Papa Francisc: Maria nu este „o statuie imobilă”
15.08.2024, Vatican (Catholica) - În sărbătoarea Ridicării la cer a Fecioarei Maria (numită și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului), Papa Francisc s-a întâlnit la amiază cu credincioșii pentru tradiționala rugăciune „Îngerul Domnului”. Pontiful a invitat credincioșii să nu și-o imagine pe Maria ca pe „o statuie imobilă”, ci ca pe o soră „cu sandale uzate”, citându-l pe preotul italian Carlo Carretto (1910-1988). Redăm alocuțiunea papală după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Astăzi celebrăm solemnitatea Ridicării la cer a Fecioarei Maria și, în Evanghelia liturgiei, o contemplăm pe tânăra fată din Nazaret care, imediat după ce a primit vestea îngerului, pornește în călătorie pentru a merge s-o viziteze pe verișoara sa. Este frumoasă această expresie din evanghelie: „s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Înseamnă că Maria nu consideră un privilegiu vestea pe care a primit-o de la înger, ci, dimpotrivă, iese din casă și pornește la drum, cu graba celui care dorește să vestească acea bucurie celorlalți și cu grija de a se pune în slujba verișoarei. În realitate, această primă călătorie este o metaforă a întregii sale vieți, pentru că din acel moment Maria va fi mereu pe cale: mereu va fi pe cale în urmarea lui Isus, ca o discipolă a Împărăției. Și, la sfârșit, pelerinajul său pământesc se încheie cu ridicarea la cer unde, împreună cu Fiul său, se bucură pentru totdeauna de bucuria vieții veșnice.
Fraților și surorilor, nu trebuie să ne-o imaginăm pe Maria „ca o statuie imobilă de ceară”, ci în ea putem vedea o „soră… cu sandalele uzate… și cu atâta oboseală” (C. Carretto, Beata te che hai creduto, Roma 1983, p. 13), datorită faptului că a mers în urma Domnului și în întâmpinarea fraților, încheind apoi călătoria sa în gloria cerului. În acest mod, Sfânta Fecioară este cea care ne precedă pe drum – ne precedă, ea -, amintindu-ne tuturor că și viața noastră este o călătorie, o călătorie continuă spre orizontul întâlnirii definitive. Să o rugăm pe Sfânta Fecioara Maria să ne ajute în această călătorie spre întâlnirea cu Domnul.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Mariei, Regina păcii, pe care o contemplăm astăzi în gloria paradisului, aș vrea să încredințez încă o dată neliniștile și durerile populațiilor care în atâtea părți ale lumii suferă din cauza tensiunilor sociale și a războaielor. Mă gândesc îndeosebi la martirizata Ucraina, la Orientul Mijlociu, Palestina, Israel, la Sudan și la Myanmar. Să dobândească Mama noastră cerească pentru toți mângâiere și un viitor de seninătate și de înțelegere! Continui să urmăresc cu preocupare situația umanitară foarte gravă din Gaza și cer încă o dată să înceteze focul pe toate fronturile, să se elibereze ostaticii și să se ajute populația epuizată. Îi încurajez pe toți să facă orice efort pentru ca acest conflict să nu se lărgească și să parcurgă căile negocierii pentru ca această tragedie să se termine repede! Să nu uităm: războiul este o înfrângere.
Gândul meu se îndreaptă acum spre Grecia, care în aceste ultime zile luptă împotriva unui incendiu foarte grav, dezvoltat în nord-estul Atenei. Zeci de mii sunt deja evacuați, multe familii au rămas fără casă, mii de persoane trebuie să facă față suferințelor teribile și, în afară de daunele materiale imense, se creează un dezastru ambiental. Mă rog pentru victime și pentru răniți, asigur apropierea mea de cei care sunt încercați de acest eveniment grav, având încredere că pot să fie susținuți de solidaritatea comună. Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini care provin din diferite țări, îndeosebi, scoutiștii AGESCI din Cornedo Vicentino și tinerii Neprihănitei. Vă mulțumesc pentru prezența voastră; vă urez o sărbătoare frumoasă a Sfintei Fecioare Maria ridicată la cer și, vă rog, fraților și surorilor, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!