Papa Francisc a invitat catolicii din Indonezia să împărtășească „bucuria întâlnirii cu Cristos”
04.09.2024, Jakarta (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit miercuri cu Episcopii, preoții și membrii comunității catolice indoneziene la Catedrala Fecioarei Ridicării la cer din Jakarta, îndemnându-i să împărtășească mereu „bucuria întâlnirii cu Cristos”, cu respect pentru marea diversitate etnică și culturală a țării. „Proclamarea Evangheliei nu înseamnă să ne impunem credința sau să o punem în opoziție cu cea a celorlalți … ci să dăruim și să împărtășim bucuria întâlnirii cu Cristos întotdeauna cu mare respect și afecțiune fraternă pentru toți”, a spus Sfântul Părinte pe 4 septembrie. „Vă invit să vă păstrați întotdeauna deschiși și prietenoși cu toți … mână în mână ca … profeți ai comuniunii, într-o lume în care tendința de a diviza, de a impune și de a ne provoca reciproc pare să crească constant.” Pontiful și-a exprimat speranța că mai multe dintre învățăturile Bisericii Catolice vor fi traduse în Bahasa Indonesia, limba oficială a Indoneziei, pentru „a le face accesibile cât mai multor oameni”.
Sute de surori înghesuindu-se în Catedrală au aclamat cu bucurie sosirea Papei Francisc înăuntru. Sora Aurelia, care a intrat în viața consacrată în urmă cu cinci ani în Indonezia, cu Congregația Surorilor Notre Dame, a declarat pentru CNA că poate muri fericită dacă are șansa de a-l întâlni pe Papă. „Sunt foarte emoționată. … Îmi vine să plâng de fapt”, a spus sora. „Dacă îl voi întâlni … Isus, poți să mă chemi acum.” În Catedrală, un preot, o călugăriță și doi cateheți au împărtășit mărturii în prezența Sfântului Părinte, reflectând asupra bucuriilor și dificultăților de a servi într-o țară diversă, în care catolicii reprezintă doar o mică minoritate. Sr. Rina Rosalina i-a vorbit Papei despre provocarea de a sluji într-o țară în care se vorbesc peste 700 de limbi. „Din păcate, din cauza distanței și a barierelor lingvistice, uneori avem dificultăți în a studia documentele emise de la Roma. În ciuda eforturilor Episcopilor noștri, traducerile pot dura mult timp și chiar și atunci când sunt finalizate, aprobarea acestor traduceri durează la Roma”, a spus sora. „Vă aducem acest lucru la cunoștință, Sfinte Părinte, astfel încât noi, în această țară îndepărtată, să putem fi mai perfect uniți și în armonie cu Biserica universală.”
Papa, în vârstă de 87 de ani, a părut plin de energie în timp ce glumea cu bucurie și răspundea la fiecare dintre mărturii în prima sa zi de apariții publice în turneul său de 11 zile în patru țări din Asia de Sud-Est și Oceania. „Călătoria lungă trebuie să fi fost obositoare, dar suntem bucuroși că sunteți aici cu noi”, i-a spus Papei Episcopul Antonius Franciskus Subianto Bunyamin, președintele Conferinței Episcopilor din Indonezia. „Prezența dvs aduce speranță nu numai pentru comunitatea catolică indoneziană … ci și pentru națiunea indoneziană diversă, formată din aproximativ 1.300 de grupuri etnice și popoare.” În discursul său, Pontiful a lăudat eforturile caritabile ale Bisericii locale și a vorbit despre importanța de a avea compasiune pentru aproapele. „Compasiunea nu întunecă adevărata viziune a vieții. Dimpotrivă, ne face să vedem lucrurile mai bine, în lumina iubirii”, a spus el.
Congregația Surorilor Notre Dame, care conduce școli, spitale și orfelinate pe numeroasele insule ale Indoneziei, a adus peste 100 de membri la Jakarta pentru a-l vedea pe Papă. În timp ce catolicii nerăbdători se aflau în fața Catedralei, așteptând ore în șir să îl întâmpine pe Sfântul Părinte, sunetul chemării musulmane la rugăciune se auzea dinspre moscheea Istiqlal, situată vizavi, unde Papa Francisc va lua parte joi la o întâlnire interconfesională cu marele imam Nasaruddin Umar, în țara în care trăiesc 242 de milioane de musulmani. Baso Darmawan, un catolic din Bogor, Indonezia, a declarat pentru CNA că traiul alături de vecinii săi musulmani poate fi, de asemenea, o amintire zilnică privind credința. „Având în vedere că musulmanii se roagă de cinci ori pe zi, uneori folosesc apelul lor la rugăciune pentru a-mi aminti să mă rog Angelus sau Oficiul Orelor, deoarece timpul este similar cu timpul nostru de rugăciune”, a spus Darmawan.
Biserica Catolică din Indonezia, deși este o minoritate care reprezintă aproximativ 3% din populație, are totuși 8,3 milioane de membri. Conform celor mai recente statistici ale Vaticanului, Biserica este susținută de 5.903 preoți, 50 de Episcopi, 9.658 de surori religioase și 14.724 de misionari laici. În plus, Biserica își educă viitorii lideri, cu 4.024 de seminariști majori și 3.945 de seminariști minori în curs de formare. Pr. Thomas Ulun Ismoyo, secretar adjunct pentru Arhidieceza de Jakarta, a descris Biserica Catolică din Indonezia ca fiind vibrantă. „Dacă veniți și vizitați bisericile catolice din Indonezia duminica, biserica este plină. Oamenii vin la biserică nu doar duminica”, a spus el, ci sunt și foarte implicați în activitățile religioase din parohiile lor. Întâlnirea Papei Francisc de la Catedrală s-a încheiat cu rugăciunea „Bucură-te Maria”, urmată de binecuvântarea Papei asupra celor prezenți. Înainte de a pleca, Pontiful a vizitat pentru scurt timp piața adiacentă Catedralei, unde a oferit o binecuvântare credincioșilor adunați acolo.
În timp ce ziua sa în Jakarta se apropie de sfârșit, Papa își va face timp și pentru a se întâlni cu tinerii implicați în Scholas Occurrentes înainte de a se întoarce la Nunțiatura Apostolică pentru a se odihni. „Dragi frați și surori, aș dori să închei aceste reflecții repetând ceea ce Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a spus atunci când s-a adresat Episcopilor, clerului și consacraților în timpul vizitei sale aici cu câteva decenii în urmă”, le-a spus el catolicilor locali. A remarcat modul în care Papa Ioan Paul al II-lea a citat Psalmul 96, „Să se bucure numeroasele insule”, în timpul vizitei sale din 1989 și i-a invitat pe catolicii indonezieni să îl pună în practică prin „mărturia bucuriei Învierii și prin dăruirea vieții voastre pentru ca și cele mai îndepărtate insule să se poată bucura la auzul Evangheliei, despre care sunteți predicatori, profesori și martori autentici”.