PS Virgil Bercea de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul
31.08.2024, Oradea (Catholica) - „Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul se întâmplă într-o lume mai mult sau mai puțin ca a noastră, cu aceleași înclinații morale și cu aceeași negare a Adevărului”, a subliniat Episcopul greco-catolic de Oradea în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie arhierească celebrată joi, 29 august 2024, în Catedrala Sf. Nicolae, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Inspirat de Evanghelia după Marcu (Mc 6,14-30) în care se relatează cum, la ospățul făcut de Irod de ziua sa de naștere, fiica Irodiadei cere capul lui Ioan Botezătorul, Preasfinția Sa Virgil Bercea a invitat credincioșii de astăzi să reflecteze la unele întrebări fundamentale, la care fiecare dintre noi avem datoria să răspundem prin viața noastră: „Cine suntem noi, creștinii, urmași ai lui Ioan Botezătorul și ai lui Cristos?”, „În ce lume trăim?” și „Pe unde ne găsim locul?” Chiar dacă Evanghelia sărbătorii care încheie anul liturgic pastoral în calendarul bizantin – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – ne vorbește despre cel care a pregătit Calea Domnului, se subliniază la început că „numele lui Isus se făcuse cunoscut” (Mc 6,14-30), adică Adevărul începuse să deranjeze.
„Vedem ce i se întâmplă lui Ioan Botezătorul și știm ce i se va întâmpla lui Isus”, a spus Eparhul de Oradea. „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul era făcută pentru un dans, am spune noi astăzi, chiar dacă Irod știa că Ioan «era bărbat drept și sfânt». Când numele lui Isus începe să devină cunoscut, El va fi răstignit pentru aceleași motive: că spunea adevărul, că încerca să apere dreptatea, că promova valorile morale. El, care era Dumnezeu… Atât martiriul lui Ioan, cât și jertfa lui Isus Cristos de pe Cruce, se petreceau într-o lume mai mult sau mai puțin aceeași ca noastră.”
„În prezent, chiar dacă niciunuia dintre noi probabil nu ni se va cere să ne fie tăiat capul sau să fim răstigniți pe Cruce”, a evidențiat prin analogie Păstorul Eparhiei de Oradea, „suntem chemați promovăm cu vreme și fără de vreme valorile, adevărul, dreptatea, libertatea, dacă într-adevăr credem în Cristos, în moartea și Învierea Domnului.” O misiune pe care o încredințăm mijlocirii Maicii Sfinte, a încheiat Preasfințitul Virgil, pe care „să o rugăm să ne ajute să fim întotdeauna iluminați de Spiritul Sfânt ca să mergem pe drumul cel bun al vieții noastre! Amin.” Sărbătoare binecuvântată tuturor! (Biroul de presă EGCO)