Numărul preoților catolici pentru o Dieceză nigeriană a depășit pragul de 400
14.08.2024, Nsukka (Catholica) - Numărul preoților catolici care deservesc Dieceza nigeriană de Nsukka a depășit pragul de 400 în urma hirotonirii a 23 de noi preoți pe 10 august. În remarcile de la sfârșitul hirotonirii, Episcopul Godfrey Igwebuike Onah și-a exprimat recunoștința și bucuria pentru numărul tot mai mare de preoți care slujesc în Dieceza sa. „Trebuie să cer iertare tuturor preoților din Nsukka care nu sunt în altar. Cu hirotonirea de astăzi, suntem acum 417 preoți în această Dieceză”, a spus el în timpul Liturghiei din Catedrala Sfânta Tereza. „Acum înțelegeți de ce unii dintre voi în ultimii 10 ani nu ați putut face gestul impunerii mâinilor asupra fraților nou-hirotoniți, pentru că dacă toți am face aceasta, am face-o și în acest moment. Dar în viitor, vom găsi o modalitate de a permite cât mai multor dintre voi să exercite acest gest.”
În predica sa, Mons. Onah a emis o avertizare cu privire la utilizarea platformelor social media în pastorația unui preot. „Există anumite locuri pe care preoții trebuie să le evite, anumite site-uri web pe care nu trebuie să le viziteze, anumite aplicații pe care nu trebuie să le descarce și anumite rețele cu care nu trebuie să se implice. Chiar și ținuta lor trebuie să reflecte chemarea lor sacră”, a spus el. „În calitate de preoți, ei trebuie să aibă discernământ cu privire la locul în care merg și la ceea ce fac. Trebuie să își amintească faptul că sunt vase de lut care poartă o comoară prețioasă și trebuie să o păzească cu grijă”, a adăugat Episcopul. Mons. Onah a reiterat importanța ca preoții să trăiască vieți care să reflecte chemarea lor sacră, nu numai în slujirea lor, ci și în toate aspectele comportamentului lor. „Preoții sunt chemați să stea între popor și Dumnezeu, să ofere rugăciuni în numele Bisericii și să transmită mesajul lui Dumnezeu către popor. Deși tentația preoților de a deveni activiști este mare, adevărata lor chemare este de a fi oameni ai rugăciunii, conducându-i pe credincioși în sfințenie”, a spus prelatul.
A subliniat în continuare contextul global al chemării lor, amintindu-le celor 23 de diaconi care au fost hirotoniți preoți că nu aparțin doar Diecezei lor locale, ci Bisericii Catolice din întreaga lume. „Deși fiecare preot este hirotonit pentru o anumită Dieceză sau institut religios, fiecare preot aparține Bisericii Catolice și pentru întreaga lume. Din acest moment, ideile, interesele și carismele lor personale vor fi puse în slujba Cuvântului lui Dumnezeu”, a spus el. Făcând paralele cu profetul Ieremia, care a fost chemat să profețească neamurilor, Mons. Onah i-a îndemnat pe noii preoți să își vadă misiunea ca pe una care transcende granițele și să fie pregătiți pentru sarcinile dificile care îi așteaptă. „Atâta timp cât sunt fideli acestei misiuni, nu trebuie să se teamă. În Cristos, rolurile de păstor, preot și profet sunt combinate, iar frații și prietenii voștri își asumă acum această responsabilitate”, a spus el.
Mons. Onah, care conduce Dieceza de Nsukka din Nigeria din iulie 2013, le-a spus preoților nou hirotoniți că acum sunt „profund transformați și configurați după Cristos”. Le-a reamintit că harul pe care îl primesc prin hirotonire îi echipează pentru a-și îndeplini îndatoririle sacre. „Ei îi vor îndepărta pe oameni de păcat prin Botez, îi vor reconcilia prin Sacramentul Spovezii, îi vor întări în Cristos prin Euharistie și îi vor vindeca prin Sacramentul Maslului. Satana nu va fi mulțumit de munca lor. Prin urmare, trebuie să fie precauți, conștienți de fragilitatea lor ca vase de lut și de prețiozitatea comorii pe care o poartă.” Episcopul le-a spus celor 23 de noi clerici că nu sunt „rezultatul unui accident, indiferent de ceea ce sugerează știința. Fiecare ființă umană este o expresie unică a iubirii lui Dumnezeu – unică și de neînlocuit.” Mons. Onah a făcut apel la credincioși să îi sprijine pe noii preoți cu rugăciuni și să le permită să își exercite slujirea fără interferențe. Și-a exprimat recunoștința față de „familii, comunități parohiale și față de toți cei care au contribuit la formarea acestor tineri, recunoscând efortul colectiv necesar pentru a-i pregăti pentru angajamentul lor pe viață”.