Papa Francisc: Isus nu este ușor de urmat
25.08.2024, Vatican (Catholica) - Comentând pasajul biblic de la Liturghia de astăzi din ritul latin, Papa Francisc a amintit de dificultățile discipolilor în a-l urma pe Isus Cristos. „Nu este ușor să îl urmezi”, a admis Sfântul Părinte. Dar „cu cât suntem mai aproape de El … cu atât mai mult experimentăm frumusețea la a-l avea ca Prieten și conștientizăm că doar El are «cuvintele vieții veșnice»”. Afirmațiile au fost făcute la întâlnirea cu credincioșii pentru rugăciunea „Îngerul Domnului”. Redăm alocuțiunea papală.
Dragi frați și surori, duminică fericită!
Evanghelia liturgiei de astăzi (Ioan 6,60-69) ne relatează celebrul răspuns al Sfântului Petru, care îi spune lui Isus: „Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice” (Ioan 6,68). Este o expresie foarte frumoasă care dă mărturie despre prietenia și manifestă încrederea care îl leagă de Cristos, împreună cu ceilalți discipoli. „Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice.” Frumos. Petru rostește aceste cuvinte într-un moment critic. Isus tocmai a terminat un discurs în care a spus că El este „pâinea care s-a coborât din cer” (cf. Ioan 6,41). Este un limbaj greu de înțeles pentru oameni și mulți, chiar discipoli care îl urmau, îl abandonează pentru că nu înțelegeau.
Cei doisprezece, însă, au rămas cu El. Au rămas pentru că în El au găsit „cuvintele vieții veșnice”. L-au auzit predicând, au văzut minunile pe care le-a făcut și continuă să împărtășească cu El momentele publice și intimitatea vieții de zi cu zi (cf. Marcu 3,7-19). Discipolii nu înțeleg întotdeauna ceea ce spune și face Învățătorul lor. Uneori, se luptă să accepte paradoxurile iubirii Sale (cf. Matei 5,38-48), cerințele extreme ale milostivirii Sale (cf. Matei 18,21-22), caracterul radical al modului Său de a se dărui tuturor. Nu le este ușor să înțeleagă, dar sunt fideli. Alegerile lui Isus depășesc adesea gândirea obișnuită, chiar canoanele religiei instituționale și ale tradițiilor, până la punctul de a crea situații provocatoare și stânjenitoare (cf. Matei 15,12). Nu este ușor să îl urmezi.
Totuși, printre numeroșii învățători ai vremii, Petru și ceilalți apostoli au găsit doar în El răspunsul la setea de viață, de bucurie, de iubire care îi anima. Doar datorită Lui au experimentat plinătatea vieții pe care o căutau, dincolo de limitele păcatului și chiar ale morții. De aceea, ei nu pleacă. Într-adevăr, toți, mai puțin unul, chiar printre multe căderi și momente de pocăință, vor rămâne cu El până la sfârșit (cf. Ioan 17,12).
Și, frați și surori, acest lucru ne privește și pe noi. Nici pentru noi nu este ușor să îl urmăm pe Domnul, să înțelegem modul Său de a acționa, să ne însușim criteriile și exemplul Său. Nu este ușor pentru noi. Cu toate acestea, cu cât suntem mai aproape de El – cu cât aderăm mai mult la Evanghelia Sa, primim harul Său în Sacramente, stăm în compania Sa în rugăciune, îl imităm în smerenie și caritate – cu atât mai mult experimentăm frumusețea la a-l avea ca Prieten și conștientizăm că doar El are „cuvintele vieții veșnice”.
Atunci ne putem întreba: cât de mult este Isus prezent în viața mea? Cât de mult mă las atins și mișcat de cuvintele Sale? Pot spune că și pentru mine acestea sunt „cuvinte de viață veșnică”? Pe tine, fratele meu, sora mea, te întreb: sunt cuvintele lui Isus, pentru tine – și pentru mine – cuvinte de viață veșnică? Fie ca Maria, care l-a primit pe Isus, Cuvântul lui Dumnezeu, în trupul ei, să ne ajute să îl ascultăm și să nu îl părăsim niciodată.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Dragi frați și surori!
Doresc să îmi exprim solidaritatea cu miile de persoane afectate de Mpox (monkeypox), care este acum o urgență sanitară globală. Mă rog pentru toți cei infectați, în special pentru oamenii din Republica Democrată Congo care suferă foarte mult. Îmi exprim compasiunea față de Bisericile locale din țările cele mai afectate de această boală și încurajez guvernele și industriile private să împărtășească tehnologia și tratamentele disponibile, astfel încât nimeni să nu fie lipsit de îngrijire medicală adecvată.
Pentru poporul iubit din Nicaragua: vă încurajez să vă reînnoiți speranța în Isus. Amintiți-vă că Duhul Sfânt călăuzește întotdeauna istoria către proiecte mai înalte. Fie ca Fecioara Imaculată să vă protejeze în momentele de încercare și să vă ajute să simțiți tandrețea ei maternă. Fie ca Fecioara Maria să însoțească poporul iubit din Nicaragua. Continui să urmăresc cu tristețe luptele din Ucraina și Federația Rusă. Și gândindu-mă la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă, deoarece cei care se roagă cu adevărat se roagă întotdeauna pentru toți. O persoană nu comite răul pentru că se roagă. Dacă cineva comite răul împotriva poporului său, va fi vinovat pentru aceasta, dar nu poate comite răul pentru că s-a rugat. Așa că lăsați-i pe cei care vor să se roage să aibă voie să se roage în ceea ce ei consideră Biserica lor. Vă rog, să nu fie desființată direct sau indirect nici o Biserică creștină. Bisericile nu trebuie să fie atinse!
Și să continuăm să ne rugăm pentru încetarea războaielor, în Palestina, în Israel, în Myanmar și în orice altă regiune. Oamenii cer pace! Să ne rugăm ca Domnul să ne dea tuturor pace. Vă salut pe toți, romani și pelerini din Italia și din multe țări. În mod special, îi salut pe noii seminariști ai Colegiului nord-american și le urez o călătorie formativă bună; de asemenea, le doresc să își trăiască preoția cu bucurie, pentru că adevărata rugăciune ne dă bucurie. Îi salut pe tinerii cu dizabilități motorii și cognitive, care iau parte la „ștafeta incluziunii” pentru a afirma că barierele pot fi depășite. Îi salut pe prietenii mei, tinerii de la Immaculata. Și le doresc tuturor o duminică frumoasă. Vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine. Să aveți un prânz bun și arrivederci!