Papa Francisc în Papua Noua Guinee: Răspândiți Evanghelia la periferii
07.09.2024, Port Moresby (Catholica) - Papa Francisc i-a îndemnat sâmbătă pe catolicii din Papua Noua Guinee să își continue eforturile de a duce Evanghelia în cele mai marginalizate și îndepărtate comunități din țară. În timpul unei vizite la Sanctuarul Fecioarei Maria, Ajutorul Creștinilor, din Port Moresby, la 7 septembrie, Sfântul Părinte s-a adresat Episcopilor, preoților, diaconilor, seminariștilor și cateheților din Papua Noua Guinee și Insulele Solomon. Pontiful a fost întâmpinat cu căldură de triburile din provincia Hela, provincia centrală, și din multe dintre provinciile izolate ale insulei. Mulțimea a aclamat: „Dumnezeu este bun tot timpul. Tot timpul Dumnezeu este bun.”
„Este o ocazie unică în viață de a-l vedea pe Papă. Sunt atât de încântată că vine”, a spus Gertrude Apisai, o catolică din Noua Irlandă care locuiește acum în Port Moresby. Apisai, care participă adesea la Liturghia de duminică de la Sanctuarul marian, a spus că Biserica Catolică din Papua Noua Guinee este „foarte spirituală și întotdeauna prietenoasă”. Mons. John Ribat, Arhiepiscop de Port Moresby și primul Cardinal al țării, l-a salutat pe Papă la sosirea sa la Sanctuarul condus de misionarii salezieni. „Vă urez un călduros bun venit în această țară iubită. Este o țară frumoasă cu 800 de limbi și culturi diferite și cu mii de triburi”, i-a spus Episcopul Otto Separy, președintele Conferinței Episcopale din Papua Noua Guinee.
În discursul său, Papa Francisc a recunoscut eforturile istorice ale misionarilor care au ajuns în Papua Noua Guinee în secolul al XIX-lea, recunoscând perseverența lor în fața eșecurilor și provocărilor inițiale. „Misionarii au sosit în această țară la mijlocul secolului al XIX-lea, iar primii pași ai slujirii lor nu au fost ușori. Într-adevăr, unele încercări au eșuat. Cu toate acestea, nu au renunțat”, a spus el. „Cu mare credință, zel apostolic și multe sacrificii, ei au continuat să predice Evanghelia și să își slujească frații și surorile, începând din nou de multe ori după ce au eșuat.”
Suveranul Pontif a lăudat mărturiile de credință ale sfinților și misionarilor martiri reprezentați în vitraliile Sanctuarului, inclusiv Sfântul Petru Chanel, Fericitul pr. Ioan Mazzucconi, Fericitul Petru To Rot, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, Sfânta Maria McKillop și alții. I-a îndemnat pe catolicii prezenți în Sanctuar să îi imite pe sfinți, ducându-l pe Cristos la „periferiile acestei țări”. „Mă gândesc la oamenii care aparțin celor mai defavorizate segmente ale populației urbane, precum și la cei care trăiesc în cele mai îndepărtate și abandonate zone, unde uneori lipsesc necesitățile de bază. … Biserica dorește în mod special să fie aproape de acești frați și surori”, a adăugat el.
La Sanctuar, Papa Francisc a ascultat mărturiile unui preot, unui catehet, unei surori și unui delegat laic din Papua Noua Guinee la Sinodul Bisericii privind sinodalitatea. Grace Wrakia, o mamă singură cu trei copii, a participat la adunarea sinodală de la Vatican din octombrie 2023 și se va întoarce la Roma luna viitoare pentru a doua adunare sinodală. Ea i-a spus Papei Francisc: „Mulți oameni spun că sinodalitatea este un mod de viață în Biserica de aici din Papua Noua Guinee. Dar, pe măsură ce continuăm să fuzionăm modul nostru de viață melanezian cu alte moduri și idei, riscăm să pierdem această identitate. Metoda de conversație folosită la Sinod mi-a dat o voce pentru a împărtăși frumusețea melaneziană a comuniunii și a modului de viață relațional. Noi, în Papua Noua Guinee, ar trebui să dezvoltăm și să folosim mai mult astfel de metode de conversație, astfel încât înțelepciunea oamenilor simpli ai timpului […] să poată fi auzită, respectată și apreciată.”
Pr. Emmanuel Moku, un preot din Arhidieceza de Port Moresby, și-a descoperit vocația mai târziu în viață și a fost hirotonit preot la vârsta de 52 de ani. „Când am ales preoția în detrimentul normelor mele culturale, am fost ridiculizat și respins”, a spus Moku. „Clanul meu se așteaptă ca un bărbat să devină tată și să muncească și să își hrănească poporul. Ca seminarist, am fost, prin urmare, văzut ca neproductiv”, a spus Moku. Preotul i-a povestit Papei despre depășirea obstacolelor pentru a accepta cu ușurință o vocație preoțească sau consacrată. „Cred că slujirea meu ca preot este contribuția mea la edificarea împărăției lui Dumnezeu aici pe pământ.” Sora Lorena Jenal a descris munca pastorală provocatoare cu persoanele acuzate de vrăjitorie sau vrăjitorie.
Papa Francisc le-a mulțumit vorbitorilor pentru că și-au împărtășit mărturiile și a observat dificultățile tehnice din timpul discursului său, spunând: „Să sperăm că munca pastorală funcționează mai bine decât microfoanele!” În același timp, a subliniat răbdarea, apropierea și tandrețea ca elemente centrale în răspândirea Evangheliei, încheind cu apelul la „a nu uita stilul lui Dumnezeu”. „Să continuăm, așadar, să evanghelizăm cu răbdare, fără a ne lăsa descurajați de dificultăți sau neînțelegeri, chiar și atunci când acestea apar în locuri în care nu dorim în mod special să le întâlnim: în familie, de exemplu, așa cum am auzit”, a spus Sfântul Părinte.
Anterior în cursul zilei, Suveranul Pontif a vizitat Școala secundară tehnică a Caritas din Port Moresby, unde s-a întâlnit cu aproximativ 100 de copii și persoane cu dizabilități care beneficiază de serviciile oferite de Street Ministry și de Callan Services, un furnizor semnificativ pentru persoanele cu dizabilități din Papua Noua Guinee. Papa Francisc le-a spus copiilor: „Să dăruim iubire, întotdeauna, și să primim cu brațele deschise iubirea pe care o primim de la persoanele la care ținem: acesta este cel mai frumos și mai important lucru din viața noastră, în orice condiție și pentru orice persoană… chiar și pentru Papă! Bucuria noastră nu depinde de nimic altceva: bucuria noastră depinde de iubire!”