A doua ediție a Întâlnirii Tineretului Franciscan la Nisiporești
30.08.2024, Roman (Catholica) - În perioada 23-26 august 2024, în parohia Adormirea Maicii Domnului, din Nisiporești (NT), s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Întâlnirii Tineretului Franciscan, organizată de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” din România, la care au fost prezenți tineri din următoarele parohii păstorite de către frații franciscani conventuali: Nisiporești, Luizi-Călugăra, Galați, Huși, Hălăucești, Prăjești, Buruienești, Târgu Trotuș, dar și din alte comunități diecezane. „Pe urmele Fericitei Veronica Antal” a fost tema care i-a însoțit pe cei aproximativ 170 de tineri și animatori – preoți și surori – pe parcursul celor aproape patru zile ale întâlnirii. Prietenia, curajul, iubirea, curăția și dăruirea în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui sunt doar câteva din cuvintele cheie care au avut un ecou aparte de-a lungul acestui timp de comuniune și de har.
Activitățile au început vineri seara, după ce toți tinerii înscriși au ajuns la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, unde au fost cazați pe parcursul acestei perioade. După cină, participanții s-au adunat în capela institutului, unde le-au fost prezentate atât câteva aspecte organizatorice, cât și programul pentru toate zilele evenimentului, seara fiind încheiată cu un moment de cunoaștere și de comuniune. În ziua de sâmbătă, după rugăciunea de dimineață și micul dejun, participanții s-au îndreptat spre Nisiporești, unde au fost primiți cu multă bucurie de comunitatea parohială din localitate. La ora 10 a avut loc un moment de cateheză susținut de pr. Emanuel-Petrache Antica, vicar parohial, care le-a prezentat tinerilor biografia, viața de credință a Fericitei Veronica Antal, dar și câteva mărturii ale persoanelor care au cunoscut-o mai îndeaproape.
Cateheza a fost urmată de jocuri pe grupuri și de alte activități interactive. După un prânz copios, a urmat mult așteptatul Festival al Tinerilor, care s-a desfășurat în fața bisericii. În cadrul festivalului, fiecare grup a pregătit câte un moment artistic (cântece, bansuri, scenete etc.) care au destins atmosfera și au adus bună-dispoziție pe chipurile și în inimile participanților. La ora 18 a avut loc Sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristian Dumea, vicar provincial. În cuvântul de învățătură, pr. Cristian i-a îndemnat pe tineri să nu renunțe în fața diferitelor vicisitudini și încercări, având-o ca model de tărie în fața greutăților vieții pe Fericita Veronica Antal, crin însângerat. Ziua s-a încheiat într-o atmosferă plină de entuziasm, de energie și de voie bună, culminând cu un superb foc de artificii.
Duminica a început în ton relaxant, dimineața fiind rezervată jocurilor de tip volei, fotbal sau momentelor de socializare și cunoaștere. După prânz, în jurul orei 15, tinerii participanți au vizitat Mănăstirea Clariselor de la Roman „Sfânta Maria a Îngerilor”, unde au ascultat mărturia vocațională a sorei Mădălina Toma a Iubirii lui Dumnezeu și au avut oportunitatea de a cunoaște mai multe despre viața și spiritualitatea Sfintei Clara de Assisi. După aceasta, participanții la eveniment s-au îndreptat spre Nisiporești unde, la ora 16.30, a avut loc primirea pelerinilor în fața monumentului Fericitei Veronica, urmată de celebrarea penitențială. După Ora mariană condusă de tineri și de comunitatea credincioșilor din Nisiporești, la ora 18 s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului, prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial și animată de către tinerii prezenți.
În predica sa, pr. Clement Tălin, vicar parohial în parohia Înălțarea Sfintei Cruci din Luizi-Călugăra, i-a îndemnat pe tineri la curaj în mărturisirea credinței lor, asemenea Fericitei Veronica Antal, și la a-și consolida tot mai mult relația personală cu Isus, adevărata comoară a fiecărui om. După Sfânta Jertfă a urmat adorația tinerilor și procesiunea în jurul bisericii cu icoana Fericitei Veronica Antal. Ultima zi a întâlnirii a fost și ziua pelerinajului la locul în care a avut loc martiriul Fericitei Veronica Antal. La ora 8, participanții au fost așteptați la Nisiporești, de unde au pornit în procesiune „Pe urmele Fericitei Veronica Antal”, rugându-se Calea Sfintei Cruci. La monument a fost sfințită și apa, simbol al curăției și purității. La întoarcere, participanții s-au rugat Sfântul Rozariu, iar la ora 11.00 a avut loc Sfânta Liturghie solemnă pontificală prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcop de Iași.
Predica a fost ținută de pr. Vlad-Bogdan Bejan, care a scos în evidență grija pe care o are Dumnezeu față de Noul Popor al Său – Biserica, prin intermediul sfinților și al fericiților. Părintele predicator a invitat poporul sfânt al lui Dumnezeu, prezent la celebrarea euharistică, la urmarea lui Cristos, mergând pe urmele Fericitei Veronica Antal, model viu și actual de credință și de viață plină de virtuți, învățând de la ea și punând în practică dragostea profundă pe care a avut-o față de Isus și față de Preasfânta Fecioară Maria. Fiecare zi a fost ritmată cu momente de rugăciune, dintre care cel mai important fiind celebrarea euharistică, dar și cu clipe de destindere, dansuri și jocuri, care i-au ajutat pe tineri să înțeleagă că adevărata lor comoară se află în ceruri și să pășească cu pași lenți, dar siguri, pe urmele Veronicăi, urmându-i exemplul de viață și sfințenie.
Una dintre tinerele prezente, Ana-Maria Kristalenia Cimpoeșu din parohia Preasfânta Treime, din Prăjești, ne-a lăsat următoarea mărturie cu privire la modul în care a trăit acest eveniment: „Aceste zile au fost benefice sufletului meu pentru a mă reapropia de Dumnezeu și a găsi în Fericita Veronica Antal un model de sfințenie. Nu pot exprima prin cuvinte bucuria și recunoștința pentru tot ce am trăit și pentru toți tinerii și preoții franciscani care au devenit, pentru mine, o familie. Mulțumesc bunului Dumnezeu, tinerilor și tuturor celor care au contribuit la organizarea acestor zile memorabile! Sunteți minunați!” (Bianca Alexandra Butacu pentru OFMConv.ro)