Papa Francisc îndeamnă tinerii din Singapore la unitate
13.09.2024, Singapore (Catholica) - Vineri, Papa Francisc a luat parte la un dialog interreligios cu tinerii, îndemnându-i să se angajeze în favoarea unității și speranței între tinerii de diferite credințe din Singapore. Aproximativ 600 de participanți din peste 50 de școli și organizații interconfesionale și religioase au luat parte la eveniment. Acesta a marcat ultimul eveniment al Papei Francisc înainte de plecarea sa din Asia la Roma, după cea de-a 45-a călătorie apostolică în străinătate, care a cuprins patru națiuni și care l-a dus și în Indonezia, Papua Noua Guinee și Timorul de Est.
În timpul evenimentului, tinerii s-au angajat să respecte „Promisiunea Generației Viitoare de a lucra pentru unitate și speranță”. După discursul Sfântului Părinte și înainte de un moment de rugăciune în tăcere, tinerii au recitat: „Noi, generația viitoare, ne angajăm să fim un far al unității și al speranței prin promovarea cooperării și a prieteniei care alimentează conviețuirea armonioasă între oameni cu credințe diferite”. Sfântul Părinte a fost întâmpinat cu mărturiile date de un tânăr hindus, sikh și catolic, cărora le-a încurajat călătoria lor personală de credință, dar le-a adresat apelul să meargă împreună și spre binele comun.
Într-un schimb spontan de replici cu tinerii, Sfântul Părinte i-a invitat să își părăsească zonele de confort și să aibă curajul de a merge mai departe și de a oferi critici constructive. „Dacă dialogați ca tineri”, a spus Sfântul Părinte, „atunci veți fi capabili să o faceți ca cetățeni și ca membri ai unei comunități”. De-a lungul istoriei, a subliniat Pontiful, „primul lucru pe care îl face o dictatură este să elimine dialogul”.
În remarcile sale, Papa le-a spus să își asume riscuri și să se implice în lume. „Nu vă fie frică”, a spus el, menționând că frica este o atitudine dictatorială care „vă poate paraliza”. A recunoscut că tinerii, ca toată lumea, vor face în mod inevitabil greșeli. „Este normal să faci greșeli”, dar ceea ce contează mai mult, a sugerat el, este să le recunoști și să o iei de la capăt. Referindu-se la tehnologie și la alte forme de social media, care au apărut pomenite în timpul mărturiilor, Sfântul Părinte a spus că aceste instrumente sunt utile, dar a avertizat să nu devină sclavii lor.
În continuare, Sfântul Părinte i-a invitat pe cei prezenți să i se alăture în rugăciunea comună pentru ceilalți. „Fie ca Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți, iar când va trece timpul și nu veți mai fi tineri, ci mai în vârstă, și veți deveni bunici”, a îndemnat el, „să transmiteți aceasta mai departe”. „Dumnezeu este Dumnezeu pentru toți, iar dacă Dumnezeu este Dumnezeu pentru toți”, a spus el, „atunci toți suntem fii și fiice ale lui Dumnezeu”.