Sale.
Colaborarea, începută prin pr. Popa Paul, director al ai Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici al EGCO, cu pr. Francesco Pierpaoli, paroh de Fano, prim-organizator, este rodnică și de lungă durată, astfel că, an de an, tineri din Episcopia noastră merg cu bucurie în Tabăra ecumenică internațională de la Loreto, construind relații interpersonale și descoperind binecuvântarea unității în frumusețea diversității. Responsabilii delegați actuali au fost: pr. Zima Zorel, protopop de Beiuș, prof. Zima Carmen, responsabil cu pastorația copiilor și tinerilor din protopopiatul de Beiuș, și Zima Miriam, din partea Comisiei pastorale pentru tineret. În acest an, Asociația „Ave Miriam”, asociație laică de pe lângă parohia greco-catolică Beiuș, a organizat logistic acest demers ecumenic și a subvenționat costurile din donațiile primite din partea unor binefăcători (parohia greco-catolică Beiuș, Sat.-An. SRL, Adriana Baidoc, Furău Gheorghe).
Tabăra ecumenică internațională de la Loreto – „From EurHope to EurHome”, a avut ca temă biblică pasajul: „Prin rănile Lui ați fost vindecați…” (1 Petru 2,25), motto-ul ediției 2024 fiind: „Ca toți să fim una”! An de an, tabăra este organizată de don Fracesco Pierpaoli în colaborare cu reprezentanți ai diferitelor culte din diferite națiuni. „Casa din Nazaret” a Fecioarei Maria care se află în Basilica din Loreto este pentru această tabără simbolul liniștii unui cămin în care tinerii se regăsesc ca în familie, respectiv lansează și provocarea unei vieți dedicate împlinirii voinței lui Dumnezeu, asemenea tinerei Maria din Nazaret. Pietrele din zidul „casei” sunt, de asemenea, simbol al fiecărui creștin de orice confesiune și naționalitate, chemat să construiască poduri interculturale și confesionale, nu ziduri de separare.
Don Francesco mărturisea: „Aici nu putem rezolva problema și diferențele teologice acumulate în secole, oricât ne-am dori, dar așa cum simțim, Dumnezeu nu ne cheamă să facem asta, ci să fim frați în Hristos, să fim prieteni care se iubesc uni pe alții, chiar dacă aparținem unor confesiuni diferite și naționalități diferite. Călătoria ecumenică este despre prietenii formate în timpul întâlnirilor, care construiesc poduri, nu ziduri”.
În acest an au participat tineri din România, greco-catolici din Eparhia de Oradea, ortodocși din Reșița însoțiți de pr. Chioșa Nicolae și pr. Alin Câmpean, romano-catolici din Dieceza de Timișoara însoțiți de Zsolt Vastag, greco-catolici maghiari din Ungaria însoțiți de pr. Szabo Csabi și prof. Kitty Markos, Magyar Richard și Devai Marcel, greco-catolici ucraineni însoțiți de pr. Bohdan și Alina Yatzak, luterani suedezi însoțiți de pastor May Heldal, și nu în ultimul rând, tinerii gazdă italieni alături de prof. Marco Sanchioni și Elena Sanchioni, respectiv don Giorgio și sr. Catherine Southwood.
Zi de zi, tinerii au avut parte de un program bine-structurat care a oferit oportunitatea conștientizării și trăirii credinței (prin rugăciunile propuse, mai ales cea numită „rugăciunea luminii” profund trăită de tineri), a creșterii în înțelegerea Evangheliei (prin catehezele tematice susținute de părintele franciscan capucin Damiano Angelucci, repectiv și prin bilețelele zilnice cu text biblic primite în locul anaforei), a dialogului interconfesional (prin discuții pe grupuri asistate de preoți și cateheți), a cunoașterii diversității confesionale și cultuale (prin celebrarea zilnică a Sfintelor Liturghii de către fiecare preot după ritual specific propriei biserici), a explorării diversității și specificității culturale și naționale (prin seri tematice – muzică, dans, tradiții, obiceiuri).
Luni, 29 iulie a.c., tinerii au trăit un moment spiritual intens, având oportunitatea vizitării Sanctuarului franciscan din Assisi. Fratele Damiano a făcut o incursiune în viața Sfântului Francisc, purtându-ne cu pașii și cu inima în locurile care îi poartă urmele. Un moment emoționant a fost vizita în „Sanctuarul Despuierii” din Assisi unde este expus trupul neînsuflețit al Fericitului Carlo Acutis, un tânăr italian mort la 15 ani, care era un zelos adorator al Sfintei Euharistii.
Marți, 30 iulie a.c., tinerii pelerini au avut bucuria celebrării unei seri de veghe în Bazilica din Loreto, între zidurile „Casei din Nazaret a Fecioarei Maria” (care se află în incinta acesteia). Grupurile au cântat cântări mariane specifice propriei confesiuni și au scris pe bilețele o rugăciune pe care apoi le-au înălțat simbolic spre cer prin arderea acestora în fața Bazilicii. Astfel, Tabăra Ecumenică Internațională de la Loreto dobândește profunzimea unei experiențe spirituale, a unui pelerinaj spre un loc sfânt, de la care pelerinii se întorc cu binecuvântare și angajamente de a fi ei înșiși ascultători față de Dumnezeu și operatori ai păcii, trăite mai întâi în sine, apoi radiate în familie, biserică și societate.
Comunitatea orădeană și-a adus aportul spiritual și cultural prin celebrarea Sfintei Liturghii greco-catolice românești în data de 31 iulie a.c.. În cadrul ei, am experimentat pe de o parte frumusețea și posibilitatea ecumenismului: pr. ortodox Alin Câmpeanu, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei de Caransebeș, fiind cel care a predicat tinerilor, iar pe de altă parte comuniunea catolică și fraternitatea internațională inerentă ei, părți din cadrul Sfintei Liturghii fiind cântate de tinerii greco-catolici ucraineni și maghiari în limbile lor. Aceste posibile „punți” au fost evidente și în cadrul recreativ al seratei culturale, când tinerii au încins o horă mare românească. Momentele spirituale, alături de cele de promovatoare a tradițiilor și obiceiurilor, au creat în micul Loreto o mare „casă” pentru toți. Aici, totul părea „acasă” prin familiaritate și fraternitate, aici se descoperea pacea pe care să o menții, să porți și să o dăruiești semenilor. (Protopopiatul greco-catolic de Beiuș)