Cardinalul Schönborn: Trebuie să acceptăm declinul Europei
11.09.2024, Viena (Catholica) - Cardinalul Christoph Schönborn OP, Arhiepiscop de Viena, a declarat într-un interviu recent acordat unei reviste catolice franceze că, în fața secularizării tot mai mari și a creșterii islamului în multe națiuni istoric creștine, catolicii trebuie „să aibă încredere în lucrarea harului” și să își amintească faptul că Biserica este „un expert în umanitate”. „Biserica este vie și va fi întotdeauna, deși în circumstanțe diferite. Trebuie să acceptăm declinul Europei. Avem tendința să privim doar la cercul nostru ecleziastic, dar este o mișcare continentală incontestabilă”, a spus Cardinalul Schönborn, vorbind pentru Famille Chrétienne.
„În 20 de ani, populația europeană nu va mai fi la fel ca astăzi și deja nu mai este la fel ca acum 50 de ani. Acest lucru este inevitabil, mai ales din cauza scăderii ratei natalității în Europa, dar și din cauza imigrației și a prezenței tot mai mari a islamului. Acest lucru prezintă noi provocări pentru noi, creștinii. De asemenea, nu trebuie să uităm că Domnul lucrează în Biserica Sa! Gândiți-vă doar la cele 12.000 de Botezuri de adulți și tineri din Franța din acest an”. Cardinalul austriac, care a contribuit la elaborarea Catehismului Bisericii Catolice, a declarat că, în ciuda declinului influenței Bisericii în Europa, este convins că Biserica „nu și-a dat încă ultima suflare”.
„În ciuda secularizării, marile întrebări ale oamenilor rămân aceleași ca înainte: nașterea, creșterea, educația, boala, grijile economice. Și apoi mai sunt familia, căsătoria și moartea”, a remarcat Cardinalul Schönborn. „Se vorbește mult despre schimbare, dar prea puțină atenție este acordată constantelor societății. Biserica trebuie să își aducă aminte că ea este expertă în umanitate, așa cum a spus Papa Paul al VI-lea”. Cardinalul a calificat drept „absurdă” ideea că Franța și Europa „nu mai sunt creștine” din cauza influenței islamului, dar a subliniat ferm: „Catolicii trebuie să se întoarcă în Biserică”.
„Dacă au părăsit Biserica, nu ar trebui să fim surprinși că sunt în minoritate catolicii”, a continuat el, făcând apel la o „apropiere fraternă” de islam, reluând cuvintele Papei Francisc, menționând că creștinii „nu iau armele, ci au încredere în lucrarea harului”. „Ambele noastre religii au un mandat categoric. Pentru musulmani, Dumnezeu a cerut ca întreaga lume să îi fie supusă Lui și Coranului. Cât despre Cristos, El ne-a încredințat o misiune universală: ‚Faceți ucenici din toate națiunile’. Prin urmare, nici una dintre ele nu poate renunța la misiunea sa. Dar modul de acțiune al creștinilor nu este cel al Coranului, ci urmarea lui Cristos în toate dimensiunile vieții noastre”, a spus el.
Referindu-se la Sinodul privind Sinodalitatea în curs de desfășurare – a cărui sesiune finală va avea loc în luna octombrie la Roma și se așteaptă să producă un raport final pentru aprobarea Papei – Cardinalul Schönborn a spus că „sinodalitatea este centrală pentru pontificatul Papei Francisc, dar există o continuitate cu Sinoadele anterioare, care au fost despre comuniune, participare și misiune”. „S-ar putea să fiți dezamăgiți de faptul că subiectele specifice sunt puțin în aer, dar acesta este în primul rând un Sinod despre ‚modus operandi’ în cadrul Bisericii”, a spus Arhiepiscopul de Viena. „În Arhidieceza mea, am experimentat această sinodalitate cu preoții în grupuri mici și am încercat să o trăiesc prin conversație spirituală. Toată lumea a fost de acord că schimbul nu a fost niciodată atât de profund.”
Întrebat despre „Fiducia Supplicans”, un document publicat de Dicasterul pentru Doctrina Credinței în decembrie 2023, care a autorizat binecuvântări neliturgice pentru cuplurile de același sex și alte persoane aflate în „situații neregulate”, Cardinalul a spus că consideră documentul arată „confuzie” din partea Bisericii. El a criticat anterior, în 2021, respingerea de către Vatican a binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex, spunând că documentul a fost marcat de o „eroare clară de comunicare”.
„Am experimentat-o așa cum experimentez eu lucrurile – concret”, a spus Cardinalul. „Dacă prietenii îmi spun: ‘Fiul nostru tocmai ne-a anunțat că este homosexual și că și-a găsit un partener’, atunci îi întreb: ‘Mai este el fiul vostru?’ Cel mai adesea, răspunsul vine natural. Cred că prin cele două documente succesive de la Roma [Responsum ad Dubium din 2021 și Fiducia Supplicans], Biserica și-a arătat propria consternare în fața acestei întrebări. Aceste texte, în ochii mei, sunt șubrede. Ne confruntăm cu o întrebare pentru care nu poate exista un răspuns corect.”
„Calea pe care ne-o propune Papa Francisc este cea a discernământului, încercând să vedem ce ne arată Domnul”, a continuat el. Din păcate, calea sinodală germană dorește „răspunsuri clare, lipsite de ambiguitate. Iar lipsa de ambiguitate nu funcționează în viața concretă.” Întrebat despre restricțiile Papei Francisc privind Liturghia tradițională în limba latină prin intermediul documentului „Traditionis Custodes” din 2021, Cardinalul Schönborn și-a exprimat speranța că „noua generație” ar putea trece „ușor” de la Liturghia latină tradițională la mișcări moderne și „grupuri de rugăciune” precum Comunitatea Emanuel.
Prelatul austriac a adăugat: „Să acceptăm că Papa Francisc are motivele sale pentru a închide din nou ușile, cel puțin parțial, așa cum am acceptat că Papa Benedict al XVI-lea a avut motivele sale pentru a le deschide. Să avem încredere că Domnul conduce Biserica.” La final, Cardinalul a fost întrebat ce „profil” ar trebui să aibă următorul Pontif după Papa Francisc, care împlinește 88 de ani în luna decembrie. „În acea zi, Duhul Sfânt va conduce Biserica. Nu trebuie să ne facem griji. Dacă va fi un african, va fi un african. Poate că va fi un asiatic sau unul din bătrâna Europă. Dar cel mai important lucru este ca el să creadă că este un slujitor al lui Cristos și să iubească Biserica. Acesta este modul în care Biserica va merge înainte.”
Eu cred în Isus Cristos și îmi iubesc Biserica. Știu că nimeni nu este perfect, cu atât mai puțin eu. Tocmai de aceea cred în Cristos, fiindcă am nevoie de iubirea Lui, așa cum am nevoie și de comuniunea cu frații și surorile mele în credință; așa cum am nevoie de colaborarea cu toți oamenii pentru o lume mai conformă cu voința lui Dumnezeu.